avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1093 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Cine este raspunzator, consilierul juridic sau ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Cine este raspunzator, consilierul juridic sau directorul ? Este infractiune sau nu?

Buna ziua.
Problema este urmatoarea:
Ca urmare a reorganizarii unei institutii publice (X), fiind infintat inca un post de director, fara examen bineanteles, un functionar public (angajat) este mutat intr-un alt oras in cadrul aceleiasi institutii (X). Propunerea de mutarea s-a facut in mod verbal, iar angajatul si-a dat acordul in scris acceptand propunerea facuta de catre conducere, de a fi mutat de catre acestia pe postul oferit in alt oras. Un post identic cu cel avut anterior. In final, functionarul public a fost mutat in alt oras pe un post identic, insa in decizia de mutare s-a prevazut ca mutarea s-a realizat in conformitate cu art. 91 alin.2, lit. b) din L188/1999 ceea ce inseamna ca modificarea raportui de serviciu s-a realizat la solicitarea functionarului public, ceea ce este total fals. S-ar parea ca s-a apelat de catre conducere la aceasta strategie, fiindca daca s-ar fi modificat raportul de serviciu al functionarului public in conformitate cu art.91 alin.2 lit.a), asa cum de altfel s-a si intamplat in realitate, institutia publica ar fi trebuit sa plateasca functionarului public un salariu in plus ca urmare a mutarii in interes de serviciu intr-un alt oras precum si sa-i acorda 5 zile libere in maxim 15 zile de la mutare. Functionarul public respectiv lucreaza in alt oras deja de o luna si jumate si nu a primit nimc, nici bani si nici zile libere.
S-a efectuat o contestatie in termenul legal prin care s-a solicitat ca institutia sa emita o noua decizie in conformitate cu legea si realitatea, dar conducerea nu a dat nici un raspuns desi a fost depasit cu mult termenul legal de solutionare a contestatiei.
Mentionez ca decizia de mutare a fost semnata de director si de consilierul juridic.
M-ar interesa sa stiu cine raspunde in primul rand pentru aceasta situatie ilegala creata, directorul sau consilierul juridic ?
De asemenea, in contencios ce trebuie sa se ceara, despagubiri pentru lipsa unui raspuns sau acordarea drepturilor salariale?
Dupa parerea dumneavoastra este infractiune de fals intelectual sau nu ?

Va rog sa-mi acordati cateva pareri si sfaturi. Va multumesc frumos!
Ultima modificare: Duminică, 12 Ianuarie 2014
LuchianSeb, utilizator
Cel mai recent răspuns: LuchianSeb , utilizator 08:11, 5 Martie 2014
A) Vă propun să plecăm de la textul de lege.
LEGEA nr.188/1999 privind Statutul functionarilor publici (R). Actualizata 2013

Actualizata prin Legea 2/1013
Art. 91
(2) Mutarea definitiva poate avea loc in urmatoarele situatii:
b)la solicitarea justificata a functionarului public, cu aprobarea conducatorului autoritatii sau institutiei publice, pe o functie publica vacanta echivalenta, de aceeasi categorie, clasa si, dupa caz, la acelasi grad profesional, sau pe o functie publica vacanta de nivel inferior pentru care sunt indeplinite conditiile specifice prevazute in fisa postului;

B) consider necesar a clarifica următorul aspect (mi-e neclar textul : ”iar angajatul si-a dat acordul in scris acceptand propunerea facuta de catre conducere, de a fi mutat de catre acestia pe postul oferit in alt oras. Un post identic cu cel avut anterior.”). Dacă binevoiti, redati textual continutul ”acordului” si orice alte informatii care ne-ar ajuta să clarificăm pe cât se poate speța de față;

C) mi se pare că respectiva persoană ar dori încadrarea/soluționarea pe cale penală a spetei : până nu va depista ceva concret, după umila mea părere (ca să nu fiu criticat, se întâmplă frecvent ca unii dintre noi să se supere si să ne aducă critici din abundentă pe nemeritate deși, noi, facem acest serviciu voluntar - și, aici, ar fi corect să mă refer la mine) NU ar trebui să recurgă la vreo plângere penală.Mai mult, penalul e de mare durată, procurorul va lovi tot în cel mai slab-dându-i NUP la plângerea sa penală, punându-se de voluntar în calitate de apărător mai degrabă în favoarea institutiei statului.Mai sunt și unii judecători de aceeași parte.

@n53

Buna dimineata.
Doresc sa precizez ca tocmai de aceea am intrebat daca poate fi vorba de o fapta penala, fiindca daca se adreseza instantei nu vrea ca directorul ori consilierul juridic sa fie anchetat de autoritati. Dupa cum bine sunt sigur ca stiti, instanta daca ar constatat savarsirea unei infractiuni, ar sesiza din oficiu autoritatile.

Legat de acord, va pot spune ca functionarul public respectiv pur si simplu a declarat ca urmare a propunerii facute verbal: ,,Subsemnatul X, angajat al..., pe functia de..., cu domicilul in..., declar ca sunt de acord cu propunerea conducerii de a fi mutat pe postul.... din cadrul centrului....''

Atentie mare ! Intr-o astfel de situatie, refuzul functionarului public de asi da acordul pentru mutarea dispusa de conducere, fara a exista un motiv intemeiat, constituie abatere disciplinara.
O declaratie asemanatoare au dat si alti colegi care au fost mutati, doar ca acestia au declarat ca solicita ei mutarea fiindca asa le-au dictat cei de la resurse umane :( In cazul functionarului de care va vorbesc se pare ca au omis acest lucru, ori au incercat o dictare dar nu le-a mers :D

Dar tot nu sunt lamurit, oare acele drepturi se acorda atat pentru mutarea dispusa de conducere cat si pentru mutarea solicitata de angajat ?
Tare mult mi-ar placea sa se poata acorda acele drepturi si in cazul mutarii solicitate de functionar (angajat), ca va dati seama ce mult s-a pacalit astfel conducerea crezand ca asa nu mai sunt obligati sa plateasca nimic :))
Ultima modificare: Luni, 13 Ianuarie 2014
LuchianSeb, utilizator
LuchianSeb a scris:
Ca nelamurire va intreb, dupa parerea dumneavoastra, oare se pot platii acele drepturi doar in cazul unei mutari in interesul serviciului sau si cand se solicita de catre functionarul public angajat ?

Ca dispozitii legale (din L188/1999) ar fi:
art.91alin.(5) ,,Daca mutarea se dispune in alta localitate, functionarul public beneficiaza de drepturile prevazute la art. 90 alin. (3).'

[dupa cum bine se poate observa, nu se precizeaza despre ce mutare este vorba, deci ar putea fi oricare]

După cum bine ați observat și dvs., legea nu distinge (și este vorba despre alin. 6, nu despre alin. 5 al art. 91 din Legea nr. 188/1999). Or, acolo unde legea nu distinge, nici noi nu putem și nici nu avem voie să distingem.

Pe de o parte, legea nu distinge după cum este vorba despre mutarea din dispoziția conducătorului instituției publice sau despre mutarea la cererea funcționarului public. Pe de altă parte, în ambele situații, conducătorul instituției dispune, prin act administrativ, mutarea (asta știm din practică, nu este necesară o prevedere expresă).

Deși am căutat, nu am găsit opinii contrare celor scrise de mine mai sus. Eu zic să solicitați aceste drepturi în scris. Nu vă dă nimeni nimic dacă nu există, în prealabil, cererea dvs.


LuchianSeb a scris:
Mai exact, ma intereseaza sa stiu daca pot cere instantei direct drepturile salariale, chiar daca din decizia de mutare rezulta ca mutarea eu asi fi cerut-o?

Puteți să solicitați aceste drepturi, însă părerea mea este că trebuia să le solicitați și prin plângerea prealabilă ca să puteți învesti instanța de contencios administrativ cu un astfel de capăt de cerere.
Pai chiar asa am sa fa. Am sa cer in prealabil drepturile salariale respective si doar apoi in cazul unui raspuns negativ ma adresez instantei.
Va multumesc frumos pentru lamuriri ! :)
Am primit raspunsul la plangerea prealabila. Institutia publica sustine ca nu pot primi acele drepturi salariale prevazute la art.91, alin.6 din L188/1999 fiindca am fost mutat pe un post dintr-o alta localitate fara a-mi muta si domiciliul. Mai exact, eu am domiciliul in orasul X si lucram in orasul Y. Acum am domiciliul tot in orasul X, doar ca am fost mutat sa lucrez pe un post in orasul Z (care este ceva mai departe).
Conducerea sustine ca acele drepturi salariale se acorda doar acelor functionari publici pentru care s-a dispus mutarea in interes de serviciu intr-o alta localitate si doar daca functionarul si-a mutat si domiciliul in localitatea respectiva. :-/
Mie personal mi se pare o bataie de joc acest raspuns. Nu are nici un argument legal, nu se indica nici o prevedere legala care sa justifice acest raspuns. Este o argumentare ce ar putea fi eventual morala, dar nu e nici asa... #-o
Ar merita toti din conducere sa fie chemati personal in judecata, norocul lor este ca exista si persoane cu bun simt...
Ultima modificare: Luni, 24 Februarie 2014
LuchianSeb, utilizator

Alte discuții în legătură

Mutarea dintr-o functie publica in alta functie publica mcg08 mcg08 in urma reorganizarii structurii in care lucrez, intr-o prima etapa mi s-a comunicat care va fi functia in care urmeaza sa fiu numita- functie pentru care ... (vezi toată discuția)
Dispozitie de mutare valy2008 valy2008 pentru un angajat al politiei care a fost mutat de la locul sau de munca de catre seful inspectoratului de politie ,prin "Dispozitia Sefului Inspectoratului" ... (vezi toată discuția)
Mutare definitiva functionar public gabi1974 gabi1974 Am primit o decizie de mutare definitiva la un alt compartiment fara sa mi se ceara acordul meu. Precizeaza prevederile art.91 ali 2 lit c si art 100 din legea ... (vezi toată discuția)