avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Proba video in noul cod penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Proba video in noul cod penal

Am fost nevoit sa filmez intrun apartament in care sint coproprietar abuzurile celuilalt proprietar,inclusiv abuzurile si santajul la care eram supus de catre acesta,intrebarea mea este daca pot folosi filmarea ca proba la parchet sau politie ? Mentionez ca nu aveam alta posibilitate de a ma apara...Totodata am inregistrat audio abuzurile administratiei de bloc si a responsabilei de scara la o sedinta de bloc in care acestia au declarat ca au fost instigati impotriva mea de catre celalalt proprietar,cu scopul sa parasesc apartamentul ...Acestea normal ca au fost facute fara consimtamintul lor,fiind evident infractiuni ...pot avea probleme daca le folosesc ?
Intrucit politia nu prea se omoara sa faca cercetari,mi se pare absurd sa nu ti cont, ca organ de cercetare, si de inregistrarile video sau audio ca o confirmare in plus a celor declarate de martor.
CYBORG urmatoare data cand bati campii iti dau report.induci lumea in eroare!adrian, mergi la politie cu acea filmare si ei o sa il cheme la audieri ( desi nu cred ) pe respectivul om.si cam atat.inregistrarea aia nu poate fi primita ca proba in dosar.ce e asa greu de inteles?toate exemplele pe care le-ai dat tu , sunt folositoare organelor judiciare sa mearga pe o anumita directie dar ele vor strange probele ulterior
Ultima modificare: Vineri, 7 Februarie 2014
Numantere Deloc, Avocat
Poate este de interes pentru dvs. sa cititi Decizia nr.134/2011 a Curtii Constitutionale referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art 91 (6) din Codul de procedura penala.

VCPP Art. 91(6) -Verificarea mijloacelor de proba
Mijloacele de proba prevazute in prezenta sectiune pot fi supuse expertizei la cererea procurorului, a partilor sau din oficiu.
Inregistrarile prevazute in prezenta sectiune, efectuate de parti sau de alte persoane, constituie mijloace de proba cand privesc propriile convorbiri sau comunicari pe care le-au purtat cu tertii. Orice alte inregistrari pot constitui mijloace de proba daca nu sunt interzise de lege.


Citat din Decizia CC:
"Examinand exceptia de neconstitutionalitate, Curtea constata ca dispozitiile legale criticate au mai fost supuse controlului sau din perspectiva unor critici similare. Astfel, cu prilejul pronuntarii Deciziei nr. 593 din 21 septembrie 2006, publicata în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 856 din 19 octombrie 2006, Curtea Constitutionala a respins ca neintemeiata exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 916 alin. 2 din Codul de procedura penala, statuand ca ratiunea reglementarii urmareste sa valorifice toate probele ce pot servi la aflarea adevarului, dispozitiile respective fiind aplicabile in cazul surprinderii in mod spontan a unor fapte sau intamplări ce sunt inregistrate prin mijloace audio sau video. Folosirea unor astfel de inregistrari ca mijloc de proba intr-un proces penal este in concordanta cu prevederile art. 53 din Constitutie, care recunosc legitimitatea unor restrangeri ale exercitiului unor drepturi sau libertati, inclusiv ale exercitiului dreptului la respectarea si ocrotirea de catre autoritatile publice a vietii intime, familiale si private - invocat in motivarea exceptiei -, daca acestea se fac prin lege si in vederea apararii unor valori sociale importante, precum desfasurarea instructiei penale sau prevenirea faptelor penale."

[ link extern ]
am inteles ,multumesc mult ...
Buna seara!
Multumesc.
1.Pai, asa stiam si eu,am citit in Codul de procedura penala la art. 196, exact ce spuneti si dv.Deci inregistrarea(care reflecta realitatea, faptele.Traia Remes si celalat(poate cunoasteti cazul) au vrut sa scape de puscarie, spunand -in mod mincinos-ca inregistrarile nu sunt corecte,cam asa ceva).
Acuma, concret: incepand cu azi, 8 februarie 2014, pot sa filmez un agresor care vine spre mine cu cutitul sa ma omoare, iar filmarea respectiva sa fie luata in considerare (de ce n-ar fi, ce, e mobilul meu defect?) de politie si sa constituie proba la dosar in instanta?!
2. Unii confunda(chiar si avocatii care nu cunosc legea) art.91(6) cu celalt articol in care tu inregistrezi pe altul, DAR NU PARTICIPI(NU SE AUDE SI VOCEA TA) la acel eveniment,adica nu discuti cu ala(cu aia).De-abia aici e necesara aprobarea judecatorului...Cam asa ceva.Zic bine?
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Inregistrarea audio - proba la up adrianady adrianady Am avut o cearta cu o anumita persoana care mi-a adus numeroase jigniri si vorbe urate, am avut un MP3 in buzunar care a inregistrat ,audio,altercatia in care ... (vezi toată discuția)
Modalitati de dovedire a faptelor? Sergiu92 Sergiu92 Buna ziua, Stim cu totii despre cazurile de abuz de incredere sau de situatii in care nu poti dovedi faptele cu inscrisuri sau martori. Astfel se ajunge la ... (vezi toată discuția)
Proba proces penal inregistrare audio kostin69 kostin69 in cazul unei infractiuni de amenintare cu bataie, loviri/vatamari corporale, se poate folosi ca proba o inregistrare audio. Este necesara o expertiza tehnica ... (vezi toată discuția)