avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1086 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neclaritati in legatura cu cateva puncte din codul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neclaritati in legatura cu cateva puncte din codul muncii

Salutare tuturor. Am intampinat in ultimele zile cateva probleme la locul de munca si as avea nishte intrebari la care sper ca imi puteti oferi un raspuns sau macar un sfat.
1. "Legea 53/2003 art. 267 aliniatul 3) : Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la aliniatul 2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile. " Ce se intampla atunci cand persoanele imputernicite de angajator cu cercetarea disciplinara nu se prezinta la data si locul stabilite in conformitate cu aliniatul 2) ?
2. Am fost spre exemplu sanctionat cu avertisment scris din care nu am primit nici un exemplar dar pe care sunt sigur ca erau notate urmatoarele: """se sanctioneaza cu avertisment scris ..... si se atentioneaza asupra faptului ca repetarea savarsirii abaterii disciplinare mentionate va atrage aplicarea unor sanctiuni disciplinare mai aspre prin reducerea salariului de baza pe o durata de o luna cu 10% conform precizarilor Legii53/2003 Codul Muncii art.264 alin 1) litera d)""". Daca se repeta aceeasi abatere se poate schimba decizia dinainte?
3. Se poate sa primesc avertisment pentru abateri disciplinare daca sunt in concediu medical, la domiciliu si folosesc o cale de comunicare neoficiala locului de munca iar prin aceea jignesc o anume persoana?
pakos a scris:

Oricum, in cazul unei cercetari disciplinare pe o astfel de speta, in convocarea care vi se va inmana, vor trebui sa specifice ce prevedere ati incalcat si de unde e. In cazul in care veti merge in cadrul unei astfel de comisii, solicitati sa vi se prezinte dovada faptului ca ati luat cunostinta de prevederile pe care invoca angajatorul ca le-ati fi incalcat. Mentionati acest lucru pe nota explicativa ( nu mi s-a adus la cunostinta respectivul act).
PS Fapta trebuie sa aiba legatura cu munca pe care o desfasurati, pentru care sunteti remunerat. Conditiile din definitie sunt cumulative.


Conditiile din definitie sunt cumulative?? Adica in oricare din acel act apare ceva de care sa fiu facut raspunzator?
Nuuuu, ma refer la:
1. o faptă în legătură cu munca
2. şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat.....
Ultima modificare: Miercuri, 15 Aprilie 2009
pakos, utilizator
Pai ar avea legatura ca e vorba de un conflict cu un coleg dar conflictul a avut loc cand eram in concediu medical.
Definitia se refera la legatura cu munca, si da, poate fi vorba de conflictul cu un coleg, insa ar fi aplicabila in perioada in care va exercitati DVS atributiile de serviciu. E vorba de mentinerea unui climat de liniste, colegialitate, respect, etc in cadrul firmei.
Or, prevederile Codului Muncii sunt clare:
Art. 50 Contractul individual de muncă se suspendă de drept în următoarele situaţii:
a) concediu de maternitate;
b) concediu pentru incapacitate temporară de muncă;
.....
Ultima modificare: Miercuri, 15 Aprilie 2009
pakos, utilizator
Abaterea disciplinara poate fi savarsita doar in legatura cu munca, si logic, pe durata desfasurarii raporturilor de munca. IN timpul concediului medical, al celui de odihna, a zilelor libere etc., nu prestati munca, nu sunteti in timpul serviciului si sub controlul angajatorului. Angajatorul nu va poate impune conduita de urmat in asemenea situatii.
Fapta care constituie abatere disciplinara trebuie sa fie calificata astfel, prin lege sau prin regulamentul de ordine interioara al societatii.
In opinia mea jignirile adresate unui coleg prin internet, in timpul concediului medical, nu pot fi considerate abatere disciplinara (nu sunt in legatura cu munca si nici in perioada de timp in care sunteti sub "jurisdictia" angajatorului), in schimb, divulgarea unor informatii confidentiale despre serviciu in timp ce sunteti in CM, ar fi o abatere disciplinara daca ar fi calificata ca atare prin ROI - ar avea legatura cu serviciul.
Totusi, firma ar putea sa considere ca nu sunteti tocmai bolnav daca puteti sa purtati conversatii dubioase pe internet.

Normal ca, aceleasi jigniri, aduse colegului in timpul serviciului, pot foarte bine sa constituie abatere disciplinara si in caz de repetare sa duca la desfacerea disciplinara a contractului de munca.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Aprilie 2009
Diana Persa, Avocat

Alte discuții în legătură

Referat sanctiune disciplinara bogdan30ro bogdan30ro Va rog, ajutati-ma cu un sfat. Am un sef care a fost jignit de un salariat. Seful a venit la mine si mi-a zis ca, pentru al sanctiona, trebuie sa-i fac un ... (vezi toată discuția)
Insulta superior - abatere disciplinara? poate fi considerata insulta superior ierarhic abatere disciplinara, motiv de concediere? circumstante atenuante: stres, cedare nervos rog raspuns urgent, ... (vezi toată discuția)
Comportament inadecvat intre sef si subordonat popc popc intr-o discutie pe teme de servici un(o) coleg(o) m-a jignit de fata cu toti colegii din birou. i-am spus ca are dreptate in problema respectiva dar nu e ... (vezi toată discuția)