avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Situatie inedita la bloc - fond reparatii si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Situatie inedita la bloc - fond reparatii si respectarea legislatiei

Doresc sa deschid acest subiect pentru ca legislatia in vigoare nu reglementeaza aceasta situatie. Stiu ca este obligatoriu sa avem fond de reparatii dar ...

In blocul nostru, proprietarii au renuntat in urma cu multi ani la fondul de reparatii, pentru diverse motive precum: suntem pensionari, nu avem bani, lasa ca merge si asa, noi suntem stapani, acum este iarna - nu avem bani de incalzire, acum este vara - nu avem bani bani ca sa mergem la mare/in concediu, etc.

In aceasta situatie, Comitetul Executiv nu poate sa-si indeplineasca obligatiile legale si se afla in situatia in care daca un singur proprietar va depune plangere la Primarie sau la alte institutii ale statului, Comitetul va raspunde penal si patrimonial pentru prejudiciile aduse (pentru ca nu si-a indeplinit obligatiile legale de intretinere si reparare a partilor comune). In sedinta adunarii generale din 2014, iar nu s-a aprobat infiintarea fondului de reparatii, bani pentru reparatii nu sunt dar in aceste conditii "fraierii din comitet" continua sa raspunda in fata legii.

Este posibil si este legal ca membrii comitetului sa cumpere din banii lor (din propriul buzunar) materialele necesare si sa contracteze serviciile unor firme specializate pentru efectuarea reparatiilor in bloc si ulterior sa-i recupereze de la proprietari, prin introducerea sumelor respective pe listele de plata? Daca raspunsul vostul este pozitiv, va rog sa-mi spuneti in ce conditii. Daca raspunsul este negativ, va rog sa argumentati cu exemple concrete din legislatie.

A doua problema cu care ne confruntam in cadrul Comitetului este ca legea prevede anumite obligatii ale Presedintelui si Comitetului Executiv al Asociatiei, iar masurile legale nu pot fi luate pentru ca majoritatea membrilor din comitet se opun sa voteze pozitiv masurile ce trebuie luate la nivelul blocului. Practic, Presedintele vrea sa respecte legea dar membrii din comitet .... nu vor. Ce trebuie facut in acest caz? Demisia nu este o solutie. Trebuie sa existe o portita legala care sa impuna faptul ca "nimeni nu este mai presus de lege", iar laurea masurilor legale ce se impun sa nu fie imputate ulterior Presedintelui Asociatiei.
Fiecare contor de apă rece trebuie verificat metrologic cel puţin o dată la 7 ani iar contoarele de apă caldă trebuie verificate metrologic cel putin odată la 4 ani, conform Ordinului 148, care a intrat în vigoare cu data de 29.11.2012.
Si inainte de acest ordin se verificau conform reglementarilor aneterioare, dar aceasta-i cea mai recenta reglementare.
Verificarea apometrului (atât pentru apă rece, cât şi pentru apă caldă) se face în Laboratoare autorizate de Biroul Român de Metrologie Legală Bucureşti.
Daca cineva crede ca acest BRML este ilegal, are drepul sa-l reclame, sa-l cheme in justitie...

Pentru lamurirea celor care sustin ca apometrele nu trebuiesc verificate metrologic ori ca acestea nu masoara cantitatea de apa si cred ca distribuie costurile sociale sau costurile inflatiei suportata de enoriasi, va rog sa cititi doar doua reglementari:

1. HOTARARE Nr. 264 din 22 februarie 2006 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de punere in functiune a mijloacelor de masurare, act emis de Guvernul Romaniei si publicat in M.O. nr. 282 din 29 martie 2006.
Ca sa nu pierdeti vremea cititi doar
Art. 1. Prezenta hotărâre se aplică dispozitivelor şi sistemelor cu funcţie de măsurare definite în anexele specifice care privesc contoarele de apă - anexa M1-001, contoarele de gaz şi dispozitivele de conversie a volumului - anexa MI-002, ...

Si apoi anexa M1-001 din care citez prima parte:
Anexa Ml-001
CONTOARE DE APÃ
Cerinţele relevante din anexa I, cerinţele specifice şi procedurile de evaluare a conformităţii prevăzute în prezenta anexă, se aplica în cazul contoarelor de apă destinate măsurării volumului apei curate, reci sau calde.
Definiţii
Contor de apă: mijloc de măsurare destinat să măsoare, să memoreze şi să afişeze, în condiţiile de măsurare, volumul apei care trece prin interiorul traductorului de măsurare.


2. Ordinul Nr.148 din 15.05.2012, pentru aprobarea Listei oficiale a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal L.O. - 2012, act emis de Biroul Roman de Metrologie Legala, publicat in M.O. nr. 361 din 29 mai 2012.
Acest ordin contine lista actualizata pe categorii şi sortimente de mijloace de măsurare supuse controlului metrologic legal, iar la pozitia 9 gasim Contoarele de apa rece si apa calda. In acesta se specifica modalităţile de control metrologic legal aplicabile acestora, precum şi intervalele maxime admise între două verificări metrologice succesive.
Bine,bine, dar ce sanctiuni sunt prevazute si cine le aplica, in cazul apometrelor din apartamentele proprietarilor de le bloc? Aparatul central care masoara apa din bloc este cu totul altceva decat cele din apartamentele locatarilor. Doar cel general este supus masuratorilor si verificarii metrologice, restul fiind doar bucatariainterna facuta de admnistratorul bolocului..
Nu aplica nimeni sanctiuni, dar efectele negative sunt resimtite concret de toti proprietarii.

Deci nu e vorba de a pedepsi pe cineva, numai ca, tinand cont de aceasta expirare a garantiei metrologice, trebuie verificate, poate si inlocuite cele care se dovedesc ca deja sunt defecte.
Este adevarat, insa nu prea poti impune tuturor locatarilor sa isi controleze apometrele , astfel ca este sufficient ca unul dintre acestia sa nu il repare si atunci toti ceilalti vor plati mai mult, conform repartitiei facuta de administrator dupa citirea aparatului de la intrarea in bloc....e greu cu proprietarii cu mentalitati invechite sau cu resurse putine....din pacate!
Daca exista reguli si echipa de conducere care isi face treaba, atunci sunt situatii cand proprietarii trebuie sa respecte aceste reguli.

Alte discuții în legătură

Refuz reparatii fodor florian fodor florian Buna ziua la toata lumea. Va rog frumos sa imi spuneti si mie cum se pot rezolva urmatoarele situatii: 1.refuzul unor reparatii pe exteriorul cladirii ( in ... (vezi toată discuția)
Verificare apometre anacami2 anacami2 Buna ziua si La multi ani! Am si eu o intrebare in legatura cu verificarea apometrelor.E obligatorie pentru apartamente ?Sau e valabila doar pentru cele de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! apometrele de apartament sunt proprietate individuala. ... luca luca luca luca Buna ziua! Apometrele de apartament sunt proprietate individuala. Adunarea generala poate lua decizii doar pentru proprietatea comuna. In cazul in care ... (vezi toată discuția)