avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1979 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare carnet de conducere cetatean strain - ce ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare carnet de conducere cetatean strain - ce trebuie facut dupa ce ai pierdut in instanta?

Buna ziua, Va rog sa fiti amabili sa ma ajutati cu niste sfaturi in legatura cu o speta in materia contraventiilor de ciruclatie cu suspendare carnet de conducere, cetatean strain.
In baza deciziei instantei din 15 martie2014, si a Instiintarii primite din 2012 (cand a avut loc accidentul), trebuie sa inapoiez carnetul de conducere in 15 zile de la pronuntarea instantei.
Termenul de 15 zile se ia in considerare si se calculeaza ca zile calendaristice sau zile lucratoare?

In instiintare este mentionat si faptul ca este necesar sa se dea un examen, conf art106 alin 2 /OUG 195/2002 si ca daca nu se face prezenta sau nu iau examenul suspendarea dreptului de a conduce se majoreaza cu 30 de zile peste cele 60 de zile, deja date.
Persoana este cetatean strain. Unde ne putem adresa pentru a sti in ce limba se da examenul si in ce consta el?
Pune la dispozitie Politia, posibilitatea de a da acest examen si in alta limba decat cea romana?
Care este procedura?
In cat timp trebuie sa dai acest examen dupa perioada in care ai predat carnetul ca urmare a deciziei data de instanta?
Instiintarea a fost facut in 2012, timp in care s-a derulat procesul.
Cat costa sa dai un examen de conducere?
Conform celor mentionate de Politie, s-a comunicat ca fiind cetatean strain, carnetul de conducere se trimite catre Brigada rutiera din tara de origine a cetateanului.
Am dori ca acest carnet de conducere sa ramana in Romania pentru a fi ridicat dupa trecerea perioadei de suspendare si sa nu fie trimis.
Ce trebuie sa fac in acest caz si cui sa ma adresez pentru a se lua in consideratie, dorinta conducatorului, cetatean strain de a nu se trimite carnetul sau in alta tara???
Va multumesc si va rog sa aveti amabilitatea sa ma ajutati cu aceste raspunsuri.

Daca permisul a fost suspendat ptr 30 de zile nu exista posibilitatea reducerii la mai putin.
Testul 13/15 se da numai daca perioada de suspendare este mai mare sau egala cu 60 si in anumite conditii, conf. oug 195 (codul rutier) art. 104 la cerere sau art. 106 cand mai sunt si alte belele. Reducerea se face numai in conditiile indeplinirii prevederilor art .221 din regulament (hg1391).

Art.104. – La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către şeful poliţiei rutiere al judeţului sau al municipiului Bucureşti pe raza căreia a fost săvârşită fapta ori de către şeful poliţiei rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române, dar nu mai puţin de 30 de zile, în condiţiile prevăzute în regulament. (vezi art. 221)

Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:
a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
b) când fapta a fost urmărită ca infracţiune prevăzută de prezenta ordonanţă de urgenţă, iar instanţa de judecată sau procurorul a dispus înlocuirea răspunderii penale cu una dintre sancţiunile cu caracter administrativ prevăzute la art.91 din Codul penal;
c) când a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conform art.104.
(2) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, în situaţiile prevăzute la lin.(1) lit.a) şi b, sau nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.

Art. 221. – (1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, daca sunt îndeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
b) a obtinut permis de conducere cu cel putin 1 an înainte de savârsirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data savârsirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de masura;
d) în ultimii 2 ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
(2) Conducatorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiaza de reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, daca :
a) perioada de suspendare a fost majorata, conform legii;
b) a cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare în urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce;
c) a fost implicat într-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice au stabilit ca a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenta alcoolului;
d) sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt în functiune.

Permisul se preda la Udriste.
Daca vreti sa scapati mai repede de perioada de suspendare si sa nu mai asteptati pana vine hotararea de la Focsani, va duceti la Udriste cu permisul si o cerere in care solicitati inceperea perioadei de suspendare din momentul predarii permisului intrucat va angajati sa nu faceti apel si ca nu veti conduce in cele 30 de zile de la predarea permisului avand in vedere ca cunoasteti prevederile codului penal privind declararea in fals, daca veti surprins in trafic in perioada respectiva sa suportati prevederile legale, mai pe romaneste dosar penal si apoi anularea permisului intrucat ati condus in perioada de suspendare. Promiteti ca veti aduce si hotararea de la judecatoria Focsani cand o veti primi prin posta
Sunt baieti de treaba, va iau permisul imediat, pe mine asa m-a invatat cel de la informatii cu publicul de la Udriste, am circulat vreo 4 luni cu RATBu de incepusem sa am ameteli! Noroc ca era tot cam pe vremea asta, din martie pana in iulie .:)
Luati nr de inregistrare si abonament pe toate liniile, 50 de lei, mai ieftin decat benzina pe luna.;)
~ Conținut șters la cerere ~
adriana_c a scris:

Or, dvs. nu sunteti in evidenta politiei rutiere din cadrul Politiei Romane.


Dar cei din Politia Romana care au elaborat instiintarea nu au cunostinta despre aceste prevederi?

Raman la aceeasi parere, sa se prezinte pentru test iar daca este refuzat sa conteste in scris si sa ii ameninte ca ii da in judecata ptr discriminare. Eventual sa depuna plangere si la Consiliul national ptr combaterea discriminarii.
[ link extern ] /
~ Conținut șters la cerere ~
Intrebarea era ptr politie nu ptr dvs. .

Cine sa faca verificarea? Politia rutiera Bucuresti!

Alte discuții în legătură

Examen pentru permis retinut pentru straini Gio89 Gio89 Buna ziua. As vrea sa stiu daca cererea pentru a beneficia de o scurtare din perioada retinerii permisului este valabila si pentru strainii. In cas afirmativ ... (vezi toată discuția)
Permis luat pe 3 luni sau 1 luna? leonsorin leonsorin buna ziua, am facut-o lata ... aseara am baut o bere (fiind cu masina), si m-a oprit politia, si fiindca eu nu beau, corpul meu deja a asimilat-o si am avut ... (vezi toată discuția)
Doua abateri de conducere sub influenta alcolului BalintJoachim BalintJoachim In urma cu doi ani in 2010 a-m fost prins la volan conducand sub influenta alcolului si cu numere expirate.Am primit 6 luni suspendat permisul si amenda ... (vezi toată discuția)