avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere pentru refuzarea orelor peste program?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere pentru refuzarea orelor peste program?

Buna ziua , am si eu niste intrebari daca m-ati putea ajuta.
Se da un angajator de regula neserios , un program de 11-12 ore pe zi de luni pana sambata. Ideea e ca ni s-a spus ca programul e de la 8-17 iar ce se depaseste se plateste, doar ca asta cu platitul sau macar o zi libera in contul orelor suplimentare nu s-a intamplat nici o data ! Dupa 1 an si ceva de accept tacit si mici discutii am refuzat sa mai lucrez ore peste program daca nu mi se plateste iar angajatorul mi-a spus " Esti liber atunci " . Plus ca suntem trecuti la 4 ore :) ..iar el ne tinea in medie 11 ore. La ce sa ma astept din partea concedierii lui , in baza carui articol poate invoca motivul si ce pot sa fac !

Mersi !
Conform OUG 80/2013:
Art. 29
(1) Sunt scutite de la plata taxei judiciare de timbru actiunile si cererile, inclusiv cele pentru exercitarea cailor de atac, ordinare si extraordinare, referitoare la:
..
l) orice alte actiuni, cereri sau acte de procedura pentru care se prevad, prin legi speciale, scutiri de taxa judiciara de timbru.

Codul Muncii :
art.270 - Cauzele prevazute la art. 266 sunt scutite de taxa judiciara de timbru si de timbrul judiciar.
Da , va multumesc frumos pentru raspunsuri ! Am discutat astazi cu cineva de la firma si vroia sa-mi propuna ca pe decizie sa scrie " cu acordul ambelor parti" si am refuzat categoric. A spus sa discute cu , contabilul si imi spune Sigur cauta un motiv cum ar fi abatere disciplinara grava.
Pentru o concediere dsciplinara , va trebui mai intai sa efectueze o cercetare disciplinara, altfel concedierea este lovita de nulitate absoluta.
Se pare ca problema sta in felul urmator .. Mi-a spus sa ma duc acasa ca nu mai are nevoie ..ma rog ,eu i-am spus sa-mi dea decizia de concediere a refuzat neavand un motiv real pentru ea. Acum ma trezesc ca i-a spus cuiva ca ma astepta in 5 zile la munca daca nu imi desface cartea de munca cu ""i dupa spusele lui . Pe mine nu m-a anuntat nimic , la telefon nu raspundea ... Mai exista asa ceva cu litera "i" si chestii ?
Litera "i" a fostului art.130 din vechiul C.mun. a fost inlocuita cu art.61 lit.a C.mun.

art.61 lit.a C.mun.
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
....

Art. 248 C.mun.
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Art. 251 C.mun.
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Alte discuții în legătură

Neprezentare la locul de munca Seeel26 Seeel26 Buna ziua ! Am un salariat care dupa ce si-a incasat salariul nu s-a mai prezentat la locul de munca . Pot sa il acționez in instanță ? Si daca da ... (vezi toată discuția)
Desfacerea disciplinara a contractului de munca kristina1 kristina1 mi am pus demisia la fostul loc de munca in data de 26.11, nu am stat in preaviz, iar azi am primit o decizie de desfacere disciplinara a contractului in care ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract individual de munca AIAIOANA AIAIOANA Sunt salariat de 23 de ani la o unitate bugetara. In urma unor conflicte am ajuns in instanta cu conducerea si am fost condamnat 6 luni cu suspendare de o ... (vezi toată discuția)