avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Salarii personal angajat la asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Salarii personal angajat la asociatia de proprietari

Se pot plati salariile personalului angajat (portari, femeie de servici) din FONDUL DE IMBUNATATIRE CONFORT?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 09:47, 26 Februarie 2014
Sper sa se inteleaga de ce am raspuns cum am raspuns si mai aduc unele precizari.
Nici o plata nu se face din fonduri, indiferent de plata si indiferent de denumirea fondului.
Orice plata se face din casa sau banca si suma platita se scade din registrul de casa ori o scade banca si-o gasim consemnata in extrasul de cont.
Vorbim de plata efectiva. Achitarea unei sume (plata) are ca opus incasarea.
Daca discutam de evidenta contabila sigur ca putem discuta de venituri (atentie care nu sunt acelasi lucru cu incasarile) si de cheltuieli (care nu sunt acelasi lucru cu platile).
Asociatia tine evidenta cotelor repartizate, fondurilor, restantelor, penalizarilor..., dar acestea nu sunt afectate de intrarile sau iesirile tin trezoreria asociatiei. Asociatia poate achita o factura unui furnizor de utilitati chiar daca sunt mai multi nrestantieri. De unde ia bani asociatia? Din casa sau banca si nu dintr-un fond.
Asociatia achita o reparatie a terasei dar mai sunt inca 3 restantieri cu sumele repartizate care nu au platit nimic, adica figureaza in evidenta contabila si pe listele de plata cu "restante reparatii". Dar asociatia a achitat integral prestatorul. De unde a luat bani? Din casa ori din banca si nu din vreun fond. In evidenta apare acea "gaura" care se numeste "restante reparatii" si este normal.
Asociatia ia bani de salarii de oriunde atunci cand trebuie sa dea salariile iar in contabilitate opereaza (in afara de casa ori banca), cu restante pe numele celor care nu au platit la timp. Asa poate figura asociatia cu fond de rulment de 8000 lei, cu fond de reparatii de 4000 lei dar in casa si banca sa nu aiba decat 100 lei pentru ca in evidente mai are 12000 lei restante de incasat de la proprietari. Adica in casa si banca au fost cei 12000 lei dar s-au achitat facturile si este legal si corect pentru ca asociatia incaseaza in fiecare zi si acele sume se vor completa luna de luna.
Important este sa nu se opereze asupra fondului de rulment sau asupra fondului de reparatii atunci cand se platesc salarii, se achita factura de apa, se achita factura de energie..., ci sa se opereze numai in casa si banca.
Fondul de rulment ramane scriptic in permanenta la valoarea lui de 8000 lei chiar daca in casa si banca sunt zero lei. La fel fondul de reparatii ramane scriptic la cei 4000 lei daca nu exista nici un ban in casa ori in banca.
buna seara,
va rog sa-mi dati o parere daca nu va suparati... un salar net de 1000 lei/luna- la o asociatie de proprietari cu 200 apart pentru admin-casier-contabil... (tin contab.in partida simpla)...e mult, putin... cum vi se pare???? am discutii contradictorii cu cineva de la mine din asoc. si mi-ar prinde bine niste pareri daca nu va deranjez prea mult? va multumesc anticipat !
Ultima modificare: Luni, 24 Februarie 2014
laurab82, utilizator
Pentru o asociatie de 200 de apartamente nu e mult 1000 lei net pe luna pentru administrator. Dar depinde si ce face administratorul. In fisa postului se poate cuprinde administrarea tehnica si contabilitatea in cei 1000 lei. Dar daca tot administratorul are si casieria avand un program la casierie de 2 ore/zi 5 zile pe sapatamana sigur e putin 1000 lei cu toate aceste sarcini.
Ultimul nostru administrator la aprox 130 apartamente si spatii comerciale a avut 1000 lei/luna fara a avea treaba cu casieria, noi avand casier un membru al comitetului de multi ani. E adevarat ca asociatia nu mai platea nimic la stat peste acei 1000 lei pentru ca adminstratorul avea un mic SRL si factura lunar aceste servicii de administrare.
cam toate atributiile sunt pe umerii mei...pentru ca in rest presed,conitetul... nu prea stiu cum sta cu asociatiile si tot eu ii indrum... la casierie sunt 3 zile pe sapt. cate 6 ore pe zi... 2 zile le am pentru acte,plati,-teren- intocmesc listele de plata, le afisez la aviziere, tin contab, depun declaratii,fac plati, completez registrele... citesc apometre... etc... tot ce este de facut intr-o asociatie... de aceea as fi vrut o parere pt ca am pers. la care li se pare ca iau mult... de fapt tre sa iau ca asta s-a hotarat acum la ad gen,ca pana acum am avut 800 lei net... pentru ca asa le-am spus si eu , fiind administrator-casier-contabil nu este un salar mare...dar prin bine niste pareri de la oameni mai vechi in asociatii...apropo...am avut recent si un control de la primarie si a gasit totul bine si in regula... chiar daca suntem la inceput de activitate... :) si ma bucur ca pana acum am putut sa le fac pe toate sa mearga bine... :)
va multumesc anticipat pentru raspunsuri ! sa aveti o sapt.frumoasa !
Ultima modificare: Luni, 24 Februarie 2014
laurab82, utilizator
Acum am adunat si impartit.. si-am constatat ca, socotind cheltuielile cu remuneratia celor ce fac administrarea tehnica, contabila si casieri (tot ce tine de administrator) am ajuns la 0,15 lei/m.p. la o asociatie si la 0,21 lei/m.p. la alta asociatie care este temporar in administrarea noastra. Numai administrator.
Fiecare din aceste doua asociatii au comitete, presedinti, cenzori, instalator, firme de curatenie... care au indemnizatii (contracte de mandat) ori sunt platiti pe baza de contract de prestari servicii, dupa caz. Totalul cheltuielilor cu personalul (inclusiv contribuitii si impozite, unde este cazul) sunt de aproximativ 0,5 lei/m.p. in ambele asociatii.

Alte discuții în legătură

Investitii asociatie de propietari timpuriu timpuriu se pot face investii de tipul : schimbul apometrelor din apartamente sau montari unui interfon la usa de la intrare in bloc ,din fondul de penalizari avand in ... (vezi toată discuția)
Sold casa asociatie de proprietari cata2472 cata2472 Buna seara. Vreau sa verific soldul de casa la o asociatie de proprietari. Va rog sa-mi spuneti daca procedez corect. Fd. rulment+Fd reparatii - Depozit ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli din fondul de rulment Almaris Almaris Buna ziua, Se pot cheltui bani din fondul de rulment pentru materiale de curatenie, stingatoare de incendiu, diverse consumabile? Dar pentru interventii de ... (vezi toată discuția)