Salutare tuturor. Am intampinat in ultimele zile cateva probleme la locul de munca si as avea nishte intrebari la care sper ca imi puteti oferi un raspuns sau macar un sfat.
1. "Legea 53/2003 art. 267 aliniatul 3) : Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la aliniatul 2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile. " Ce se intampla atunci cand persoanele imputernicite de angajator cu cercetarea disciplinara nu se prezinta la data si locul stabilite in conformitate cu aliniatul 2) ?
2. Am fost spre exemplu sanctionat cu avertisment scris din care nu am primit nici un exemplar dar pe care sunt sigur ca erau notate urmatoarele: """se sanctioneaza cu avertisment scris ..... si se atentioneaza asupra faptului ca repetarea savarsirii abaterii disciplinare mentionate va atrage aplicarea unor sanctiuni disciplinare mai aspre prin reducerea salariului de baza pe o durata de o luna cu 10% conform precizarilor Legii53/2003 Codul Muncii art.264 alin 1) litera d)""". Daca se repeta aceeasi abatere se poate schimba decizia dinainte?
3. Se poate sa primesc avertisment pentru abateri disciplinare daca sunt in concediu medical, la domiciliu si folosesc o cale de comunicare neoficiala locului de munca iar prin aceea jignesc o anume persoana?
Si in plus chiar daca eram in timpul serviciului dar nu neaparat exact la punctul de lucru, yahoo messenger nefiind o cale oficiala de comunicare pe care firma mi-o asigura. Cine poate dovedi ca altcineva nu imi stie parola si a adresat injurii unui coleg de munca de exemplu pentru a-mi face rau?
Yahoo messenger este inclus in corespondenta personala in acest caz, astfel ca angajatorul nu are dreptul sa va cenzureze. In schimb v-ar putea sanctiona daca ati utilizat acest program informatic in timpul orelor de serviciu, daca acest lucru este interzis prin ROI.:))
Dacă e să privim pragmatic problema avertismentului pe care l-aţi primit, cred că vă faceţi mult prea multe probleme în legătură cu o situaţie (1) din care material şi direct nu aţi pierdut nimic, (2) în care o parte din vină vă aparţine, indiferent de calificarea legală (a insulta, chiar şi pe messenger, un coleg de serviciu nu e neapărat scuzabil) şi (3) care are o reglementare lesne interpretabilă în moduri complet opuse.
Nu e intenţia mea să vă intimidez sau să vă inspir teama faţă de angajator (de regulă, încurajez salariaţii să fie îndrăzneţi şi să-şi apere drepturile), ci să vă dau o recomandare; insistând cu demersuri care să ducă la revocarea avertismentului sau la contestarea lui, nu faceţi decât să atrageţi noi şi noi neplăceri pe care angajatorul are mijloacele şi poate avea şi dorinţa să vi le producă. Aţi avea de pierdut: echilibrul în relaţia de muncă, cu consecinţe asupra viitorului dvs. în acea firmă; aţi avea de câştigat: nimic, în afară de pansarea orgoliului rănit.
-------------------
Dacă ţineţi la rezolvarea de principiu, colegii de forum v-au descris câteva dintre opţiuni. Aş avea şi câteva comentarii:
1. distincţia cale de comunicare "oficială/neoficială" este nerelevantă în speţă; să presupunem că insulta unui coleg e prevăzută de RI ca abatere disciplinară, dacă am accepta ideea că numai "căile oficiale de comunicare" sunt relevante, am ajunge uşor la consecinţa nefericită că poţi insulta colegul într-o discuţie privată la fumoar, dar nu şi folosind emailul de serviciu sau faxul firmei...
Insulta are acelaşi efect - lezarea demnităţii cuiva - indiferent de mijlocul folosit. Insulta unui coleg de serviciu, aflat la serviciu, este uşor de considerat "în legătură cu munca".
2. "faptă în legătură cu munca"... ipoteză: doi colegi de serviciu se încaieră în afara orelor de lucru şi în afara locului de muncă din cauza unei dispute legate de îndeplinirea greşită a unor sarcini de lucru care a dus la criticarea întregii echipe; încăierarea are legătură cu munca, dar avem de a face cu o abatere disciplinară? dar dacă încăierarea ar fi pornit de la o altă cauză, independentă de serviciu?
3. argumentul că sancţiunea disciplinară nu poate fi dispusă pentru o abatere comisă în timpul concediului medical întrucât contractul este suspendat este foarte îndoielnic; aşa cum precizează articolul 49 (2) din Codul muncii, suspendarea contractului are două efecte: salariatul întrerupe prestarea muncii, iar angajatorul întrerupe (calculul şi) plata salariului; suspendarea contractului nu implică şi faptul că eventualele abateri disciplinare ale salariatului comise în această perioadă nu pot fi considerate şi sancţionate ca atare.
@"(...)insa ar fi aplicabila in perioada in care va exercitati DVS atributiile de serviciu": vă încadraţi într-un caz de suspendare a contractului, deci nu vă exercitaţi atribuţiile de serviciu, puteţi în baza acestei afirmaţii să vă sunaţi şeful şi să-l suduiţi pentru toate zilele când v-a făcut viaţa amară... nu aţi comite o abatere disciplinară, pentru că, nu-i aşa, nu vă aflaţi în exerciţiul funcţiunii.
4. aveţi dreptate când susţineţi că altcineva putea insulta un coleg de serviciu de-al dvs. de pe adresa dvs. cu intenţia de a vă cauza necazuri; în acelaşi mod altcineva poate trimite cu numele dvs. emailuri, faxuri sau scrisori insultătoare - şi totuşi aşa ceva e cel puţin rar şi foarte improbabil... o regulă de logică ("lama lui Ockham"), utilizabilă şi aici, spune că justificarea cea mai simplă este adesea de preferat în faţa unor scenarii elaborate şi fără temeiuri suficiente; de ce ne-am chinui să luăm în calcul scenarii paranoide în care altcineva comite abaterile pentru a vă pune în dificultate, când o explicaţie mult mai simplă şi firească ar rezulta din analiza cazului: ex. dacă persoanele aparent implicate ar avea suficiente motive şi o conduită generală pentru care recurgerea la insulte nu e străină?
Pana la urma este foarte relativa treaba cu legatura cu munca. Daca se incaiera doi colegi la un meci de fotbal, unul dintre ei poate fi poate fi tras la raspundere din pur si simplu fapt ca e coleg de munca si are legatura cu munca nu? Atata timp cat sunt in timpul liber sa zic cred ca pot sa ma manifest cum vreau fiind acasa sau pe strada. Atunci angajatorul are drepturi sa-mi impuna practic conduita oriunde pt ca daca fac orice gresit are legatura cu munca numai ca era prin preajma un coleg sau cineva care a vazut ce am facut? Sa spunem de exemplu ca iesi la un gratar cu colegii si spui despre X ca este incult sau vorbe mai grele eu sincer cred ca nu ar avea voie sa te sanctioneze la munca.
Si nu este vorba doar despre un avertisment scris ci este vorba ca oameni poti fi dati afara pe probleme de genul acesta, sau penalizati la salariu numai ca "i s-a pus unuia pata" sa zic asa.
Intradevar este foarte relativa acesta legatura cu munca; nu stiu daca s-a mers in instanta pana acum cu o astfel de situatie (poate o veti face dvs si ne veti spune si noua ce decide instanta :) )
In opinia mea nu poate fi calificata ca o fapta in legatura cu munca si pe de alta parte nu se admit in instanta ca probe aceste mesaje de pe messenger (din cate stiu pena acum), deci chiar cred ca ati avea castig de cauza. :))
Binenteles ca nu veti castiga nimic chiar daca instanta va va da dreptate, o puteti face doar pentru orgoliu propriu si apoi banuiesc ca foarte rapid se va desfiinta postul dvs la acea firma.
Oricum firma nu a riscat prea mult dand o astfel de decizie de sanctionare si sunt convinsa ca a stiut de relativitatea unei astfel de decizii, dar presupun ca si-a asumat riscul ( si mai presupun ca pe acel coleg l-ati jignit in legatura cu ce ce se intampla probabil la munca intre dvs si el, altfel nu cred ca ati fi fost sanctionat) :giggle: