avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Consimtamant dat prin amprenta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Consimtamant dat prin amprenta

Buna ziua! Un fermier a incheiat un contract de arenda cu o doamna care nu stie sa scrie si sa citeasca. Aceasta si-a dat acordul asupra clauzelor dupa ce i-a fost citit in fata primarului si a caterva martori. Apoi si-a pus amprenta la final. Contractul a fost incheiat pe 5 ani si timp de 3 ani aceasta a ridicat arenda (un nepot de-al dumneaei pe care aceasta l-a mandatat). Apoi, batrana face reclamatie la prefectura (ajutata de o fiica de-a ei) si spune ca ea nu stie ce a semnat si ca-si vrea pamantul inapoi. Ulterior batrana a murit. Fiica ei da fermierul in judecata si spune ca mama ei nu avea uneori discernamant si ca doreste sa anuleze contractul. Poate invoca aceasta doamna, lipsa consimtamantului la incheierea contractului? Are vreo sansa fiica: Contractul a fost incheiat in noiembrie 2011.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: popescumariaioana , utilizator 23:38, 6 Martie 2014
mihail2803 a scris:

Cat priveste acele pretentii - inainte de proces civil va trebui sa se treaca pe la un ... MEDIATOR !!!! retineti - daca se deschide proces direct in instanta fara sa va cheme la mediator - nu va avea castig de cauza - putand sa invoce orice s-ar dori de catre reclamant - i se va respinge actiunea ... garantat suta la suta- la primul termen de citare!!

Cine v-a pacalit ca i se respinge actiunea n instanta ?! :D
Medierea nu este obligatorie, este obtionala!

Doar informarea este obligatorie, si acest lucru il poate face si judecatorul la prima infatisare.

Asadar, garantarea aia 100% e cam depasita!
mihail2803 a scris:

In ce priveste vanzarea exista dreptul de preemptiune al rudelor celui ce doreste sa vanda , apoi al arendasului, apoi al vecinului/vecinilor --- iar apoi se poate vinde oricui ar dori sa cumpere !

Cine va invata numai prostii ?! B-)

Dreptul de preemptiune contractual, apartine arendasului, nicidecum rudelor. Acest drept apartine numai arendasului, intrucat este considerat obligatie contractuala.
Vorbind in cazul de fata, evident.

Dreptul legal de preemptiune il au mai apoi, vecinii proprietari, si apoi statul. Rudele, mai la vale sau deloc! :D
Ultima modificare: Marți, 4 Martie 2014
Quartila, utilizator
Quartila a scris:

mihail2803 a scris:

Cat priveste acele pretentii - inainte de proces civil va trebui sa se treaca pe la un ... MEDIATOR !!!! retineti - daca se deschide proces direct in instanta fara sa va cheme la mediator - nu va avea castig de cauza - putand sa invoce orice s-ar dori de catre reclamant - i se va respinge actiunea ... garantat suta la suta- la primul termen de citare!!

Cine v-a pacalit ca i se respinge actiunea n instanta ?! :D
Medierea nu este obligatorie, este obtionala!

Doar informarea este obligatorie, si acest lucru il poate face si judecatorul la prima infatisare.

Asadar, garantarea aia 100% e cam depasita!
mihail2803 a scris:

In ce priveste vanzarea exista dreptul de preemptiune al rudelor celui ce doreste sa vanda , apoi al arendasului, apoi al vecinului/vecinilor --- iar apoi se poate vinde oricui ar dori sa cumpere !

Cine va invata numai prostii ?! B-)

Dreptul de preemptiune contractual, apartine arendasului, nicidecum rudelor. Acest drept apartine numai arendasului, intrucat este considerat obligatie contractuala.
Vorbind in cazul de fata, evident.

Dreptul legal de preemptiune il au mai apoi, vecinii proprietari, si apoi statul. Rudele, mai la vale sau deloc! :D

ERA VORBA DE VANZAREA ACELUI TEREN cand am spus de dreptul la preemptiune -
cat priveste medierea - mai citeste !!!
mihail2803, utilizator
@ mihail2803- nu va mai repeziti sa dati "sfaturi" atata timp cat nu cunoasteti nici macar denumirile partilor unui contract si nici ce se intampla in cazul mortii unei dintre parti, adica a "arendatorului"(!?!)...La fel , sunteti deposit si in ce priveste dreptul de preemptiune, acesta lipsind in ce priveste rudele, caci nu este vorba despre mostenire. Dreptul de preemptiune apartine vecinilor terenului si arendasului, nu si "rudelor"....iar arenda nu inceteaza la moartea "arendatorului", ci se transmite succesorilor acestuia, contractul fiind valabil pe toata durata stipulate in contract. Cauzele de incetare ale contractului de arenda sunt prevazute la art.1850 NCCiv....Si, ca sa citez un "mare jurist" in viata : "mai citeste!"
@themis ....a prelevat cineva degetul respectiv al defunctei, pentru a face dovada identităţii dintre cele două amprente?

Geniala gluma (chiar horror fiind !) a maestrului @themis =D>
Gluma ma duce cu gandul la art 301 (2) din ncpc, citez :
,,Moştenitorii sau succesorii în drepturi ai aceluia de la care se pretinde a fi înscrisul pot declara că nu cunosc scrisul sau semnătura autorului lor."
Iata de ce e bine (uneori !) sa nu stii scrie !
DlGoe, utilizator
Va multumesc pentru raspunsuri. Eu ca si arendas, nu intentionez sa cumpar terenul. Vreau doar sa-l pot folosi pana la finele celor 5 ani , deoarece am facut niste investitii pe acel teren, cu ingrasaminte, programe moderne etc. Sunt inca la inceput si e primul caz de acest gen. Ce ma interesa pe mine este daca:
1)aceasta amprenta data in fata martorilor este valabila,

2)la sat se practica darea arendei unei rude( spre exemplu daca arendatorul este imobilizat sau prea in varsta sa vina personal.) si eu in acest caz am dat arenda unui nepot DAR FARA MANDAT din partea batranei( ne-am inteles ca in fiecare an sa vina acest nepot). In acest caz ma gandeam ca nu am procedat legal si fiica doamnei se va lega si de acest aspect. (ne-am inteles inseamna, verbal, nu este inserat in contract acest aspect.)

3) Inainte de decesul arendatorului (batrana) , aceasta a fost pusa de fiica ei sa scrie o ”plangere” la prefectura prin care dumneaei declara ca nu isi aduce aminte sa fi ”semnat” un contract de arenda, deoarece ea are probleme cu memoria si este analfabete. Prin urmare nu stie pe ce a pus degetul ( dar eu aveam martori cand i s-a citit contractul si l-a ”semnat)

3) fiica , dupa moartea batranei, m-a sunat si m-a ”amenintat” ca ma da in judecata daca nu renunt la contractul de arenda, deoarece starea mentala a mamei sale nu i-ar fi permis sa de-a pamantul in arenda. Deci am incheiat un contract cu o persoana lipsita de consimtamant.

Am dorit sa lamuresc niste aspecte.

Alte discuții în legătură

Drepturile asupra unui testament in care sunt implicati si alti membrii ai familiei ContSters215993 ContSters215993 Problema mea este urmatoarea: am grija de o batranica a carui sot a murit in urma cu 15 ani. Aceasta doreste ca dupa moartea dumneaei apartamentul sa-mi revina ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de arenda frasin frasin Am un contract de arenda, eu fiind arendatorul. Arendasul nu si-a indeplinit obligatiile din contract (nu a dat toata cantitatea de cereale prevazuta si nici ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren arendat giorgio_2013 giorgio_2013 Buna ziua, doresc sa achizitionez un teren arabil care a fost arendat pe o perioada de 6 ani (martie 2007 - martie 2013). Conform contractului in lipsa unor ... (vezi toată discuția)