Va rog sa imi spuneti daca este constitutional sa nu poti beneficia de o reducere a pedepsei atata vreme cat ai fost condamnat sub maximul noi sanctiuni .
Vechea pedeapsa a fost intre 10-20 ani, a luat 6 ani pentru comportament/colaborare iar acum pedeapsa a scazut la 3-10 ani.
Intrebarea este daca se poate face ceva atata vreme cat nu a fost adoptata legea penala mai favorabila facultativa din vechiul nod penal.
Gratierea/amnistia a spus d-nul Ponta ca nu va fi votata astfel incat nu stiu ce sperante exista sa se faca dreptate si pentru cei condamnati definitiv. Nu este normal ca in aceleasi conditii cel care va face infractiunea de acum inainte sa primeasca 3 ani iar cel condamnat sa nu poata sa ceara noile drepturi, consider ca e discriminare intre infractorul de sub vechiul cod penal si infractorul prins de noul cod penal.
raspuns la intrebarea ta cu privire la "de ce a mai luat sub minim " DE FRAIER :)) si nu o zic cu rea intentie ci cu o mare iritare , la fel e si situatia iubitului meu tot de fraier , de ce a luat 6 in loc de 20 :) tot de fraier intr-o tara condusa de niste hoti si incapabili
Singura speranta ce o avem este ca sa luam exemple de la avocati puternici sau sa conteste cineva aplicarea legii sa o declare neconstitutionala. Eu nu am puterea financiara sa ma lupt in instante , dar unte un exemplu concret, Relu Fenechiu a fost condamnat dupa vechiul cod la 5 ani, acuma in noul cod pedeapsa lui maxima e de 5 ani deci si el este in aceasi situatie, nu pot sa cred ca nu se poate face ceva .....inca refuz sa cred ca traim intr-o asemenea tara .
Refuzam dar totuși trăim, am dat sute de milioane la avocat crezi ca am rezolvat ceva ?nu !Pt fapta lui trb sa ia maxim 5 ani. Am dat atatia bani si trb sa aflu singura din alte părți de noile reglementări . E de ras, in cazul meu de plâns . Nu stiu unde vom ajunge,ma gândesc cu stupoare ca trb sa facă 3 ani la zi, ce o sa facă cand va iesi de acolo ? Societatea ii respinge pe cei cu cazier dar totuși judecătorii ii trimite la " reeducare" cu anii. Sper doar ca miercuri nu vor aproba legea, slabe speranțe
Se aplică legea penală care este mai favorabilă și care este obligatoriu să fie aplicată: reducerea pedepsei apicate pe vechiul cod la maximul pedepsei prevăzute de noul cod, dacă pedeapsa aplicată depășește acest maxim.
Legea care nu se mai regăsește în noul cod, cu aplicarea legii mai favorabile în mod facultativ, chiar dacă , prin absurd , s-ar mai aplica, este o facultate a judecătorului și nu o obligație.
Ca regulă nu se pot combina de către judecător dispoziții din legea veche și din legea nouă, pentru că s-ar crea o așa numită lex tertia, adică o a treia lege: cea din vechiul cod , cea din noul cod, și cea rezultată din combinarea lor, și care nu există ca reglementare.
Există posibilitatea liberării condiționate pentru acei condamnați care nu beneficiază de prevederile noului cod în ce privește pedeapsa principală. Dar nu vă oprește nimic să vă plângeți pe considrentul că legea este discriminatorie și neconstituțională.