Buna ziua,
Apelez la dumneavoastra in speranta ca ma puteti lamuri cu urmatoarea problema, specificand daca puteti, cadrul legal:
am o hotarare a adunarii generale a unei asociatii de proprietari, care a fost propusa si adoptata intr-o sedinta dintr-o data "x"a anului 2012. Hotararea propusa de comitetul executiv al asociatiei, priveste adoptarea unei masuri financiare pentru restantieri. Anume, s-a propus ca la incasarea oricarei sume de bani de la restantieri, 50% din suma sa fie alocata cheltuielilor de intretinere restante si 50%, penalitatilor calculate de 0,2%/zi. Motivarea hotararii a fost ajutarea restantierilor, cat si bunul mers al asociatiei.
Intrebari:
1. Cand intra in vigoare acesta hotarare adoptata, daca nu e specificat in PV al adunarii? In PV am numai data "x" a sedintei.
2. Este legala adoptarea unei astfel de masuri de catre adunarea generala?
Ca si propunere eu zic ca este legal sa se faca o clarificare a imputatiei platii cf.Codului Civil, art.1506-Imputatia platii facuta prin acordul partilor, dar e legala adoptarea ei?
Multumesc anticipat.
Mi se pare mai simplu de privit lucrurile.
Indiferent cand s-a adoptat o hotarare, daca ea este anuntata, intra in aplicare.
Daca nu e anuntata, nu se pune in aplicare.
Totusi, e vorba despre o umila asociatie de proprietari unde lucrurile ar trebui sa mearga de la sine, iar neglijentele sa fie tratate de la om la om, gen: "afiseaza, dom'le, hotararea aia la avizier, sa afle lumea de ea!" :)
Cand se ajunge in instanta, nu conteaza ca vorba de o umila asociatie de locatari.
Ceea ce spuneti dumneavoastra cu privire la intelegere e cazul ideal, dar din pacate nu prea mai este asa.
De fapt, cazul e pe rolul instantei, iar penalitatile si modul de imputatie se leaga de aceasta hotarare.
Si chiar nefiind vorba strict de acest caz, in general vorbind, cred ca e bine sa stim cat mai multe sa ai argumente legale cand sustii ceva. Nu stim cand ne poate fi de ajutor!
@Focus_mf
Cum v-i sa explicat si mai sus o hotarare adoptata intr-o asociatie de proprietari intra in vigoare luna urmatoare .A.G. nu poate adopta hotarari care sa intre in vigoare peste 6 luni sau peste un an nu este un for legislativ cum este Guvernul Romaniei care trebuie sa trimita spre promulgare la "" camere "" si presedintelui Romaniei dupa care legea sa fie publicata in M.O. ca sa intre in vigoare .
Multumesc pentru raspuns.
Nu stiu unde spuneti ca mi s-a explicat mai sus, fiindca deocamdata trebuie sa aleg:
1.ynocentta a spus ca o hotarare intra in vigoare la data adoptarii;
2.ega50 - la data comunicarii
3. dumneavoastra - peste o luna.
Deci care e versiunea corecta? Care e cadrul legislativ ce sustine afirmatiile de mai sus?
...sau dam cu banul?
Ca o asociatie nu e for legislativ al statului... asta am tot subliniat ! si tocmai din cauza asta am zis ca nu putem aplica L.24/2000 !
Raspunsul corect este dat de @elga50: de la data comunicarii, asta in primul rand, in al doi-lea rand, hotararea luata in AG poate fi contestata in termen de 45 de zile de la data comunicarii (s-a completat de catre CC, art. 25, alin.4 din HG nr. 1588/2007).
Dupa toate astea, ce ar fi daca cuiva i-ar prinde bine ca hotararea luata in data x sa fie aplicata cu data x-500 zile? Cum ar suna? Desigur, aiurea, de aceea toate hotararile luate si necontestate sunt puse in aplicare i m e d i a t ce sunt comunicate. Oricum, daca discutam de penalizari, aceste se refera doar la perioade trecute... Da ar fi fost ok daca se stipula si in PV ca incepand cu data x, se pun in aplicare hotararile luate - daca nu sunt contestate. Si inca ceva: chiar daca sunt sunt anumite hotarari luate in AG si puse in aplicare (chiar nelegale), cel care contesta, trebuie sa se supuna acestor hotarari si numai instanta le poate desfiinta/intrerupe.