avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... probleme la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

probleme la locul de munca

Lucrez impreuna cu prietenul meu la aceeasi firma din mai anul trecut.Acum doua zile ne-am dat demisia pt ca am gasit un alt loc de munca loc de munca.Problema este ca sefa ne-a spus hotarat ca nu ne accepta demisiile si daca nu ne razgandim ne desface contractele de munca pe motive disciplinare si ba mai mult ne da in judecata si va trebui sa-i platim cel putin 5 salarii. :) Acum,noi stim ca acest lucru nu este posibil daca noi respectam perioada de 15 zile de preaviz si in contractul de munca nu este prevazuta nici o clauza cum ca ar trebui sa ii dam ceva inapoi,mai ales ca nu este pe perioada determinata.Dar ce nu stiu este cum ar trebui sa procedam dupa cele 15 zile de preaviz?Pur si simplu nu mai mergem la munca,ar trebui sa verificam cumva daca demisiile noastre au fost inregistrate?Poate intr-adevar sa faca ceva impotriva noastra?Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:46, 10 Aprilie 2009
Multumesc mult!
Art 79 Codul Muncii(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă. Zilele de concediu neefectuate se pot compensa cu bani.
Din cate stiu eu concediul de odihna este o cauza de suspendare a unui preaviz, deci preavizul trebuie lucrat efectiv, acesta fiind si scopul acestuia din punct de vedere al interesului angajatorului.
In concluzie efectuarea unui concediu va prelungi corespunzator perioada de preaviz.

Daca angajatorul nu are nevoie sa ii lucreze angajatul in aceasta perioada , el poate renunta la efectuarea totala sau partiala a preavizului de catrea angajat.

Concediul de odihna neefectuat se plateste obligatoriu la desfacerea contractului de munca.
grace_r:
CO nu este o suspendare a CIM deci nu intrerupe preavizul dat de angajator. Tocmai, pentru a nu mai plati compensarea CO neefectuat de salariat, angajatorul ii poate aproba CO in perioada preavizului.
Angajatorul nu poate renunta la preavizul dat de el pentru ca ar intra in contracdictie cu prevederile din Codul muncii (preavizul se da pentru ca salariatul sa aiba un timp in care sa isi caute un loc de munca).
Angajatorul poate renunta numai la preavizul dat de salariat in cazul demisiei.
foarte important este sa fie inregistrata demisia pe care ati intocmit-o si mai bine ar fi sa va scrie pe demisie ca nu o aproba.......ar avea curajul?;)
Dupa ce aveti o dovada a inregistrarii demisiei si in termen 3 zile nu va aproba atunci sa va depuneti demisia la zi (art 79 aliniatul 8) in care motivati ca angajatorul nu respecta dreptul dumneavoastra pe care l-ati cerut prin demisia anterioara (79 aliniatul 1) cu numarul de inregistrare....din data de...... Apoi mergeti si cu aceasta demisie la secretariat pentru a fi inregistrata si prezentati-o angajatorului. Sa ii spuneti ca daca in acel moment nu va aproba demisia mergeti direct la Inspectoratul Teritorial de Munca pentru a face reclamatie ( eu cred ca nici un angajator nu doreste sa vina inspectia la firma lor sa primeasca amenda). Daca nu reusiti nici asa actionati in instanta angajatorul si sa cereti si despagubiri in cazul in care pierdeti locul de munca unde trebuia sa mergeti dupa demisie.
Important este sa aveti deciziile inregistrate la firma.
Parerea mea este ca angajatorul vrea sa va intimidize, dar nu va lasati, aveti dreptul de a muncii unde doriti, nu va poate tine nimeni cu forta......conform Codului Muncii:
Art. 3. - (1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)-(3) este nul de drept.
Altfel spus contractul dumneavoastra este nul daca nu va aproba demisia;)

Multa bafta

Alte discuții în legătură

Este posibil??!??! georgika georgika Vreau sa plec de la firma unde lucrez...intre timp eu am depus CV pt un alt job, vreau sa stiu in momentul in care o sa fiu chemata la celalalt job (God help ... (vezi toată discuția)
Demisie auramitrea auramitrea buna ziua, cu ce art treb sa ti dai demisia daca in perioada preavizului vreau sa mi iau concediu de odihna?pt ca pe acest an nu mi am luat concediu.ca ... (vezi toată discuția)
Demisia si concediul restant cipoaca cipoaca Buna ziua Am urmatoarea problema> Vreau sa-mi depun demisia de la locul de munca (bugetar). As mai avea din concediul de anul trecut de luat 7 zile restante ... (vezi toată discuția)