avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1082 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere pentru refuzarea orelor peste program?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere pentru refuzarea orelor peste program?

Buna ziua , am si eu niste intrebari daca m-ati putea ajuta.
Se da un angajator de regula neserios , un program de 11-12 ore pe zi de luni pana sambata. Ideea e ca ni s-a spus ca programul e de la 8-17 iar ce se depaseste se plateste, doar ca asta cu platitul sau macar o zi libera in contul orelor suplimentare nu s-a intamplat nici o data ! Dupa 1 an si ceva de accept tacit si mici discutii am refuzat sa mai lucrez ore peste program daca nu mi se plateste iar angajatorul mi-a spus " Esti liber atunci " . Plus ca suntem trecuti la 4 ore :) ..iar el ne tinea in medie 11 ore. La ce sa ma astept din partea concedierii lui , in baza carui articol poate invoca motivul si ce pot sa fac !

Mersi !
Am inteles dar imi puteti spune din cine este formata aceasta comisie ? Sau daca ma trece absent nemotivat si sa zica ca asta e motivul? Oricum ca decizia sa fie in regula trebuie semnata de mine nu?
Nu am cum sa va spun din cine este formata comisia respectiva, intrucat competenta constituirii si numirii comisiei de disciplina o are angajatorul dvs.

Daca va ponteaza absent nemotivat, atunci exista posibilitatea ca acesta sa fie motivul sanctionarii disciplinare a dvs.

Decizia de sanctionarea nu trebuie sa fie semnata de dvs , ci de reprezentantul al angajatorului care are o astfel de atributie.
Fata de situatia dvs. actuala va sfatuiesc:
-sa va prezentati de urgenta la locul dvs. de munca si sa semnati condica de prezenta!;
-concomitent cu prezentarea la locul de munca, sa intocmiti (si sa depuneti la angajator cu nr. de inregistrare de la registratura acestuia) un memoriu scris in care sa expuneti exact tot ce s-a intamplat cu dvs. pana acum (de la refuzul platii orelor suplimentare, asa zisa concediere verbala, apoi propunerea angajatorului de incetare a CIM prin acordul partilor urmata de rezuzul dvs....pana la "mesajul" de a va intoarce la munca in 5 zile transmis prin altcineva ca altfel va da afara disciplinar) si sa intrebati in scris, aratand ca dorinti un raspuns tot in scris de la angajator cat mai urgent posibil, care este in prezent pozitia angajatorului fata de dvs!

Eu va sfatuiesc sa procedati in felul aratat pentru ca anticipez ca vi se "pregateste" o cercetare disciplinara ptr. ca, probabil, ati lipsit cateva zile de la serviciu (dvs. nu aveti nimic in scris ca vi s-a transmis sa nu mai veniti la lucru tocmai de catre angajator!!!) si, ulterior, sa aiba temei legal sa va dea afara, fara posibilitatea dvs. de a actiona ulterior in judecata!

Sa auzim numai de bine!
mmoceanu a scris:

.... aratand ca dorinti un raspuns tot in scris de la angajator cat mai urgent posibil, care este in prezent pozitia angajatorului fata de dvs! ...


Nu exista nicio obligatie , in sectorul privat, ca un angajator sa raspunda cat mai urgent posibil. De fapt, nici in sectorul public nu exista aceasta sintagma prevazuta intr-un act normativ.

O astfel de procedura trebuie sa fie stipulata in regulamentul intern al angajatoului din sectorul privat.

..., ulterior, sa aiba temei legal sa va dea afara, fara posibilitatea dvs. de a actiona ulterior in judecata!


Care ar fi prevederea legala care nu-i da posibilitatea unui salariat sa conteste in instanta decziia de incetare a raportului de munca?
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Martie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nu ma pot prezenta la munca deoare sediul firmei e la angajator acasa , firma are 3 angajati deci nu e o firma mare. Am incercat sa iau legatura cu el dar nu se poate , la telefon nu raspunde si nu ma pot duce la el acasa asa pentru ca oricum nu ma va primi.

Sigur asta mi se va pregati , ca eu am lipsit de la munca nemotivat ceea ce e o minciuna deoarece el a zis sa plec si nu aveam ce sa fac ulterior refuzand sa ia legatura cu mine in vreun fel. Intrebarea mea ar fi daca iese cum vrea el ... ma va afecta pe mine in viitor in ideea unei anagajari in vreun fel aceasta cercetare disciplinara si ce mai zice el acolo in minciunile lui ?

Alte discuții în legătură

Neprezentare la locul de munca Seeel26 Seeel26 Buna ziua ! Am un salariat care dupa ce si-a incasat salariul nu s-a mai prezentat la locul de munca . Pot sa il acționez in instanță ? Si daca da ... (vezi toată discuția)
Desfacerea disciplinara a contractului de munca kristina1 kristina1 mi am pus demisia la fostul loc de munca in data de 26.11, nu am stat in preaviz, iar azi am primit o decizie de desfacere disciplinara a contractului in care ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract individual de munca AIAIOANA AIAIOANA Sunt salariat de 23 de ani la o unitate bugetara. In urma unor conflicte am ajuns in instanta cu conducerea si am fost condamnat 6 luni cu suspendare de o ... (vezi toată discuția)