avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Sentintele definitive NU BENEFICIAZA de legea penala ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Sentintele definitive NU BENEFICIAZA de legea penala mai favorabila

Va rog sa imi spuneti daca este constitutional sa nu poti beneficia de o reducere a pedepsei atata vreme cat ai fost condamnat sub maximul noi sanctiuni .
Vechea pedeapsa a fost intre 10-20 ani, a luat 6 ani pentru comportament/colaborare iar acum pedeapsa a scazut la 3-10 ani.
Intrebarea este daca se poate face ceva atata vreme cat nu a fost adoptata legea penala mai favorabila facultativa din vechiul nod penal.
Gratierea/amnistia a spus d-nul Ponta ca nu va fi votata astfel incat nu stiu ce sperante exista sa se faca dreptate si pentru cei condamnati definitiv. Nu este normal ca in aceleasi conditii cel care va face infractiunea de acum inainte sa primeasca 3 ani iar cel condamnat sa nu poata sa ceara noile drepturi, consider ca e discriminare intre infractorul de sub vechiul cod penal si infractorul prins de noul cod penal.
Cel mai recent răspuns: amales , utilizator 23:23, 7 Mai 2014
Din pacate la cum suna legea chiar daca judecatorul este foarte bine dispus nu cred ca se va admite recalculare daca are sub maxim .
Raluca ca sa intelegi cum "suna" legea cu privire la aplicarea legii penale mai favorabile din noul cod penal pentru sentintele definitive :

Codul Penal
Art. 6 Aplicarea legii penale mai favorabile după judecarea definitivă a cauzei
(1) Când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi până la executarea completă a pedepsei închisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeapsă mai uşoară, sancţiunea aplicată, dacă depăşeşte maximul special prevăzut de legea nouă pentru infracţiunea săvârşită, se reduce la acest maxim.
(2) Dacă după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare la detenţiune pe viaţă şi până la executarea ei a intervenit o lege care prevede pentru aceeaşi faptă numai pedeapsa închisorii, pedeapsa detenţiunii pe viaţă se înlocuieşte cu maximul închisorii prevăzut pentru acea infracţiune.
(3) Dacă legea nouă prevede în locul pedepsei închisorii numai amenda, pedeapsa aplicată se înlocuieşte cu amenda, fără a se putea depăşi maximul special prevăzut în legea nouă. Ţinându-se seama de partea executată din pedeapsa închisorii, se poate înlătura în totul sau în parte executarea amenzii.
(4) Măsurile educative neexecutate şi neprevăzute în legea nouă nu se mai execută, iar cele care au corespondent în legea nouă se execută în conţinutul şi limitele prevăzute de aceasta, dacă este mai favorabilă.
(5) Când legea nouă este mai favorabilă în condiţiile alin.(1)-(4), pedepsele complementare şi măsurile de siguranţă neexecutate şi neprevăzute în legea nouă nu se mai execută, iar cele care au corespondent în legea nouă se execută în conţinutul şi limitele prevăzute de aceasta.
(6) Dacă legea nouă este mai favorabilă numai sub aspectul pedepselor complementare sau măsurilor de siguranţă acestea se execută în conţinutul şi limitele prevăzute de legea nouă.
(7) Când o dispoziţie din legea nouă se referă la pedepse definitiv aplicate, se ţine seama, în cazul pedepselor executate până la data intrării în vigoare a acesteia, de pedeapsa redusă sau înlocuită potrivit dispoziţiilor alineatelor precedente.

Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal
ART. 4
Pedeapsa aplicată pentru o infracţiune printr-o hotărâre ce a rămas definitivă sub imperiul Codului penal din 1969, care nu depăşeşte maximul special prevăzut de Codul penal, nu poate fi redusă în urma intrării în vigoare a acestei legi.

Iar ca sa fie totul complect vor sa adopte OUG despre care vorbeam mai inainte :

(2) În aplicarea dispoziţiilor art. 6 din Codul penal, nu pot fi combinate dispoziţiile mai favorabile din legile penale succesive.”

Deci ?

Sunt pur si simplu socata! ... Nu am cuvinte .. Aveam speranțe in acest nou cod, in actualul guvernare. El a fost condamnat definitiv pe 17 Decembrie 2013 in m ai puțin de 2 luni intra codul in vigoare, pur si simplu nu cred ! Nu este corect nu este constitional . Vad ca la televizor omit sa spună aceste reglementări,adineauri ma uitam la antena 3 despre noile ajustari la cod penal si făceau referire doar la presa si interceptariile telefonice
Are 8 ani, peste maxim , maximul este de 7 ani, dar in condițiile in care el a luat sub minim credeam ca se tine cont si acum , cum ziceam alt deținut are 17 ani si il lasa tot la 7 ani, atunci de ce a m ai luat sub minim?
Da stiu.....te sustin si te inteleg, la televizor e o porcarie, cand mai aud ca ies multi din penitectiare ma face sa rad , toti care au avut peste maxim au fost deja solutionate in principiu (in cel mai fericit caz au omis in jur de 50 dar nu cred). Gandes-te ca au inceput sa trimita cereri toti din penitenciare pt recalculare deci pe toti or sa ii respinga , de aceea am deschis acest subiect pentru ca sunt sigura ca nu doar eu am aceasta nedumerire si sper ca in viitorul cat mai apropiat sa aflam noutati . Si dupa cum ziceam cat tupeu au sa scoata amnistia si gratiereamacar aia daca nu se incadra sa zicem ii micsora pedeapsa dar nu, nici aia nu au bagat-o......ma intreb ce mai urmeaza.
Daca te ajuta cu ceva am gasit un singur articol unde se discuta despre problema aceasta dar fara rezolvare cel putin inca :
[ link extern ]

Sa speram ca vom afla mai multe cat de curand

Alte discuții în legătură

Noul cod penal,fapta savarsita in 2010 pici80 pici80 daca am savarsit o infractiune in 2010 si nu ajung in fata instantei numai dupa 01 febr 2014 (intrarea in vigoare a noului cod penal) voi fi condamnat conform ... (vezi toată discuția)
Art. 15 cod penal ContSters241638 ContSters241638 Art. 15 Aplicarea facultativă a legii penale mai favorabile în cazul pedepselor definitive Când după rămânerea definitivă a hotărârii de ... (vezi toată discuția)
Reducere pedeapsa noul cod penal haciko haciko buna seara... am o intrebare daca poate cineva sa imi raspunda ..va multumesc daca se schimba noul cod penal, la o persoana ce are 2 ani de condamna si din ... (vezi toată discuția)