avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1061 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Sentintele definitive NU BENEFICIAZA de legea penala ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Sentintele definitive NU BENEFICIAZA de legea penala mai favorabila

Va rog sa imi spuneti daca este constitutional sa nu poti beneficia de o reducere a pedepsei atata vreme cat ai fost condamnat sub maximul noi sanctiuni .
Vechea pedeapsa a fost intre 10-20 ani, a luat 6 ani pentru comportament/colaborare iar acum pedeapsa a scazut la 3-10 ani.
Intrebarea este daca se poate face ceva atata vreme cat nu a fost adoptata legea penala mai favorabila facultativa din vechiul nod penal.
Gratierea/amnistia a spus d-nul Ponta ca nu va fi votata astfel incat nu stiu ce sperante exista sa se faca dreptate si pentru cei condamnati definitiv. Nu este normal ca in aceleasi conditii cel care va face infractiunea de acum inainte sa primeasca 3 ani iar cel condamnat sa nu poata sa ceara noile drepturi, consider ca e discriminare intre infractorul de sub vechiul cod penal si infractorul prins de noul cod penal.
Cel mai recent răspuns: amales , utilizator 23:23, 7 Mai 2014
Sfatul meu este sa nu va grabiti sa deschideti procese aiurea.
Daca timpul va permite ar fi bine sa asteptati.
Cei ce deschid acum procese se vor respinge si nu vor mai avea ce sa faca.
Cei ce vor astepta poate ca vor avea noroc...deoarece unii vor plati avocati si poate ca se va gasi o solutie.
Cei care se judeca nu vor mai avea dreptul de a se judeca din nou...
Au dreptul la o singura judecata.
Sunt in aceasi situatie a primit 5 ani cod vechi si incadrarea era 10 la 20 art 215 alin 1.2.3.5..pt evaziune 8 luni la art 31/1991 1 si 4 luni are indivizualizarea pedesei si sub minim la toate pt nu avea cazier ,sa prezentat la termene de judecata avea circumstante atenuante 40 de ani copiii bla bla ei acum dupa noul cod astea nu sa-r mai lua in calcul ?cum dzeu sa primeasca maxim pina acum am vorbit cu 3 avocati si cel care il avem si m-ia zis ca sotul meu nu are sanse degeaba face cerere de contestatie la executare sau reevaluarea pedepsei ca 1)nu are temei legal si ca i sa respinge pe ce sa-r baza o cerere de reevaluare ?plus ca acum sotul are pe rol instanta tribunal revizuirea se poate solicita si reevaluarea pedepsei ?cu revizuirea suntem in apel

[Va rog nu mai scrieti cu majuscule]
Ultima modificare: Miercuri, 5 Februarie 2014
Admin, administrator
am gasit solutia DAR prea tarziu.....daca faceam o contestatie la executare inainte de 1 februarie,se aplica art 15 ca legea penala mai favorabila...? sau am gresit?...poate am gresit,legea penala mai favorabila se aplica numai daca intervine pana judecarea definitiva....dar contestatia la executare pe care faceam inainte de 1 febr tot este un proces penal si trebuia sa aplice art 15 ca legea mai favorabila intrucat era pe rol si inca nu era judecat definitiv...hm..e complicat dar eu sunt sigur ca vor gasi o solutie
CU ALTE CUVINTE,judecarea contestatia la executare facuta inainte de 1 febr trebuia judecata cu beneficiarea legii mai favorabile si bineinteles aplicarea legii art 15 .(reducerea facultativa a pedepselor definitive)
Ultima modificare: Miercuri, 5 Februarie 2014
oltul, utilizator
Proiect de lege.art 4/1
„Art. 4/1 – (1) În aplicarea dispoziţiilor art. 5 şi 6 din Codul penal, se stabilesc şi se aplică, pentru fiecare instituţie de drept penal autonomă, dispoziţiile mai favorabile din legile penale succesive.
(2) Prevederile art. 5 si 6 din Codul penal nu se aplică cu privire la imprescriptibilitatea răspunderii penale ori a executării pedepselor pentru unele infracţiuni

Ar putea ajuta acest proiect de lege si sentintele definitive care nu depasesc maximul din noul cod penal insa au fost reduse limitele pedepselor ?
Proiect de lege.art 4/1
„Art. 4/1 – (1) În aplicarea dispoziţiilor art. 5 şi 6 din Codul penal, se stabilesc şi se aplică, pentru fiecare instituţie de drept penal autonomă, dispoziţiile mai favorabile din legile penale succesive.
(2) Prevederile art. 5 si 6 din Codul penal nu se aplică cu privire la imprescriptibilitatea răspunderii penale ori a executării pedepselor pentru unele infracţiuni
acesta este proiectul adevarat de lege luat de pe site-ul ministerului justitiei acela care l-ai vazut u e luat dintr-un art de ziar nu e acela corect! sunt in aceeasi situatie ca si voi...acuma cu condamnarile din dosarul transferurilor au luat in considerare si problema noastra.curtea suprema sa pronuntat deja in favoarea noastra acum asteptam si decizia ccr.un avocat ne poate ajuta in legatura cu situatia curenta!

Alte discuții în legătură

Noul cod penal,fapta savarsita in 2010 pici80 pici80 daca am savarsit o infractiune in 2010 si nu ajung in fata instantei numai dupa 01 febr 2014 (intrarea in vigoare a noului cod penal) voi fi condamnat conform ... (vezi toată discuția)
Art. 15 cod penal ContSters241638 ContSters241638 Art. 15 Aplicarea facultativă a legii penale mai favorabile în cazul pedepselor definitive Când după rămânerea definitivă a hotărârii de ... (vezi toată discuția)
Reducere pedeapsa noul cod penal haciko haciko buna seara... am o intrebare daca poate cineva sa imi raspunda ..va multumesc daca se schimba noul cod penal, la o persoana ce are 2 ani de condamna si din ... (vezi toată discuția)