avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare carnet de conducere cetatean strain - ce ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare carnet de conducere cetatean strain - ce trebuie facut dupa ce ai pierdut in instanta?

Buna ziua, Va rog sa fiti amabili sa ma ajutati cu niste sfaturi in legatura cu o speta in materia contraventiilor de ciruclatie cu suspendare carnet de conducere, cetatean strain.
In baza deciziei instantei din 15 martie2014, si a Instiintarii primite din 2012 (cand a avut loc accidentul), trebuie sa inapoiez carnetul de conducere in 15 zile de la pronuntarea instantei.
Termenul de 15 zile se ia in considerare si se calculeaza ca zile calendaristice sau zile lucratoare?

In instiintare este mentionat si faptul ca este necesar sa se dea un examen, conf art106 alin 2 /OUG 195/2002 si ca daca nu se face prezenta sau nu iau examenul suspendarea dreptului de a conduce se majoreaza cu 30 de zile peste cele 60 de zile, deja date.
Persoana este cetatean strain. Unde ne putem adresa pentru a sti in ce limba se da examenul si in ce consta el?
Pune la dispozitie Politia, posibilitatea de a da acest examen si in alta limba decat cea romana?
Care este procedura?
In cat timp trebuie sa dai acest examen dupa perioada in care ai predat carnetul ca urmare a deciziei data de instanta?
Instiintarea a fost facut in 2012, timp in care s-a derulat procesul.
Cat costa sa dai un examen de conducere?
Conform celor mentionate de Politie, s-a comunicat ca fiind cetatean strain, carnetul de conducere se trimite catre Brigada rutiera din tara de origine a cetateanului.
Am dori ca acest carnet de conducere sa ramana in Romania pentru a fi ridicat dupa trecerea perioadei de suspendare si sa nu fie trimis.
Ce trebuie sa fac in acest caz si cui sa ma adresez pentru a se lua in consideratie, dorinta conducatorului, cetatean strain de a nu se trimite carnetul sau in alta tara???
Va multumesc si va rog sa aveti amabilitatea sa ma ajutati cu aceste raspunsuri.

~ Conținut șters la cerere ~
Daca nu este prevazuta in hg1391 procedura de testare ptr cetateni straini inseamna ca li se restrange acest drept si poate contesta respingerea cererii de reducere pe motiv de discriminare.

Nu numai Constitutia Romaniei prevede egalitatea in drepturi ci toate legile europene si internationale.

In primul rand se ia in considerare faptul ca art. 106 prevede obligativitatea testului 13/15 ptr conducatorii auto iar art. 221 din hg1391 face referire tot la conducatorii auto fara a se preciza cetatenia, sexul, rasa sau orientarea sexuala.

Intrucat de multe ori legiuitorul se exprima in termeni generali in astfel de situatii se considera ca "Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus" adica "Unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem"
~ Conținut șters la cerere ~
Eu nu vreau nimic, legislatia este neclara in privinta testarii conducatorilor auto straini carora le-a fost suspendat permisul pe drumurile patriei noastre Romania.

Eu sutin faptul ca oug195 prevede obligativitatea testarii pentru toti conducatorii auto iar daca hg-ul se refera numai la conducatorii auto romani inseamna ca este o eroare.

Ordonanta de urgenta (oug195) are un caracter obligatoriu superior hotararii de guvern(hg1391). Sper ca m-am exprimat cum trebuie, hg-ul este o norma prin care se pun in aplicare prevederile oug pe cand oug se considera a fi lege.

Daca norma este conceputa prost atunci legea nu poate fi aplicata cum trebuie.

In OUG 195 se face trimitere la aplicarea prevederilor in conditiile prevazute in regulament adica in HG1391.

Sunt multe prevederi din oug care nu isi gasesc conditiile in regulament cum ar ridicarea masinilor.

Art.64. -
(3) Ridicarea vehiculelor dispusă de poliţia rutieră în condiţiile prevăzute la alin.(1) se realizează potrivit procedurii stabilite prin regulament.

Daca imi indicati in regulament hg1391 aceste conditii ma angajez sa ma duc in fata guvernului cu codul rutier si sa-l mananc imbracat doar in pene ca un cunoscut comediant care s-a dus intr-o iarna tot acolo.

Cetateanul strain in calitate de conducator auto este obligat sa sustina testul 13/15 ptr ca asa este prevazut in oug (lege), acolo nu scrie daca e roman sau strain, in schimb scrie ca daca nu il sustine se pricopseste cu inca 30 de zile.

Tot in oug195, la art. 104 este prevazuta posibilitatea reducerii perioadei de suspendare la 30 de zile, nu se precizeaza daca conducatorul auto este roman sau strain, are o mana sau doua sau altceva lipsa. "titularul permisului de conducere".

Art.104. – La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către şeful poliţiei rutiere al judeţului sau al municipiului Bucureşti pe raza căreia a fost săvârşită fapta ori de către şeful poliţiei rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române, dar nu mai puţin de 30 de zile, în condiţiile prevăzute în regulament.

Se intelege ca pentru persoanele cu cetatenie straina reducerea la 30 de zile se face de catre seful politiei rutiere din IGPR.

Pentru a nu mai pierde timpul cu cei de la politia rutiera din municipiul resedinta de judet, nu stim unde se petrec evenimentele, in Bucuresti sau prin tara, cetateanul strain trebuie sa primeasca aprobare de la seful politiei rutiere din IGPR pentru sustinerea testului 13/15 si apoi sa solicite tot lui reducerea la 30 de zile conf. art.104.

DIRECŢIA RUTIERÃ

Bd. George Coşbuc, nr. 83 - 85, sect. 5, Bucureşti;
Tel.: 021/208.25.25 /19652 sau 19653
Fax: 021/335.36.66

E-mail: circulatie@politiaromana.ro

[ link extern ]
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Examen pentru permis retinut pentru straini Gio89 Gio89 Buna ziua. As vrea sa stiu daca cererea pentru a beneficia de o scurtare din perioada retinerii permisului este valabila si pentru strainii. In cas afirmativ ... (vezi toată discuția)
Permis luat pe 3 luni sau 1 luna? leonsorin leonsorin buna ziua, am facut-o lata ... aseara am baut o bere (fiind cu masina), si m-a oprit politia, si fiindca eu nu beau, corpul meu deja a asimilat-o si am avut ... (vezi toată discuția)
Doua abateri de conducere sub influenta alcolului BalintJoachim BalintJoachim In urma cu doi ani in 2010 a-m fost prins la volan conducand sub influenta alcolului si cu numere expirate.Am primit 6 luni suspendat permisul si amenda ... (vezi toată discuția)