avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1111 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Confirmare de primire invitatie mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Confirmare de primire invitatie mediere

Buna ziua,
Referitor la transmiterea invitatiei la mediere, legea spune ca se poate transmite prin orice mijloc care asigura confirmarea primiii textului.Intra aici si retelele de socializare(facebookul?) In caz ca da..trebuie sa apare mesajul vazut/citit/ sau e suficient sa il transmiti?
:)
bpcs a scris:

Mi se pare aberant ca la un document pe care il eliberez in mod gratuit sa imi asum voluntar atasarea unor copii care nu folosesc.

Am observat tendinta de a complica procedura de informare si la alti colegi (ex. invitatia cu formular de raspuns ce include nu stiu cate variante). E ok cum procedati si Dvs, nu spun ca gresiti (faceti mai mult decat prevede legea). FIecare mediator e liber sa isi dezvolte propria procedura insa nu trebuie pus egal intre procedura biroului personal si lege.

Daca incasez costul convocarii, cred ca este firesc sa justific acest cost. Ca atare, eu ii ofer solicitantului copii dupa toate documentele: invitatie, confirmare de primire, eventuale mesaje email, etc. Uneori ii detaliez in scris demersurile facute. Nu am aceasta obligatie legala, insa mi se pare o obligatie morala sa ii arat ca am facut tot ce era posibil, in raport cu situatia si cu datele de contact comunicate de el, pentru a aduce invitatul la informare. Daca el foloseste sau nu acele inscrisuri mai departe, este problema/decizia lui. Sigur ca ar fi mai simplu sa ii eliberez doar certificatul de informare sau procesul-verbal, dar eu sunt ca soldatul sovietic. :D

Daca cel care deschide procedura face pe cont propriu convocarea, raspunderea este a lui, ca atare nu ar fi nimic de atasat de catre mediator, in mod logic, pentru ca nici nu ar avea ce.

Desi nu este obligatoriu, si eu expediez invitatia impreuna cu un formular de raspuns, pentru ca de cele mai multe ori invitatii nu se deranjeaza prea mult in privinta confirmarii participarii. Este mai simplu sa bifezi un formular gata completat si sa il returnezi pe email. De cele mai multe ori, nu se deranjeaza nimeni sa faca nici asta.

Nu cred ca informarea trebuie complicata, dar trebuie tratata cu atentia pe care cei care au prevazut obligativitatea ei in acele situatii au avut-o in vedere, in asa fel incat sa aiba efectul intentionat.

Fiecare alege sa-si faca profesia cum considera. Atata timp cat obligatiile legale sunt indeplinite, orice abordare personala este naturala si binevenita.
..... cu conditia sa nu fie ridicata la rang de lege.:)
Ma bucur ca putem fi in asentiment. O zi buna!
Nici nu cred ca am fost vreodata altfel, apreciez opiniile oricarui profesionist, iar aceasta calitate transpare destul de usor din postarile dumneavoastra, precum si din cele ale altor colegi.

Practica mediatorilor, problemele pe care le constata sau solutiile pe care le gasesc pentru diverse situatii de care se lovesc ar putea constitui sursa de inspiratie pentru eventuale viitoare amendamente la lege, cu conditia ca acestea sa vina in sprijinul lor si al medierii in sine. Pana atunci, invatam unii de la altii si incercam sa ne analizam si imbunatatim practica, prin bunavointa tuturor. Teoria am invatat-o toti si am constatat, ca mai mereu, ca se intalneste destul de timid cu practica.

Cer iertare moderatorilor pentru usoara deviere de la subiect! :vishenka:
da... multumesc mult pentru raspunsuri, dezbateri. In concluzie principiul confidentialitatii nu cred ca se incalca prin transmiterea invitatiei prin intermediul retelelor de socializare (desi sincer m-as gandi de doua ori inainte sa o fac) deoarece transmiterea aceasteia este o faza anterioara medierii propriu-zise iar legea vb de pastrarea confidentialitatea medierii in sine....si asa cum spunea bpcs invitatia nu trebuie sa fie publica.....
Ramona24 a scris:

da... multumesc mult pentru raspunsuri, dezbateri. In concluzie principiul confidentialitatii nu cred ca se incalca prin transmiterea invitatiei prin intermediul retelelor de socializare (desi sincer m-as gandi de doua ori inainte sa o fac) deoarece transmiterea aceasteia este o faza anterioara medierii propriu-zise iar legea vb de pastrarea confidentialitatea medierii in sine....si asa cum spunea bpcs invitatia nu trebuie sa fie publica.....

Mediatorul trebuie sa respecte secretul oricarei informatii confidentiale de care ia cunostinta in cadrul activitatii sale profesionale, aceasta obligatie nefiind limitata in timp. Invitatia in sine contine o serie de informatii confidentiale. Consider ca mediatorul nu devine obligat sa respecte acest principiu doar dupa semnarea unui eventul contract de mediere, pentru ca el ia cunostinta de o serie de aspecte confidentiale inca de la momentul cand este contactat de partea care doreste medierea (sau informarea).

In caz contrar, ce incredere ar mai avea cineva sa vina la un mediator? Stim ca se comunica obiectul conflictului, precum si o serie de detalii care ii permit mediatorului sa faca analiza acestui conflict si sa aprecieze daca acesta se preteaza sau nu la mediere. Deci se afla destul de multe amanunte. Ca atare, spun eu, obligatia este prezenta inca de la momentul primului contact dintre solicitant si mediator.

Cat priveste comunicarea invitatiei prin retelele de socializare, acesta ramane un subiect interesant, la fel de interesant ca medierea online, pe care multi au inteles sa o faca pe Skype sau Messenger. :) In tari cu mai solida traditie in mediere se considera ca pentru mediere online trebuie sa fie create platforme speciale, care sa asigure o serie de conditii obligatorii. Acesta este insa un alt subiect, care nu are legatura cu prezentul topic.

Ultima modificare: Vineri, 14 Februarie 2014
mediator_comeaga, utilizator

Alte discuții în legătură

Ce facem in aceasta situatie? Ramona24 Ramona24 Caz concret. Trimit invitatia de mediere cu datele primate de la solicitant. date corecte confirmate telefonic de invitat in momentul in care am ... (vezi toată discuția)
Invitatie la informarea privind avantajele medierii anacami2 anacami2 Vreau sa dau in judecata fostul angajator pentru restituirea salaruulor neplatite.Binenteles cu mediere prealabila.Insa dna mediator a spus ca medierea este ... (vezi toată discuția)
Avocatul mediator si prev.art.36 din l:192/06 Irina S. Irina S. Art. 36 din L:192/2006 prevede ca meditorul nu poate reprezenta sai asista vreuna dintre parti intr-o procedura judiciara ori arbitrala avand ca obiect ... (vezi toată discuția)