avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Are revocarea pauliana a unui act de v-c efecte ...
Discuție deschisă în Executare silită

Are revocarea pauliana a unui act de v-c efecte executorii sau doar constata inopozabilitatea?

Are revocarea pauliana a unui act de v-c efecte executorii sau doar constata inopozabilitatea?
Va rog sa raportati raspunsul la urmatorul caz concret:
Debitorul isi instraineaza imobilul (singurul bun urmaribil in afara pensiei) cu cateva zile inainte de incuviintarea executarii silite in instanta. Creditorul deschide actiune pauliana si o castiga in parte, in sensul ca se revoca actul de v-c si se constata inopozabilitatea sa in limita creantei, dar i se respinge modificarea cartii funciare.
In dosarul de executare impotriva debitorului, OCPI respinge cererile de notare a somatiei imobiliare, pe motiv ca imobilul are alti proprietari, cu act autentic. Creditorul deschide apoi dosar de executare impotriva tertilor dobanditori, dar instanta ii respinge executarea silita a creantei debitorului impotriva terilor dobanditori, pe motiv ca nu sunt una si aceeasi persoana (debitorul cu tertii dobanditori) si debitul este al primeia. In aceasta situatie, poate fi executat silit imobilul? Ce putere are sentinta de revocare a actului de v-c, daca procedura de executare nu poate fi pusa in aplicare? Sau poate fi pusa?
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 17:57, 28 Februarie 2014
:)
1.
2. prin urmare creditorul poate adjudeca sau poate fi despagubit de adjdecatar
3 .orice actiune pt obtienerea unui nou titlu executor e lipsita de interes
4. orice aiureala spusa de oricine ma enerveza
:">
Ultima modificare: Marți, 25 Februarie 2014
ContSters305985, utilizator
:D

Poate ar fi mai bine ca în loc să te enervezi să te gândești despre ce fel de titlu e vorba :)
Te referi la titlul reprezentat de o acțiune în constatarea inopozbilității, care constată doar inopozabilitatea și nimic altceva?

Chiar crezi că astfel de acțiune reprezintă un titlu executoriu și o eventuală acțiune în realizarea dreptului creditorului introdusă ulterior este lipsită de interes? ;)

PS
Nu întotdeauna când ne enervează ceva înseamnă că avem dreptate :)
Ultima modificare: Miercuri, 26 Februarie 2014
Patrick_, utilizator
Procedura de executare poate fi pusa in aplicare. Este aceeasi situatie ca la vanzarea de catre debitor a imobilului ipotecat. Chiar daca un imobil este ipotecat, el poate fi vandut insa actul respectiv nu este opozabil creditorului si poate urmari imobilul in mainile oricui s-ar afla.

In situatia dvs (am inteles ca sunteti dobanditorul) creditorul are deja un titlu executoriu impotriva debitorului si se va indrepta catre imobilul pe care debitorul vi l-a instrainat dvs.
Instanta a procedat corect cand a respins executare silita impotriva dvs., iar OCPI a procedat "aproape" corect cand a respins notarea somatiei in CF (pt ca exista un alt proprietar tabular) insa trebuia sa noteze in CF respingerea notarii conform art. 821 NCPC.
Respingerea notarii soamtiei in CF nu inseamna ca executarea silita si implicit valorificarea imobilului se opreste.
Mai departe se aplica regulile prevazute de NCPC referitoare la tretul dobanditor : vi se comunica incuviintarea, somatia, publicatiile de vanzare, puteti solicita evaluarea imobilului, puteti contesta actele de executare etc
omul asta e pe aproape:tooth:

(oferta de purga). Act juridic unilateral, constand in notificarea intentiei de a achita ipoteca asupra unui imobil adresata creditorului de catre persoana care l-a cumparat, in limita pretului de achizitie sau a evaluarii imobilului in caz de donatie
Multumesc. Nu am inteles care incuviintare mi se comunica - cea impotriva mea s-a respins de instanta. Creditorul are doar sentinta de revocare a actului, care textual constata doar inopozabilitatea, nu spune nimic de executarea mea. Mai mult, imobilul respectiv e format din doua proprietati (numere cadastrale diferite, nealipite), iar sentinta de revocare spune ca inopozabilitatea este "in limita creantei", nespecificand care din cele doua ar trebui executata (teoretic, oricare din ele ar acoperi creanta).

Alte discuții în legătură

Executare imobiliara contra tertilor dobanditori cu debitorul decedat catinf catinf Buna ziua, Executarea a fost pornita inainte de decesul debitorului, s-a obtinut de catre executori o incuviintare a executarii silite imobiliare pronuntata ... (vezi toată discuția)
Poate fi un act de v-c revocat partial? catinf catinf Buna ziua, Debitorul isi instraineaza imobilul, compus din doua suprafete cu numere cadastrale diferite, (nealipite in cadastru, dar alipite fizic), ... (vezi toată discuția)
Reductiune liberalitate excesiva pentru act v-c revocat paulian? catinf catinf Buna ziua. In timpul vietii, mama mea a instrainat imobilul sau prin act v-c cu clauza intretinere mie si sotiei mele (de fapt 2 imobile, o suprafata teren ... (vezi toată discuția)