avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... nerespectare program vizitare minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

nerespectare program vizitare minori

Buna ziua !
Am divortat in urma cu 1 an, divort cu doi minori incredintati mie, custodie comuna, cu drept de vizitare al tatalui, cu ridicarea minorilor de la domiciliu, doua weekend uri pe luna. Am insa o problema cu fostul sot, care de fiecare data cand trebuie sa ridice minorii de la domiciliu spune ca nu poate sa vina invocand tot felul de motive. Doar amenintari pentru a ma ataca pe mine stiind ca eu tin foarte mult ca el sa aiba o legatura cat mai stransa cu minorii. As dori sa stiu, daca acesta nu respecta programul de vizitare stabilit, care sunt masurile care le pot lua impotriva lui. Si in plus desi exista custodia comuna, el nu se implica nici fizic nici emotional la cresterea si educarea copiilor, unul de 9 ani si celalalt de 4 ani, mai mult decat a stabilit legea. Dimpotriva au existat conflicte destul de urate intre noi doi in care el m a injurat in fata copilului cel mare si mai era si in stare de ebrietate. Si nu o data ci de mai multe ori. Incearca sa faca tot posibilul sa ingreuneze comunicarea dintre noi in detrimentul minorilor ceea ce nu mi se pare deloc normal. Baiatul cel mic sufera foarte mult din cauza lipsei lui si daca este bolnav si nu poate frecventa gradinita, fostul sot nu doreste sa stea cu el, chiar daca este liber si eu sunt la munca, motivand ca " asa sunt copiii, se mai racesc, dar le trece". In concluzie care este rostul custodiei comune ? Si daca eu doresc custodie unica, as avea vreo sansa sa o obtin? Sincer nu i vad rostul, atata vreme cat tatal nu are nici cel mai mic interes de a participa efectiv la cresterea si dezvoltarea normala a propriilor copii. Se acorda doar asa, pentru acei 10% din tati care intr adevar doresc sa isi creasca copiii chiar daca au divortat? Nu este si cazul meu si nu vad de ce trebuie sa suferim din cauza aceasta!
Ultima modificare: Marți, 28 Ianuarie 2014
adina_antonio, utilizator
Penibila comparatie intre dreptul la vot (fara sa fie o obligatie), cu dreptul la vizita, nu doar ca pune pe acelasi palier unul dintre multele drepturi cetatenesti cu calitatea de maxima responsabilitate, anume cea de parinte, dar chiar eludeaza minimele obligatii pe care chiar si acest drept la vot le presupune. Anume, votezi daca:
ai 18 ani
esti cetatean roman
nu ai nicio interdictie judecatoreasca in acest sens
ai c.i valabila, nu expirata
nu ai fost declarat debil/incapabil
te prezenti la zi, data fixa, loc fix
etc
Dreptul de vizitare in schimb....este un dat imuabil, oricat iti bati joc si nu indeplinesti reguli de minima civilitate si morala, drept tot ai! chiar si cu obligatii ZERO! sa-l respecte cine o vrea si o considera corect!
Vi s-a raspuns - daca vreti sa intelegeti bine, daca nu, la fel de bine pentru dvs.

Nu are drept de relatii cu copilul cine plateste si isi face griji mai multe: copilul nu este un premiu, ci o responsabilitate, una pe care tatal din povestea dvs (nu tatii, in general) nu vrea sa si-o asume ci va vireaza dvs lunar o suma de bani pentru a v-o asuma dvs.

Pe de alta parte nici dvs nu vreti ca el sa si-o asume, vreti ca el sa dispara din viata dvs pur si simplu (un fel de ori face ca dvs ori sa dispara cu totul) - ceea ce nu se va intampla.
Spuneti ca al dvs copi sufera si nu vreti sa platiti dvs psihologul care l-ar ajuta sa faca fata situatiei. L-ar ajuta pe copil autoritatea pariteasca executata exclusiv de dvs? Tineti cont ca autoritatea asta exclusiva nu i-ar reduce drepturile de relatii personale ci doar v-ar numi pe dvs ca unic responsabil.

V-am intrebat in ce fel va deranjeaza autoritatea parinteasca executata in comun ca sa putem sa va sugeram modalitati de a rezolva punctual respectivele probleme.

Adina, nu putem învinui doar legile, aşa aberante cum sunt, pentru anumite situaţii.
Proastasatului învinuieşte UE , eu n-aş fi atât de vehementă împotriva UE, şi UE este compusă din state, fiecare cu propria lege. Bunăoară, în Italia mamei i se dă mult credit, nu sunt admise abuzurile împotriva mamei şi copilului. În altă ţară, parcă în Belgia, dacă femeia declară că bărbatul a bătut-o, este vai şi amar de bietul om, chiar dacă e nevinovat. În Suedia şi Germania, dacă părinţii nu se înţeleg după divorţ în privinţa copiilor, se dau copiii în plasament, fără alte discuţii.
Legile sunt interpretate de judecători, fiecare după propria minte şi propriul interes.
Chiar şi noul cod civil prevede posibilitatea exercitării unice a autorităţii părinteşti, iar legea 53/2013 aduce precizări suplimentare privind acele "motive temeinice" care pot îndreptăţi instanţa să acorde autoritatea unică. Mai mult, după enumerarea cauzelor, apare si un "ETC", deci suntem la "conştiinţa" judecătorilor.
Apropo de asta, este interesantă declaraţia unui medic supravieţuitor al accidentului din Apuseni, care declară:
"
Eu am empatizat cu pacienţii mei. I-am crezut, dar nu mereu i-am înţeles. Acum înteleg suferinţa, pentru că am trăit-o. Dacă nu trăieşti suferinţa, ca să ştii cât suferă bolnavul din faţa ta, îl înţelegi mai greu.


Este valabil şi în cazul judecătorilor.De aceea, vedem sentinţe atât de diferite în cazuri similare.
Mi se pare mie sau aveti ceva impotriva faptului ca tatii trebuie sa se implice mai mult in viata copiilor ? Mi se pare ca da ! Acum spuneti ca un copil e o responsabilitate, dar cu ceva timp in urma il comparati cu dreptul la vot ! Tocmai aceasta e ideea, ca eu nu fac parte din categoria mamelor care nu vor sa la permita tatilor sa si viziteze copiii, din contra consider mai mult ca necesara implicarea lui in cresterea sanatoasa a acestora ! Nu cred ca ati inteles nimic, sincer ! Va multumesc oricum, dar nu mi au fost de nici un folos sfaturile dumneavoastra mirebire !
Ultima modificare: Joi, 30 Ianuarie 2014
adina_antonio, utilizator
Vi se pare - tatii trebuie sa se implice in viata copiilor cat mai mult - de unde si sustinerea mea pentru existenta unui program de vizita chiar daca nu este respectat de tata si pozitia mea impotriva restrangerii programului de vizita in cazul in care nu este respectat de tata.

Din cele pe care le-ati expus reiese ca va doriti ca tatal sa se implice in viata copilului in conditiile impuse de dvs, altfel sa i se ia dreptul la vizita si sa vi se acorde autoritatea in mod exclusiv.

Probabil nu am inteles nimic - dvs aveti o viata si responsabilitatea pentru copilul dvs, lucrurile astea nu pot fi intelese in 3 postari furioase pe forum.

Alte discuții în legătură

Incredintarea vs stabilire domiciliu CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Ce parere aveti? Era mai bine pe vechea lege cu incredintarea sau este mai bine asa cu stabilirea domiciliului minorului la unul din parinti conform noii legi? (vezi toată discuția)
Rog lămurire custodie comuna ContSters193379 ContSters193379 Rog să-mi spuneți exact ce anume inseamnă această custodie comună,ce se schimbă dacă ii va fi acordată fostului soț:? Copilul imi este încredințat ... (vezi toată discuția)
Drepturi de custodie manyyy manyyy Buna ziua! Sunt divortat iar mama fetitei mele a primit custodia copilului. Din anumite aspecte nu am fost prezent la divort, deci nu am un program de vizita. ... (vezi toată discuția)