avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1062 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neclaritati in legatura cu cateva puncte din codul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neclaritati in legatura cu cateva puncte din codul muncii

Salutare tuturor. Am intampinat in ultimele zile cateva probleme la locul de munca si as avea nishte intrebari la care sper ca imi puteti oferi un raspuns sau macar un sfat.
1. "Legea 53/2003 art. 267 aliniatul 3) : Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la aliniatul 2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile. " Ce se intampla atunci cand persoanele imputernicite de angajator cu cercetarea disciplinara nu se prezinta la data si locul stabilite in conformitate cu aliniatul 2) ?
2. Am fost spre exemplu sanctionat cu avertisment scris din care nu am primit nici un exemplar dar pe care sunt sigur ca erau notate urmatoarele: """se sanctioneaza cu avertisment scris ..... si se atentioneaza asupra faptului ca repetarea savarsirii abaterii disciplinare mentionate va atrage aplicarea unor sanctiuni disciplinare mai aspre prin reducerea salariului de baza pe o durata de o luna cu 10% conform precizarilor Legii53/2003 Codul Muncii art.264 alin 1) litera d)""". Daca se repeta aceeasi abatere se poate schimba decizia dinainte?
3. Se poate sa primesc avertisment pentru abateri disciplinare daca sunt in concediu medical, la domiciliu si folosesc o cale de comunicare neoficiala locului de munca iar prin aceea jignesc o anume persoana?
Sa inteleg ca va doriti acest lucru cu ardoare? Pe messenger, pe drum, in avion :) ?
Nu, nu veti raspunde disciplinar pentru faptele pe care le-ati facut sau le veti face in perioada cat este suspendat contractul de munca, insa puteti raspunde civil sau chiar penal, daca este cazul.
Normal ca se poate raspunde civil sau penal daca persoana respectiva depune plangere dar vroiam sa stiu daca pot fi tras la raspundere disciplinar la locul de munca pentru asa ceva. Va multumesc si mai astept si alte pareri daca se poate.
Multumesc mult.
Avand in vedere definitia legala a abaterii disciplinare:
(2) Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.
Nu, in acest caz eu consider ca nu veti raspunde disciplinar pe perioada cat contractul de munca este suspendat, doar daca in actele mentionate mai sus este prevazuta o astfel de dispozitie.
Contractul colectiv care il am disponibil este 2005-2006 cred. Contract individual nu stiu daca am primit iar in ROI nu spune nimik ca as fi raspunzator in firma pentru ce se intampla si afara.
Oricum, in cazul unei cercetari disciplinare pe o astfel de speta, in convocarea care vi se va inmana, vor trebui sa specifice ce prevedere ati incalcat si de unde e. In cazul in care veti merge in cadrul unei astfel de comisii, solicitati sa vi se prezinte dovada faptului ca ati luat cunostinta de prevederile pe care invoca angajatorul ca le-ati fi incalcat. Mentionati acest lucru pe nota explicativa ( nu mi s-a adus la cunostinta respectivul act).
PS Fapta trebuie sa aiba legatura cu munca pe care o desfasurati, pentru care sunteti remunerat. Conditiile din definitie sunt cumulative.
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
pakos, utilizator

Alte discuții în legătură

Referat sanctiune disciplinara bogdan30ro bogdan30ro Va rog, ajutati-ma cu un sfat. Am un sef care a fost jignit de un salariat. Seful a venit la mine si mi-a zis ca, pentru al sanctiona, trebuie sa-i fac un ... (vezi toată discuția)
Insulta superior - abatere disciplinara? poate fi considerata insulta superior ierarhic abatere disciplinara, motiv de concediere? circumstante atenuante: stres, cedare nervos rog raspuns urgent, ... (vezi toată discuția)
Comportament inadecvat intre sef si subordonat popc popc intr-o discutie pe teme de servici un(o) coleg(o) m-a jignit de fata cu toti colegii din birou. i-am spus ca are dreptate in problema respectiva dar nu e ... (vezi toată discuția)