Poate este de interes pentru dvs. sa cititi Decizia nr.134/2011 a Curtii Constitutionale referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art 91 (6) din Codul de procedura penala.
VCPP Art. 91(6) -Verificarea mijloacelor de proba
Mijloacele de proba prevazute in prezenta sectiune pot fi supuse expertizei la cererea procurorului, a partilor sau din oficiu.
Inregistrarile prevazute in prezenta sectiune, efectuate de parti sau de alte persoane, constituie mijloace de proba cand privesc propriile convorbiri sau comunicari pe care le-au purtat cu tertii. Orice alte inregistrari pot constitui mijloace de proba daca nu sunt interzise de lege.
Citat din Decizia CC:
"Examinand exceptia de neconstitutionalitate, Curtea constata ca dispozitiile legale criticate au mai fost supuse controlului sau din perspectiva unor critici similare. Astfel, cu prilejul pronuntarii Deciziei nr. 593 din 21 septembrie 2006, publicata în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 856 din 19 octombrie 2006, Curtea Constitutionala a respins ca neintemeiata exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 916 alin. 2 din Codul de procedura penala, statuand ca ratiunea reglementarii urmareste sa valorifice toate probele ce pot servi la aflarea adevarului, dispozitiile respective fiind aplicabile in cazul surprinderii in mod spontan a unor fapte sau intamplări ce sunt inregistrate prin mijloace audio sau video. Folosirea unor astfel de inregistrari ca mijloc de proba intr-un proces penal este in concordanta cu prevederile art. 53 din Constitutie, care recunosc legitimitatea unor restrangeri ale exercitiului unor drepturi sau libertati, inclusiv ale exercitiului dreptului la respectarea si ocrotirea de catre autoritatile publice a vietii intime, familiale si private - invocat in motivarea exceptiei -, daca acestea se fac prin lege si in vederea apararii unor valori sociale importante, precum desfasurarea instructiei penale sau prevenirea faptelor penale."
[ link extern ]