Ori nu ne intelegem ori nu citim aceeasi carte...
Avem creditorul A, debitorul B si tertul dobanditor C (userul care a initiat topicul).
A are un titlu executoriu impotriva lui B (un contract de credit probabil) pentru suma de 100000 lei (exemplu).
A solicita executarea silita impotriva lui B in baza tilului executoriu existent.
In timpul executarii, ca sa nu i se execute bunurile, B vinde lui C imobilul sau pentru suma de 150000 lei.
A, afla de instrainare si solicita in temeiul art 1562 ncc, inopozabilitatea acului juridic (vanzarea dintre B si C) iar instanta admite actiunea.
Efectele admiterii consta in inopozabilitatea vanzarii iar
creditorul A poate executa in continuare imobilul respectiv, ca si cand nu ar fi iesit din patrimoniul debitorului B.
Deci, A il executa in continuare pe B doar ca din acest punct trebuie sa ii fie comunicate actele de executare si lui C.
Am spus ca este similar cu vanzarea imobilului ipotecat doar in ceea ce priveste efectele, in sensul ca poate fi executat in continuare in baza titlului executoriu existent, titlu executoriu dintre A si B.
ce poate face C in continuare?
De exemplu, imobilul valoreaza 150000 lei (suma pe care i-a achitat-o lui B) asa ca poate sa ramana cu imobilul daca achita lui A suma de 100000 lei (asta-i limita creantei la care se refera hotararea de admitere a actiunii pauliene) si sa se indrepte impotriva lui B pentru aceasta suma sau abandoneaza imobilul si se indreapta impotriva lui B pentru suma de 150000 lei.
Patrick_ a scris:
ghitac a scris:
Procedura de executare poate fi pusa in aplicare.
Nici un executor nu va executa o hotărâre care constată doar inopozabilitatea unui act față de o anumită persoană, pentru că, pur și simplu o hotărâre în constatare nu se poate pune în executare.
Acum sper ca m-am facut cva mai bine inteles si sper sa iti dai seama ca ma refeream la procedura de executare silita dintre creditor si debitor (cea inceputa deja) in baza unui titlu executoriu existent, ci nu la executarea silita in baza hotararii de constatare a inopozabilitatii.