Tatal a decedat in urma cu aprox. 4 luni. De la data decesului, mama a deschis succesiunea. Noi suntem 3 frati, iar sora mea a renuntat la partea ei in favoarea mea si a fratelui meu. Insa fratele meu a fost rugat in nenumarate randuri sa se prezinte la succesiune deoarece el isi vrea partea. Ce se intampla daca nu se prezinta la succesiune in decurs de 6 luni? Isi poate pierde drepturile de mostenitor?
Declaratiile de renuntare se pot face numai autentice, nu se dau in fata unui notar strain deoarece nu se pot inscrie de catre acesta in RNEOS , obligatie legala care o au notarii publici romani si Consulatel. Deci X se poate duce la consulat sa o dea si sa fie inscrisa in acel Registrul mai sus amintit. Cand se pune o cauza succesorala pe rolul unui biroul notaral, notarul public are obligatia de a verifica Registrul de optiuni succesorale.
Cine a spus ca notarul va indruma partile catre instanta?!
Doamna, succesibilul poate cere RNEOS inscrierea declaratiei lui? Poate. Legea nu spune ca actul trebuie autentificat de un notar roman, spune doar ca declaratie trebuie sa imbrace forma autentica:
Art. 1.120. -
(2) Declarația de renunțare se face în formă autentică la orice notar public sau, după caz, la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, în condițiile și limitele prevăzute de lege
(3) Pentru informarea terților, declarația de renunțare se va înscrie, pe cheltuiala renunțătorului, în registrul național notarial, ținut în format electronic, potrivit legii.
La orice notar public inseamna exact ce spune textul: orice. Roman sau strain. Textul nu distinge, si nici nu ar putea (mai ales daca succesibilul, aflat in strainatate si nefiind cetatean roman, nici nu ar avea ce sa caute la consulat).
Inscrierea in RNEOS este nu o conditie de valabilitate, ci una de opozabilitate. Pe de alta parte, legea nu spune ca o conditie a inscrierii in RNEOS ar fi aceea ca declaratia sa fie autentificata de un notar roman. Iar ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus. Cel putin, asa graia un stra-stra-stra-stramos de-al meu, din care se zice ca m-as trage. Chestiune valabila si pentru ceea ce dispune alin.(2) al articolului mai deasupra citat.
Nu am spus ca notarul va trimite dosarul in instanta, ci am intrebat (retoric, evident) ce altceva ar putea face decat sa solutioneze el acel dosar. Chestiune de interpretare logico-juridica.
Sigur ca practica trebuie sa fie corelata cu teoria, tocmai pentru ca la teorie ne zice despre renuntarea in favoarea cuiva la 1110 Cod civil, de aia intreb. In plus, o declaratie e o declaratie, pot sa declar ce vreau eu, ca sunt frumoasa, ca sunt devreme acasa, ca gatesc paie masticabile... continutul declaratiei ar trebui, de principiu, sa-l priveasca pe declarant si atat.
El poate merge sa declare la un notar ca daca tatal lui ar fi mort, el renunta la partea lui de mostenire in favoarea lui X. Nu are voie sa declare asta? Si daca la acel moment al declaratiei tatal chiar era mort?
Nu , orice notar roman sau strain doar roman !Nu distingeti dvs....nu e vb de notari straini....ci de romani de ce?pentru ca nu p0t fizic sa inscrie in acest registru informatic....
de ce credeti ca oficiile consulare care functioneaza logic in strainatate pot furniza dervicii notariale?
numai noi si ei pot accesa aceste registre
care este definitia actului autentic dupa legea romana?