avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1251 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediator, reprezentare in instanta
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediator, reprezentare in instanta

Buna dimineata,
care este legea ref la faptul ca mediatorul care mediaza partile intr-un dosar de partaj nu are dreptul sa reprezinte partea paratul/reclamatul in instanta?
din pacate creditele sunt pe numele doar a unei parti,transferul se face fara acordului celeilalte parti?
Puteti stabili impartirea bunurilor si chiar si a datoriilor cu conditia sa nu afectati banca si ambele parti sa ramana in solidar obligate la plata creditului. Asadar Dvs puteti face o intelegere ca una din parti sa asigure achitarea datoriilor iar la finalul creditului sa se faca transferul de proprietatea in favoarea partii care a platit ratele (dupa ce "scapati" de banca). Detalii suplimentare in privat.
TRANSFERUL CREDITULUI SE POATE FACE doar cu acordul celeilalte parti, dar mai ales al BANCII. Banca decide daca accepta transferul dorit de parti, daca partea pe care se va transfera creditul este eligibila, solvabila, ori indeplineste conditiile de credintare din politica de creditare a bancii.

In mediere orice intelegere dintre parti este posibila. Insa in ceea ce priveste creditele, Banca intervine ca tert, si nu pot lua partile deciziile pe care doar banca le poate lua cu prrivire la credit si transferul titularului.
Obligatiile contractuale ale fostilor soti, asumate prin contractul de credit, nu se sting ca urmare a unei hotarari de divort, ba mai mult ei continua sa raspunda in continuare cu bunurile comune (art.351 Noul Cod civil).

Din punct de vedere al bancii nu sunt acceptate decat 4 situatii:
1. ambii fosti soti raman in continuare sa achite creditul, daca dupa analiza bancii reiese ca fostul sot care doreste sa preia creditul nu are venituri suficiente
2. unul din fosti soti poate prelua integral creditul doarece este solvabil
3. fostul sot care doreste preluarea creditului dar nu are venituri suficiente, poate aduce un codebitor in locul celuilalt sot.
4. vanzarea imobilului de catre ambii proprietari (fosti soti) si achitarea creditului.

Daca nu reusiti de comun acord, prin mediere, sa stabiliti cine ramane sa achite creditul in continuare, veti ajunge in instanta si aceasta va decide in functie de cotele de contributie ale fiecarui sot (art 357 Noul Cod Civil).

Fostul sot care va ramane cu imobilul (credit ipotecar) si cu sarcina achitarii in continuare a creditului (dupa acordul bancii) trebuie sa il despagubeasca pe celalalt, cu o sulta aferenta cotei lui de participare.

Trebuie sa retineti ca daca nu gasiti o solutie referitoare la creditul comun, chiar daca divortati, daca nu se achita ratele, banca se poate indrepta impotriva dvs. intrucat raspundeti in solidar cu celalalt sot.

Este important sa cunoasteti faptul ca, numai in cazul in care obtineti Acordul de mediere si solicitati consfiintirea lui prin Hotarare de expedient, platiti 20 lei + 50% din valoare taxei care ar fi fost platita daca partajul era solutionat de catre instanta. Daca depuneti actiunea de partaj si apoi veniti cu acordul de mediere taxa de timbru achitata nu se restituie.

va multumesc dna mediator
doar unul din soti este titularul creditului,celalalt nu este co-platitor
-este bine ca in timp ce partajul este in derulare sa fac restructurarea creditului asta din motiv ca venitul este mult mai mic decat atunci cand am obtinut creditul
-executarea ma dezavantajeaza in acest caz,nu mai am potential de sustinere a ratelor
-ce pot face?

Alte discuții în legătură

Partaj bunuri comune hadrian74 hadrian74 Buna ziua, sunt divortat de sotie din anul 2011, iar aceasta acum doreste si procesul de partaj astfel ca; detinem impreuna un apartament achizitionat in anul ... (vezi toată discuția)
Partaj nefacut- afecteaza la banca? vali m vali m Buna ziua, Am o nelamurire.Sunt la a doua casatorie.Cand am divortat nu a facut partajul.Aveam un apartament luat cu credit ipotecar si o masina luata in ... (vezi toată discuția)
Partaj nicolae_valentin nicolae_valentin eu si cu sotia mea am facut un imprumut cu ipoteca si cate un inprumut de nevoi personale ca sa construim o casa . in prezent eu platesc ratele de imprumut la ... (vezi toată discuția)