avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Sentintele definitive NU BENEFICIAZA de legea penala ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Sentintele definitive NU BENEFICIAZA de legea penala mai favorabila

Va rog sa imi spuneti daca este constitutional sa nu poti beneficia de o reducere a pedepsei atata vreme cat ai fost condamnat sub maximul noi sanctiuni .
Vechea pedeapsa a fost intre 10-20 ani, a luat 6 ani pentru comportament/colaborare iar acum pedeapsa a scazut la 3-10 ani.
Intrebarea este daca se poate face ceva atata vreme cat nu a fost adoptata legea penala mai favorabila facultativa din vechiul nod penal.
Gratierea/amnistia a spus d-nul Ponta ca nu va fi votata astfel incat nu stiu ce sperante exista sa se faca dreptate si pentru cei condamnati definitiv. Nu este normal ca in aceleasi conditii cel care va face infractiunea de acum inainte sa primeasca 3 ani iar cel condamnat sa nu poata sa ceara noile drepturi, consider ca e discriminare intre infractorul de sub vechiul cod penal si infractorul prins de noul cod penal.
Cel mai recent răspuns: amales , utilizator 23:23, 7 Mai 2014
tribunalul dolj a depus o contestatie la inalta curte care se va judeca pe data de 26.05.2014 suna asa -Dacă, în aplicarea legii penale mai favorabile după judecarea definitivă a cauzei, potrivit art.6 alin.1 C.p. se pot lua în considerare la maximul special prevăzut de legea nouă pentru infracţiunea săvârşită circumstanţele atenuante sau agravante reţinute condamnatului şi care apar valorificate în pedeapsa concretă, atunci când se compară pedeapsa aplicată cu maximul special prevăzut de legea nouă- .sa vedem ce raspuns va da iccj la aceasta contestatie.banuiesc ca daca va fi favorabila celor care sunt condamnati definitiv vor trebui sa judece din nou circumstantele atenuante si cele agravante dupa noul cod penal.sau ma insel?multumesc!
Foarte inteligenta interventie.
Asta arata cite scapari are legea.
Da,pentru cei care fac infractiuni dupa 1 Februarie,totul OK.
Dar de ce nu s-a gindit nimeni si la cei cu hotariri definitive?
Caci asta este problema.
Cum a spus cineva in acest topic:cel cu 5ani este egal acum cu cel ce a avut 15 ani.
Asa este,foarte bine,dar cel cu 15 ani nu a avut nici o circumstanta atenuanta.
Dimpotriva,a avut agravante,de aceea are 15 ani.
Asa ca interventia este salutara,justa si aplicabila.
Ce am spus eu,justitia nu este oarba,si actioneaza.
Acolo unde sunt scapari(de inteles,cind refaci un cod dupa mai mult de 50 de ani,si sub presiuni imense),convigerea intima trebuie sa actioneze.
Justitia Romaneasca a dovedit ca poate.
Aceasta este calea.
Matei
i-am cerut avocatului sa solicite contestatie la executarea pedepsei mi-a zis ca nu are temei legal adica sotul e condamnat la maximul special 5 ani dar incadrarea era la art 215 alin 1/2/3/5/ vechiul cod dar i sa aplicat circumnstante atenuante .dar acum in ncp nu benefiaciaza de legea mai favorabila deci nu se mai aplica circumstantele de ce ?ce putem face aveti noutati?
Ultima modificare: Vineri, 2 Mai 2014
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
nu este vorba de descriminare intre infractori ?de ce nu puneti astfel problema este declar o descriminare intre oameni si infractorii sunt oameni
Ultima modificare: Vineri, 2 Mai 2014
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
alinadaniela87 a scris:

tribunalul dolj a depus o contestatie la inalta curte care se va judeca pe data de 26.05.2014 suna asa -Dacă, în aplicarea legii penale mai favorabile după judecarea definitivă a cauzei, potrivit art.6 alin.1 C.p. se pot lua în considerare la maximul special prevăzut de legea nouă pentru infracţiunea săvârşită circumstanţele atenuante sau agravante reţinute condamnatului şi care apar valorificate în pedeapsa concretă, atunci când se compară pedeapsa aplicată cu maximul special prevăzut de legea nouă- .sa vedem ce raspuns va da iccj la aceasta contestatie.banuiesc ca daca va fi favorabila celor care sunt condamnati definitiv vor trebui sa judece din nou circumstantele atenuante si cele agravante dupa noul cod penal.sau ma insel?multumesc!

Dupa parea mea se va respinge.
Este slab de tot...

Alte discuții în legătură

Noul cod penal,fapta savarsita in 2010 pici80 pici80 daca am savarsit o infractiune in 2010 si nu ajung in fata instantei numai dupa 01 febr 2014 (intrarea in vigoare a noului cod penal) voi fi condamnat conform ... (vezi toată discuția)
Art. 15 cod penal ContSters241638 ContSters241638 Art. 15 Aplicarea facultativă a legii penale mai favorabile în cazul pedepselor definitive Când după rămânerea definitivă a hotărârii de ... (vezi toată discuția)
Reducere pedeapsa noul cod penal haciko haciko buna seara... am o intrebare daca poate cineva sa imi raspunda ..va multumesc daca se schimba noul cod penal, la o persoana ce are 2 ani de condamna si din ... (vezi toată discuția)