avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Situatie inedita la bloc - fond reparatii si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Situatie inedita la bloc - fond reparatii si respectarea legislatiei

Doresc sa deschid acest subiect pentru ca legislatia in vigoare nu reglementeaza aceasta situatie. Stiu ca este obligatoriu sa avem fond de reparatii dar ...

In blocul nostru, proprietarii au renuntat in urma cu multi ani la fondul de reparatii, pentru diverse motive precum: suntem pensionari, nu avem bani, lasa ca merge si asa, noi suntem stapani, acum este iarna - nu avem bani de incalzire, acum este vara - nu avem bani bani ca sa mergem la mare/in concediu, etc.

In aceasta situatie, Comitetul Executiv nu poate sa-si indeplineasca obligatiile legale si se afla in situatia in care daca un singur proprietar va depune plangere la Primarie sau la alte institutii ale statului, Comitetul va raspunde penal si patrimonial pentru prejudiciile aduse (pentru ca nu si-a indeplinit obligatiile legale de intretinere si reparare a partilor comune). In sedinta adunarii generale din 2014, iar nu s-a aprobat infiintarea fondului de reparatii, bani pentru reparatii nu sunt dar in aceste conditii "fraierii din comitet" continua sa raspunda in fata legii.

Este posibil si este legal ca membrii comitetului sa cumpere din banii lor (din propriul buzunar) materialele necesare si sa contracteze serviciile unor firme specializate pentru efectuarea reparatiilor in bloc si ulterior sa-i recupereze de la proprietari, prin introducerea sumelor respective pe listele de plata? Daca raspunsul vostul este pozitiv, va rog sa-mi spuneti in ce conditii. Daca raspunsul este negativ, va rog sa argumentati cu exemple concrete din legislatie.

A doua problema cu care ne confruntam in cadrul Comitetului este ca legea prevede anumite obligatii ale Presedintelui si Comitetului Executiv al Asociatiei, iar masurile legale nu pot fi luate pentru ca majoritatea membrilor din comitet se opun sa voteze pozitiv masurile ce trebuie luate la nivelul blocului. Practic, Presedintele vrea sa respecte legea dar membrii din comitet .... nu vor. Ce trebuie facut in acest caz? Demisia nu este o solutie. Trebuie sa existe o portita legala care sa impuna faptul ca "nimeni nu este mai presus de lege", iar laurea masurilor legale ce se impun sa nu fie imputate ulterior Presedintelui Asociatiei.
@rwkovacs- Fiind o entitate colectiva, cu raspundere colectiva, toti se supun hotararilor luate de majoritate, exprimate prin hotararea Adunarii generale a proprietarilor sau cum se va numi aceasta.Nu are importanta daca "x" a fost impotriva adoptarii unei masuri, daca ceilalti majoritari, au decis in sens contrar....DPDV penal, daca ar fi vreo situatie ce ar constitui o infractiune, evident ca se va tine seama de pozitia fiecarei parti in raport de fapta si de urmarile ei. In PV de sedinta nu se consemneaza ca "x" a fost impotriva unei propuenri sau "y" a zis altfel, ci doar propunerile facute si rezultatul votarii fiecareia raprotat la numarul membrilor prezenti, evident daca Adunarea este statutara.
Asa cum precizeaza si "elga50" , este interesul tuturor proprietarilor sa aiba fond de reparatii, pentru a putea interveni in situatii de urgenta.... Daca administratorul nu se implica sufficient se poate ca Adunarea proprietarilor sa dispuna masuri pe care acesta este obligat sa le ia, sub conditia aplicarii anumitor sanctiuni, intrucat acesta este remunerat de catre Asociatie...
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Martie 2014
elga50, moderator
Verificarea apometrelor nu este obligatorie, conform reglementarilor in vigoare din metrologie.
Acestea sunt repartitoare de costuri si nu se supun verificarii metrologice.
Acestea nu sunt de utilitate publica pentru a fi supuse verificarii de 4 - 7 ani.
Orice aparat care are o garantie metrologica se presupune ca la un moment dat, dupa ce expira aceasta garantie si care se livreaza o data cu montarea lui, poate sa nu mai masoare corect.
Verificarea nu se face pentru publicul larg, ci in beneficiul comunitatii restranse dintr-o asociatie sau scara de bloc. Cu aceasta ocazie se descopera si apometre care nu mai functioneaza, apometre care nu mai masoara corect, apometre desigilate etc.
Una este garantia si alta este verificarea periodica conform reglementarilor in vigoare.
Una este sa fi obligat prin lege, alta este sa fie optinala aceasta verificare.
Una este sa fi de utilitate publica = contor fiscal furnizor, alta este sa fi repartitor de cost la o asociatie sau scara de bloc.
Una este sa se dea sfaturi despre respectarea si aplicarea legii, alta este ca legea sa se aplice dupa cum vrea fiecare.
s.c.serv ad loc s.r.l. a scris:

Una este garantia si alta este verificarea periodica conform reglementarilor in vigoare.

Ce trebuie facut daca expira garantia metrologica? Pentru ce mai este data aceasta garantie? La asta va rog sa-mi raspundeti?
Intrebarea se pune ce trebuie sa se faca intr-o asociatie in asemenea situatie? Se mai poate continua la nesfarsit sau e corect sa se faca aceasta verificare si sa se constate care mai pot fi folosite si care nu?

Restul nu ne intereseaza.

Alte discuții în legătură

Refuz reparatii fodor florian fodor florian Buna ziua la toata lumea. Va rog frumos sa imi spuneti si mie cum se pot rezolva urmatoarele situatii: 1.refuzul unor reparatii pe exteriorul cladirii ( in ... (vezi toată discuția)
Verificare apometre anacami2 anacami2 Buna ziua si La multi ani! Am si eu o intrebare in legatura cu verificarea apometrelor.E obligatorie pentru apartamente ?Sau e valabila doar pentru cele de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! apometrele de apartament sunt proprietate individuala. ... luca luca luca luca Buna ziua! Apometrele de apartament sunt proprietate individuala. Adunarea generala poate lua decizii doar pentru proprietatea comuna. In cazul in care ... (vezi toată discuția)