avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Sentintele definitive NU BENEFICIAZA de legea penala ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Sentintele definitive NU BENEFICIAZA de legea penala mai favorabila

Va rog sa imi spuneti daca este constitutional sa nu poti beneficia de o reducere a pedepsei atata vreme cat ai fost condamnat sub maximul noi sanctiuni .
Vechea pedeapsa a fost intre 10-20 ani, a luat 6 ani pentru comportament/colaborare iar acum pedeapsa a scazut la 3-10 ani.
Intrebarea este daca se poate face ceva atata vreme cat nu a fost adoptata legea penala mai favorabila facultativa din vechiul nod penal.
Gratierea/amnistia a spus d-nul Ponta ca nu va fi votata astfel incat nu stiu ce sperante exista sa se faca dreptate si pentru cei condamnati definitiv. Nu este normal ca in aceleasi conditii cel care va face infractiunea de acum inainte sa primeasca 3 ani iar cel condamnat sa nu poata sa ceara noile drepturi, consider ca e discriminare intre infractorul de sub vechiul cod penal si infractorul prins de noul cod penal.
Cel mai recent răspuns: amales , utilizator 23:23, 7 Mai 2014
va rog sa ziceti detalii si eu am aceesi pl avem temei legal pentru a solicita in instanta reducerea pedepsei la condamnare definitiva daca e condamnat la maxim special conform ncp si eu zic ca nu e corect pe vechiul cod 5 ani condamnare conf art 215 si acum ar fi maxim deci va rog sfaturi multumesc si ce trebuie sa asteptam de CCR?
Ultima modificare: Marți, 29 Aprilie 2014
Admin, administrator
oltul a scris:

am gasit solutia DAR prea tarziu.....daca faceam o contestatie la executare inainte de 1 februarie,se aplica art 15 ca legea penala mai favorabila...? sau am gresit?...poate am gresit,legea penala mai favorabila se aplica numai daca intervine pana judecarea definitiva....dar contestatia la executare pe care faceam inainte de 1 febr tot este un proces penal si trebuia sa aplice art 15 ca legea mai favorabila intrucat era pe rol si inca nu era judecat definitiv...hm..e complicat dar eu sunt sigur ca vor gasi o solutie
CU ALTE CUVINTE,judecarea contestatia la executare facuta inainte de 1 febr trebuia judecata cu beneficiarea legii mai favorabile si bineinteles aplicarea legii art 15 .(reducerea facultativa a pedepselor definitive)

Inainte de 1 februarie 2014 nu era in vigoare legea noua.
A intrat in vigoare la 1 februarie 2014.
Nu ati gresit deoarece tot aia era.
Exista o Comisie infiintata in Penitenciare care ia fiecare dosar in parte care are sentinta definitiva si sesizeaza instanta pentru aplicarea legii mai favorable. Este vorba de HG 836/2013.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Aprilie 2014
Maxim Elena Camelia, Avocat
Doar daca se depaseste maximum special se sesizeaza instanta de comisii.
Aici e vorba de alta situatie.
Am pus o intrebare,referitor la Judecarea pe institutii autonome.
(Judecarea pe institutii autonome
Vineri, 25 Aprilie 2014, 01:49)
Un raspuns pozitiv,la presupunerile mele,ar ajuta foarte mult,pe cei condamnati definitiv.
Daca se creeaza un "Precedent",cred ca se pot face redozarile corespunzatoare.
Intradevar cei condamnati definitiv sunt intr-o situatie de exceptie.
Avind in vedere ca nu este o "gaura in cer" sa li se faca dreptate,deoarece nu inseamna eliberari in masa,sau cazuri foarte multe.
Nu beneficiaza decit cei care nu sunt recidivisti,o sansa oferita acestora.
Indiferent de pozitie,condamnat definitiv,condamnat dupa 1 Februarie,toti trebuie sa fie egal judecati.
Toti suntem egali in fata legii.
Este greu pentru cei care au gresit ,mai ales ca sunt legiuitori,sa recunoasca.
Dar intr-o maniera eleganta,colegii lor pot indrepta lucrurile.
Legile sunt in mina lor.
Foarte deosebita interventia ICCJ.-OPEN MIND !!!
Nici macar nu se modifica codurile.
Trebuie o reglementare,pentru aceasta exceptie.
Odata facuta,dispare.
Cei interesati sa arunce zvonuri,mai mult sau mai putin adevarate(n-am inteles de ce),amenintau ca odata cu noile coduri se vor goli puscariile.
NU a fost deloc adevarat.
La fel si cu aceasta situatie:.
Nu este ceva grav,ingrijorator,amenintator.
Doar sa se aseze lucrurile.
Matei

Alte discuții în legătură

Noul cod penal,fapta savarsita in 2010 pici80 pici80 daca am savarsit o infractiune in 2010 si nu ajung in fata instantei numai dupa 01 febr 2014 (intrarea in vigoare a noului cod penal) voi fi condamnat conform ... (vezi toată discuția)
Art. 15 cod penal ContSters241638 ContSters241638 Art. 15 Aplicarea facultativă a legii penale mai favorabile în cazul pedepselor definitive Când după rămânerea definitivă a hotărârii de ... (vezi toată discuția)
Reducere pedeapsa noul cod penal haciko haciko buna seara... am o intrebare daca poate cineva sa imi raspunda ..va multumesc daca se schimba noul cod penal, la o persoana ce are 2 ani de condamna si din ... (vezi toată discuția)