avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Situatie inedita la bloc - fond reparatii si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Situatie inedita la bloc - fond reparatii si respectarea legislatiei

Doresc sa deschid acest subiect pentru ca legislatia in vigoare nu reglementeaza aceasta situatie. Stiu ca este obligatoriu sa avem fond de reparatii dar ...

In blocul nostru, proprietarii au renuntat in urma cu multi ani la fondul de reparatii, pentru diverse motive precum: suntem pensionari, nu avem bani, lasa ca merge si asa, noi suntem stapani, acum este iarna - nu avem bani de incalzire, acum este vara - nu avem bani bani ca sa mergem la mare/in concediu, etc.

In aceasta situatie, Comitetul Executiv nu poate sa-si indeplineasca obligatiile legale si se afla in situatia in care daca un singur proprietar va depune plangere la Primarie sau la alte institutii ale statului, Comitetul va raspunde penal si patrimonial pentru prejudiciile aduse (pentru ca nu si-a indeplinit obligatiile legale de intretinere si reparare a partilor comune). In sedinta adunarii generale din 2014, iar nu s-a aprobat infiintarea fondului de reparatii, bani pentru reparatii nu sunt dar in aceste conditii "fraierii din comitet" continua sa raspunda in fata legii.

Este posibil si este legal ca membrii comitetului sa cumpere din banii lor (din propriul buzunar) materialele necesare si sa contracteze serviciile unor firme specializate pentru efectuarea reparatiilor in bloc si ulterior sa-i recupereze de la proprietari, prin introducerea sumelor respective pe listele de plata? Daca raspunsul vostul este pozitiv, va rog sa-mi spuneti in ce conditii. Daca raspunsul este negativ, va rog sa argumentati cu exemple concrete din legislatie.

A doua problema cu care ne confruntam in cadrul Comitetului este ca legea prevede anumite obligatii ale Presedintelui si Comitetului Executiv al Asociatiei, iar masurile legale nu pot fi luate pentru ca majoritatea membrilor din comitet se opun sa voteze pozitiv masurile ce trebuie luate la nivelul blocului. Practic, Presedintele vrea sa respecte legea dar membrii din comitet .... nu vor. Ce trebuie facut in acest caz? Demisia nu este o solutie. Trebuie sa existe o portita legala care sa impuna faptul ca "nimeni nu este mai presus de lege", iar laurea masurilor legale ce se impun sa nu fie imputate ulterior Presedintelui Asociatiei.
In acest caz presedintele a primit o lectie si poate-i prinde bine sa invete ca pe viitor sa nu mai faca asemenea greseli.
1. Presedintele nu trebuie sa ceara aprobarea sau hotararea adunarii generale ca sa obligi un proprietar sa-si faca verificarea metrologica a apometrului.
2. Presedintele nu trebuie sa ceara cuiva, ci sa elaboreze singur sau impreuna cu administratorul regulamentul de gestionare a apei, sa-l prezinte in prima sedinta de comitet, sa-l discute, sa-l modifice in functie si de ce sustin membrii comitetului si-apoi sa-l puna la dispozitia administratorului pentru a fi pus in practica.
3. Costurile se repartizeaza corect conform HG 1588 fara vreo conventie intre conducerea asociatiei si proprietarii membri ai asociatiei. Exceptie fac agentii economici, persoane fizice sau juridice care exercita anumite activitati in apartamente sau spartiile comerciale si care au unele cheltuieli suplimentare fata de proprietarii apartamentelor de locuit. Cu acestia se poate incheia conventie asa cum prevede HG 1588/2007 art. 37.
Multumesc frumos pentru raspuns. Puteti sa detaliati putin care sunt cheltuielile suplimentare fata de proprietarii de apartamentele de locuit? Pun aceasta intrebare pentru ca la parterul blocului se afla, din constructie, doua spatii comerciale ce apartin unor SC, iar cateva apartamente din bloc au fost inchiriate unor SC (ca sediu de firma sau ca birou).
Fiecare situatie se rezolva punctul in functie de activitate, de amplasare...
De exemplu firmele de la parter pot plati o taxa pentru afisare firmei la intrarea in spatiul sau, poate o suma pentru curatenia trotuarului din fata pravaliei daca o face asociatia. Pentru apartamentele in care functioneaza, de exemplu, un birou de avocatura, executor judecatoresc... se poate stabili un numar de persoane suplimentar in functie de clientela pe care o are fiecare. Noi avem pentru asemenea activiati cate 1 pana la 4 persoane in plus fata de titulari.
Acest numar de persoane conteaza pentru repartizarea consumului de energie electrica pe partile comune (iluminar si lift), pentru salubritate ...
In rest fiecare spatiu sau apartament in care se desfasoara aalte activitati participa la toate celelalte cheltuieli ca si apartamentele locuite. Exceptie poat face cei care au spatii din constructie la parter, intrare separata si nu au legatura cu liftul, casa scarii.... Acestia nu platesc liftul, zugravirea casei scarii sau alte asemenea lucrari, de la caz la caz.
Da, la parterul blocului avem doua spatii comerciale din constructia blocului. Proprietarii respectivelor spatii ce trebuie sa plateasca la Asociatie?
Depinde.
Daca instalatiile de alimentare cu apa, de exemplu, su comune si gestionate de asociatie, vor plati lunar la asociatie consumul de apa.
Vor plati cota parte din cheltuielile de personal ale asociatiei: indemnizatie presedinte, cenzori, salarii administrator, instalator...
Contribuie conform cotei indivize la reparatia terasei ce acopera blocul dar nu contribuie la reparatia liftului, de exemplu, daca nu are acces in casa scarii direct din spatiul sau.
Asa cum am spus fiecare spatiu din asociatie are specificul sau iar legislatia ne ajuta sa o aplicam in situatii foarte diferite.

Alte discuții în legătură

Refuz reparatii fodor florian fodor florian Buna ziua la toata lumea. Va rog frumos sa imi spuneti si mie cum se pot rezolva urmatoarele situatii: 1.refuzul unor reparatii pe exteriorul cladirii ( in ... (vezi toată discuția)
Verificare apometre anacami2 anacami2 Buna ziua si La multi ani! Am si eu o intrebare in legatura cu verificarea apometrelor.E obligatorie pentru apartamente ?Sau e valabila doar pentru cele de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! apometrele de apartament sunt proprietate individuala. ... luca luca luca luca Buna ziua! Apometrele de apartament sunt proprietate individuala. Adunarea generala poate lua decizii doar pentru proprietatea comuna. In cazul in care ... (vezi toată discuția)