avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Se poate ataca o hotarare definitiva prin recurs?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Se poate ataca o hotarare definitiva prin recurs?

Buna ziua as dori sa va intreb daca conform deciziei penale data de catre Curtea de Apel in care respinge apelurile declarate impotriva sentintei penale data de catre Tribunal pe care o mentine ca fiind corecta si definitiva se mai putea ataca prin recurs? Din cate am inteles conform noului cod de procedura penala nu mai putea fi atacata prin recurs hotararea definitiva nu? Am inteles ca se tehnoredacteaza hotararea pentru a fi trimis dosarul inapoi la Tribunal atunci cum s-a facut recurs?
Va multumesc.cu respect.
draghici cornelia a scris:

Chiar daca hotararea este definitiva, asta nu impiedica pe nimeni sa exercite cale de atac, oricare ar fi asta.
In acest caz dosarul va fi trimis la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a se pune in discutie recursul declarat.
ICCJ ul va constata ca recursul este inadmisibil (pentru ca hotararea nu mai poate fi atacata cu recurs) si il va respinge.

Se merge pe principiul liberului acces la justitie si orice cerere, chiar inadmisibila trebuie pusa in discutia unei instante.

PRECIZARE: pe noua procedura penala se poate promova RECURSUL IN CASATIE. Daca aceasta este calea de atac declarata, atunci poate fi promovata.
Interesati-va la instanta daca este recurs sau recurs in casatie.

Va multumesc din tot sufletul pentru sfat inseamna ca pot sta linistita pentru ca nu v-a mai dura mult.Ma judec de 4 ani pentru a le castiga fetitelor mele o pensie lunara deoarece tatal lor a murit fiind batut in unul din Penitenciarele din Romania si nu credeam ca instanta o sa-mi dea castig de cauza dar Dumnezeu m-a ajutat. A-ti putea va rog sa-mi spune-ti cu aproximatie cat o sa mai dureze?
Inca o data va multumesc. Cu mult respect.
Imi pare rau pentru situatia in care va aflati si sper ca ceea ce v-a acordat instanta sa acopere intr-o oarecare masura lipsa sotului Dvs.

Despre durata judecarii recursului, nu va pot spune care ar fi aceasta.
Trebuie ca instanta de apel sa redacteze decizia, sa trimita dosarul la instanta de recurs si sa se stabileasca termenul de judecata. Probabil se va judeca de la prima infatisare.

Termenul pentru redactarea deciziei este de cel mult 30 de zile de la pronuntare. De cele mai multe ori insa, acest termen este depasit de catre instanta.

Va doresc succes!
Fiind vorba de apel si in raport de situatia juridica concreta este posibil ca in cazul dvs. sa se poata ataca cu recurs in casatie hotararea din apel.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Fiind vorba de apel si in raport de situatia juridica concreta este posibil ca in cazul dvs. sa se poata ataca cu recurs in casatie hotararea din apel.

Am vazut raspunsul d-voastra si as dori sa-mi spune-ti va rog in ce consta recursul in casatie? Va multumesc.
Este vorba de incalcarea legii.
Nu este neaparat vorba de vinovatia sau nevinovatia persoanei dar poate exista ipoteza in care se incalca anumite drepturi fundamentale care au o legatura directa cu nevinovatia persoanei.

Ca sa va informati in concret ar fi bine sa luati legatura cu avocatul dvs. si sa va explice pe caz ce si cum.
Daca ma apuc sa va fac o teorie a incalcarii a drepturilor fundamentale e posibil sa va panichez si nu are niciun sens in conditiile in care nu se poate discuta decat in concret si nu in mod generic in astfel de cazuri.
In plus, depinde foarte mult si de modul in care va fi redactat recursul in casatie si cat de mult se va analiza problema juridica concreta dedusa judecatii.
In general, daca avocatul are timp sa caute greseli poate gasi si sa schimbe solutia, dar asa cum spuneam anterior, nu are sens sa va fac teoria N probabilitati ca nu va ajuta si mai mult va deruteaza...

Alte discuții în legătură

Hotarare definitiva - cale de atac marystanga marystanga Buna ziua va rog frumos sa-mi ma lamuriti si pe mine intr-o problema si anume as dori sa stiu daca se mai poate face apel mai departe din moment ce s-a ... (vezi toată discuția)
Omor calificat marystanga marystanga Buna seara. In anul 2008 in luna octombrie tatal a doua fetite minore in varsta de 29 de ani a fost arestat deoarece a fost prin fara carnet la volanul unei ... (vezi toată discuția)
Cat timp dureaza trimiterea unui dosar de la o instanta la alta? marystanga marystanga Buna ziua imi pute-ti va rog spune cat timp dureaza trimiterea unui dosar de la Curtea de Apel mai departe la ICCJ daca hotararea judecatoreasca a fost ... (vezi toată discuția)