avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort - locuinta copiilor- va rog un sfat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort - locuinta copiilor- va rog un sfat

Buna,
as avea nevoie de un sfat referitor la situatia in care ma aflu acum, pe scurt:
- sotia vrea sa divorteze, motivele invocate fiind puerile cel putin din punctul meu de vedere. Adevarul este ca are "un prieten bun" cu care ajunge sa vorbeasca si de 60 de ori in 2 zile, incepand de la 5 am si pana tarziu in noapte cu mine si cu copii in casa.
Avem 3 copiii, 2 gemeni de 5 ani si unul de 7ani. Apartamentul unde stam acum este al tatalui meu, copiii aici considera ca este casa lor. Eu imi iubesc foarte mult copiii si nu as vrea sa-i vad suferind.
Mama sotiei locuieste in oras de asemenea.
Am un job destul de bun, un salariu la fel de bun, dublu cat al sotiei, plus ca programul meu de lucru este doar pe schimbul 1, sotia lucreaza 2 schimburi.
As vrea sa stiu de la cei care au experienta in divorturi, care sunt sansele ca dupa divort copii sa ramana in custodia comuna insa sa continue sa locuiasca in apartament cu mine in continuare ? Nu vreau sa pun oprelisti sotiei de nici un fel, nici la ore de vizita, nici la nimic, consider doar ca este in interesul superior al copiilor sa ramana aici.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 10:29, 4 Martie 2014
Pana la urma se pare ca am ajuns la un numitor comun privind custodia comuna, copii vor locui si la mine si la mama in functie de orarul acestei a de lucru. Insa as mai avea cateva intrebari :
- este posibil ca prin intelegerea dintre parinti, copii sa aiba 2 domicilii ? adica in acte sa fie trecut si domiciliul meu si al ei ?

- referitor la intretinerea copiilor, conform art. 530 "(1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională." as avea sanse sa cer in instanta si sa se aprobe intretinerea conform acestui articol ? avand in vedere ca aproximativ 50% din timp copii vor locui si la mine...

- a mai aparut inca o problema. Apartamentul comun cumparat de noi prin credit ipotecar, in orasul unde am locuit inainte, a fost pus sub executare silita de banca. In acest caz, executorul mi-a transmis ca se va proceda la poprirea veniturilor in cuantum de 1/3 si de la mine si de la sotie pana la stingerea datoriei catre banca, sau a diferentei dintre vanzarea la licitatie a apartamentului si suma datorata.
In acest caz, cum se calculeaza pensia de intretinere, avand in vedere ca o sa am 1/3 din salariu (singurul venit) poprit la banca ?

Va multumesc tare mult.
Nu, copiii vor avea un singur domiciliu, pe celalalt parinte il vor vizita.. mai des, mai mult cum va intelegeti si puneti pe hartie exact cum v-ati inteles sa nu se interpreteze.
De preferat sa va intelegeti cu mama si asupra acestui aspect, altfel nu veti avea un acord si totul veti stabili in instanta, unde puteti cere sa platiti in natura de o anumita suma sau sa se tina cont ca dvs ii intretineti cat stau la dvs.
Pensia se va stabili de maxim 1/3 din salariu si astfel executorul nu va va mai putea retine decat diferenta pa la 1/2 din salariu.
Astfel ca e de preferat sa platiti copiilor pensia in bani.

Ultima modificare: Vineri, 28 Februarie 2014
gi-jane2, moderator
multumesc, am inteles referitor la domiciliu insa nu am inteles ce vreti sa spuneti ca pensia se va stabili la 1/3 din salariu. este vorba de 3 copii aici, iar legea spune ca pensia se va stabili la 50% din salariu. Va rog sa-mi spuneti daca am inteles bine :
- executorul va lua 1/3 din venituri conform legii, iar pensia se va stabili la 50 % din ce ramane ?
scuze.. nu stiu de ce am crezut ca aveti doi copii.
Puteti spune in instanta ca aveti poprire pe 1/3 din salariu, poate tine cont in stabilirea pensiei, poate nu. Daca va stabili ca pt copii sa platiti procentul maxim de 50%, executarea silita pt credit inceteaza pt ca nu se poate retine mai mult de 1/2 din salariu. Pt asta se va infiinta poprire pt pensie, nu o veti plati din mana.

multumesc inca odata. am inteles acum.
insa problema pare ca s-a complicat oarecum..:
- am avut neplacuta surpriza intorcandu-ma din weekend de la tara cu copiii, sa constat ca sotia a mutat toate hainele ei plus ale copiilor la mama ei, plus alte cateva chestii...Intrebarea care se pune este :
- are dreptul sa faca asta ? adica sa decida de una singura unde vor sta copiii pe timpul divortului ? din cate stiu eu, este nevoie de o decizie a instantei pentru asta...
- este cazul sa ma adresez cu vreo plangere la politie ?
deocamdata nici nu am trecut de mediator, nici divortul nu est inaintat inca..

plus, daca la mediator ne intelegem in privinta domiciliului copiilor, cel mai mare la ea si gemenii la mine, programul de vizite fiind acelasi pe care l-am stabilit deja, ar avea cineva de obiectat in privinta asta ? adica acest lucru este posibil din punct de vedere legal ?

Ultima modificare: Luni, 3 Martie 2014
Lochness, utilizator

Alte discuții în legătură

Vreau sa plec cu copilul de acasa, ce am de facut? elisa_c elisa_c Buna ziua!eu v-am mai scris si va multumesc pentru promtitudine!doar ca lucrurile se inrautetesc si as vrea sa stiu ce am de facut.vreau sa plec cu fetita de ... (vezi toată discuția)
Divort, 2 copii minori Andreiulmeu Andreiulmeu Buna ziua, Sunt un tata de 36 de ani, cu doi copii minori, de 4 si 6 ani, care doreste sa divorteze. Motivul principal este infidelitatea sotiei si secundar ... (vezi toată discuția)
Divort in cazul in care este un copil minor la mijloc robertxl robertxl Buna ziua, Am cautat informatii legate de acest subiect insa nu sunt foarte lamurit in aceasta privinta. Sunt casatorit insa de ceva vreme nu ne mai ... (vezi toată discuția)