avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Cine este raspunzator, consilierul juridic sau ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Cine este raspunzator, consilierul juridic sau directorul ? Este infractiune sau nu?

Buna ziua.
Problema este urmatoarea:
Ca urmare a reorganizarii unei institutii publice (X), fiind infintat inca un post de director, fara examen bineanteles, un functionar public (angajat) este mutat intr-un alt oras in cadrul aceleiasi institutii (X). Propunerea de mutarea s-a facut in mod verbal, iar angajatul si-a dat acordul in scris acceptand propunerea facuta de catre conducere, de a fi mutat de catre acestia pe postul oferit in alt oras. Un post identic cu cel avut anterior. In final, functionarul public a fost mutat in alt oras pe un post identic, insa in decizia de mutare s-a prevazut ca mutarea s-a realizat in conformitate cu art. 91 alin.2, lit. b) din L188/1999 ceea ce inseamna ca modificarea raportui de serviciu s-a realizat la solicitarea functionarului public, ceea ce este total fals. S-ar parea ca s-a apelat de catre conducere la aceasta strategie, fiindca daca s-ar fi modificat raportul de serviciu al functionarului public in conformitate cu art.91 alin.2 lit.a), asa cum de altfel s-a si intamplat in realitate, institutia publica ar fi trebuit sa plateasca functionarului public un salariu in plus ca urmare a mutarii in interes de serviciu intr-un alt oras precum si sa-i acorda 5 zile libere in maxim 15 zile de la mutare. Functionarul public respectiv lucreaza in alt oras deja de o luna si jumate si nu a primit nimc, nici bani si nici zile libere.
S-a efectuat o contestatie in termenul legal prin care s-a solicitat ca institutia sa emita o noua decizie in conformitate cu legea si realitatea, dar conducerea nu a dat nici un raspuns desi a fost depasit cu mult termenul legal de solutionare a contestatiei.
Mentionez ca decizia de mutare a fost semnata de director si de consilierul juridic.
M-ar interesa sa stiu cine raspunde in primul rand pentru aceasta situatie ilegala creata, directorul sau consilierul juridic ?
De asemenea, in contencios ce trebuie sa se ceara, despagubiri pentru lipsa unui raspuns sau acordarea drepturilor salariale?
Dupa parerea dumneavoastra este infractiune de fals intelectual sau nu ?

Va rog sa-mi acordati cateva pareri si sfaturi. Va multumesc frumos!
Ultima modificare: Duminică, 12 Ianuarie 2014
LuchianSeb, utilizator
Cel mai recent răspuns: LuchianSeb , utilizator 08:11, 5 Martie 2014
Mergeți mai departe în instanță.

Nu există nicio prevedere legală care să susțină răspunsul pe care l-ați primit din partea conducerii. Aș spune că este o interpretare originală a textului de lege, dar mi se pare prea elegant spus. Legea nu distinge după cum v-ați mutat sau nu cu domiciliul. Ea vorbește doar despre mutarea într-o altă localitate și atât. Orice distincții intră la categoria science fiction.
Multumesc foarte frumos pentru raspuns ! :)
Intre timp gasisem si eu regulile de interpretare a legilor, iar principiul ,,ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus’’, conform caruia ,,unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie să distingem’’, consider ca zice tot ce este de zis. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mutarea dintr-o functie publica in alta functie publica mcg08 mcg08 in urma reorganizarii structurii in care lucrez, intr-o prima etapa mi s-a comunicat care va fi functia in care urmeaza sa fiu numita- functie pentru care ... (vezi toată discuția)
Dispozitie de mutare valy2008 valy2008 pentru un angajat al politiei care a fost mutat de la locul sau de munca de catre seful inspectoratului de politie ,prin "Dispozitia Sefului Inspectoratului" ... (vezi toată discuția)
Mutare definitiva functionar public gabi1974 gabi1974 Am primit o decizie de mutare definitiva la un alt compartiment fara sa mi se ceara acordul meu. Precizeaza prevederile art.91 ali 2 lit c si art 100 din legea ... (vezi toată discuția)