avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort - locuinta copiilor- va rog un sfat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort - locuinta copiilor- va rog un sfat

Buna,
as avea nevoie de un sfat referitor la situatia in care ma aflu acum, pe scurt:
- sotia vrea sa divorteze, motivele invocate fiind puerile cel putin din punctul meu de vedere. Adevarul este ca are "un prieten bun" cu care ajunge sa vorbeasca si de 60 de ori in 2 zile, incepand de la 5 am si pana tarziu in noapte cu mine si cu copii in casa.
Avem 3 copiii, 2 gemeni de 5 ani si unul de 7ani. Apartamentul unde stam acum este al tatalui meu, copiii aici considera ca este casa lor. Eu imi iubesc foarte mult copiii si nu as vrea sa-i vad suferind.
Mama sotiei locuieste in oras de asemenea.
Am un job destul de bun, un salariu la fel de bun, dublu cat al sotiei, plus ca programul meu de lucru este doar pe schimbul 1, sotia lucreaza 2 schimburi.
As vrea sa stiu de la cei care au experienta in divorturi, care sunt sansele ca dupa divort copii sa ramana in custodia comuna insa sa continue sa locuiasca in apartament cu mine in continuare ? Nu vreau sa pun oprelisti sotiei de nici un fel, nici la ore de vizita, nici la nimic, consider doar ca este in interesul superior al copiilor sa ramana aici.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 10:29, 4 Martie 2014
Lochness a scris:

plus, daca la mediator ne intelegem in privinta domiciliului copiilor, cel mai mare la ea si gemenii la mine, programul de vizite fiind acelasi pe care l-am stabilit deja, ar avea cineva de obiectat in privinta asta ? adica acest lucru este posibil din punct de vedere legal ?


Dv sustineti sus si tare ca va iubiti copiii si aveti conditii materiale (apartament), dar vreti sa-i separati" de parca ati imparti sosete la piata.Ce fel de dragoste e asta? Ce mai mare trauma pe care le-o puteti provoca copiilor nu este divortul dv, al parintilor, ci separarea lor ca frati. Lasati orgoliile la o parte si puneti binele copiilor pe primul loc. Lasati copiii sa creasca impreuna.
De ce nu luati in calcul varianta de a va muta dv din apartamanetul in care locuiti acum, lasand apartamentul copiilor, asa fratii raman impreuna?
Foarte transant si incorect raspunsul dumneavoastra. Insa dumneavoastra nu cunoasteti situatia completa. Nu am de gand sa separ fratii sub nici o forma, insa incerc sa caut orice solutie care m-ar aduce mai aproape de ei.
Varianta de care vorbiti a fost prima pe care am luat-o in calcul, insa in conditiile popririi pe salariu, a pensiei pe care va trebui sa o platesc, a chiriei care niciunde nu este deloc ieftina, cu ce mai raman nu ajunge nici pentru a plati cheltuielile de intretinere.
Unde ar mai fi atunci custodia comuna ? Cum mi-as mai putea permite sa am copii la mine chiar si numai 2 zile pe saptamana ?
Din actiunile sotiei pe care le-am descris mai sus se pot deduce destul de clar intentiile acesteia. daca acum, cand inca nu exista nimic negru pe alb, se comporta asa, ce ma convinge pe mine ca nu va fi la fel si cand vor fi copii cu domiciliul acolo ?

Va rog daca se poate sa-mi raspundeti la obiect la intrebarile de mai sus.
multumesc.

Domnule draga, cei care raspund pe aici nu au de unde sa cunoasca situatia completa, ci doar atat cat doriti dv sa cunoasca, fapt pentru care si raspunsurile vor fi pe masura informatiilor trunchiate furnizate.
Si de ce sa nu luati in calcul varianta mutatului? Nu ati specificat care este regimul juridic al acestui apartament in care locuiti: e bun comun al sotilor, e numai al dv, a cui e casa? In functie de aceste raspunsuri puteti negicia cu sotia: cine ramane in casa, cine primeste sulta, cine va continua plata datoriilor la banca deoarece le puteti imparti si pe astea, etc.
In alta oridne de iedei, cu poprirea pe salariu veti ramane (fie doar pentru credit, fie doar pentru pensie alimentara). Cheltuieli de intretinere tot va trebui sa platiti, fie ca stati in casa dv, fie ca veti sta cu chirie. De fapt singura cheltuiala in plus ar fi chiria, in venetualitatea in care v-ati muta dv.

Daca ati fi citit cu atentie si de la inceput acest topic ati fi aflat si situatia juridica a imobilului. Nu vreau sa intru in polemici, consider ca am explicat tot ce era de explicat.
Va rog daca exista cineva care sa-mi poata raspunde obiectiv la aceste intrebari:

"- am avut neplacuta surpriza intorcandu-ma din weekend de la tara cu copiii, sa constat ca sotia a mutat toate hainele ei plus ale copiilor la mama ei, plus alte cateva chestii...Intrebarea care se pune este :
- are dreptul sa faca asta ? adica sa decida de una singura unde vor sta copiii pe timpul divortului ? din cate stiu eu, este nevoie de o decizie a instantei pentru asta...
- este cazul sa ma adresez cu vreo plangere la politie ?
deocamdata nici nu am trecut de mediator, nici divortul nu est inaintat inca.."

Multumesc mult.



Nu este obligatoriu sa apelati la un mediator.

In caz de divort , instanta hotaraste, odata cu pronuntarea acestuia, asupra raporturilor dintre parintii divortati si copiii lor minori, tinand seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de ancheta psihosociala, precum si, daca este cazul, de invoiala parintilor.( aceasta poate fi consfintita intr-o tranzactie , semnata de ambele parti litigante )

Dupa divort, autoritatea parinteasca se exercita de catre ambii parinti, in afara de cazul cand instanta decide altfel.( instanta de judecata, tinand cont de intelegerea survenita intre parti , avand in vedere si alte probatorii , ancheta psihosociala efectuata , spre exemplu, poate dispune ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti ).


Astfel, daca exista motive intemeiate, sustinute si de intelegerea intre cei impricinati , instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.

(celalalt parinte pastreaza doar dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului si poate avea stabilit un program de vizitare, derulat in intervale de timp determinate).


Succes.

Alte discuții în legătură

Vreau sa plec cu copilul de acasa, ce am de facut? elisa_c elisa_c Buna ziua!eu v-am mai scris si va multumesc pentru promtitudine!doar ca lucrurile se inrautetesc si as vrea sa stiu ce am de facut.vreau sa plec cu fetita de ... (vezi toată discuția)
Divort, 2 copii minori Andreiulmeu Andreiulmeu Buna ziua, Sunt un tata de 36 de ani, cu doi copii minori, de 4 si 6 ani, care doreste sa divorteze. Motivul principal este infidelitatea sotiei si secundar ... (vezi toată discuția)
Divort in cazul in care este un copil minor la mijloc robertxl robertxl Buna ziua, Am cautat informatii legate de acest subiect insa nu sunt foarte lamurit in aceasta privinta. Sunt casatorit insa de ceva vreme nu ne mai ... (vezi toată discuția)