avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare carnet de conducere cetatean strain - ce ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare carnet de conducere cetatean strain - ce trebuie facut dupa ce ai pierdut in instanta?

Buna ziua, Va rog sa fiti amabili sa ma ajutati cu niste sfaturi in legatura cu o speta in materia contraventiilor de ciruclatie cu suspendare carnet de conducere, cetatean strain.
In baza deciziei instantei din 15 martie2014, si a Instiintarii primite din 2012 (cand a avut loc accidentul), trebuie sa inapoiez carnetul de conducere in 15 zile de la pronuntarea instantei.
Termenul de 15 zile se ia in considerare si se calculeaza ca zile calendaristice sau zile lucratoare?

In instiintare este mentionat si faptul ca este necesar sa se dea un examen, conf art106 alin 2 /OUG 195/2002 si ca daca nu se face prezenta sau nu iau examenul suspendarea dreptului de a conduce se majoreaza cu 30 de zile peste cele 60 de zile, deja date.
Persoana este cetatean strain. Unde ne putem adresa pentru a sti in ce limba se da examenul si in ce consta el?
Pune la dispozitie Politia, posibilitatea de a da acest examen si in alta limba decat cea romana?
Care este procedura?
In cat timp trebuie sa dai acest examen dupa perioada in care ai predat carnetul ca urmare a deciziei data de instanta?
Instiintarea a fost facut in 2012, timp in care s-a derulat procesul.
Cat costa sa dai un examen de conducere?
Conform celor mentionate de Politie, s-a comunicat ca fiind cetatean strain, carnetul de conducere se trimite catre Brigada rutiera din tara de origine a cetateanului.
Am dori ca acest carnet de conducere sa ramana in Romania pentru a fi ridicat dupa trecerea perioadei de suspendare si sa nu fie trimis.
Ce trebuie sa fac in acest caz si cui sa ma adresez pentru a se lua in consideratie, dorinta conducatorului, cetatean strain de a nu se trimite carnetul sau in alta tara???
Va multumesc si va rog sa aveti amabilitatea sa ma ajutati cu aceste raspunsuri.

Art. 220. – (1) Titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate straina, împotriva caruia s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce, poate solicita sefului politiei rutiere pe raza careia a fost constatata fapta, restituirea documentului, înainte de expirarea perioadei de suspendare, cu cel mult o zi lucratoare înainte de data parasirii teritoriului României.
(2) În situatia restituirii permisului de conducere potrivit alin.(1), seful politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române comunica sanctiunea aplicata autoritatii straine care a eliberat documentul.

Daca cetateanul strain isi are locul de munca in RO poate cere restiturea permisului, iese din tara la vecini ptr shopping si apoi se intoarce.

Legea nu prevede ca isi continua suspendarea daca se intoarce in aceeasi zi.

Daca in tara natala nu este prevazuta suspendarea permisului ptr fapta savarsita in RO poate sta linistit.

Chiar daca autoritatile romane informeaza autoritatile emitente care au eliberat permisul despre suspendare iar cetateanul strain se intoarce in RO nu ii vor mai putea suspenda permisul ptr perioada ramasa neefectuata ptr ca nu exista temei legal.

Se duce in weekend la bulgari sa isi ia castraveti sau la unguri dupa paprika si la intoarcere intra in tara ca "nou". Nu trebuie sa fie la volan. Acum depinde si pe unde se afla cetateanul strain.

~ Conținut șters la cerere ~
Ideea este nu sa obtina o hotatare favorabila ci una motivata. Si apoi poate lua o decizie in cunostinta de cauza.

Deocamdata nu are decat un raspuns verbal, cand va solicita in scris aprobarea sustinerii testului 13/15 se va schimba atitudinea politiei.

Politia trebuie sa motiveze explicit de ce in OUG195 este obligat in calitatte de conducator auto sa sustina testul iar in HG1391 ii este ingradit acest drept deoarece nu este cetatean roman.

In oug este prevazut ca primeste 30 de zile suplimentar daca nu sutine testul, nu se precizeaza nicaieri ca daca este cetatean strain nu este obligat sa sustina testul sau ca nu primeste bonusul de 30 de zile.

Eu raman la pozitia mea ca trebuie sa ceara aprobarea politiei rutiere din cadrul IGP ptr sustinerea testului si apoi reducerea perioadei de suspendare.

Sau sa adopte solutia iesirii din tara si reintoarcerii. Nu incalca nicio prevedere legala.
~ Conținut șters la cerere ~
Una este "i s-a spus" si alta "i s-a spus scris".

Functionarul de la ghiseu o sa spuna ca nu l-a vazut in viata lui pe cetateanul respectiv si mi se pare normal, cati cetateni vin si pun intrebari la un ghiseu de relatii cu publicul?

Dupa 60 de zile cand s-o duce sa isi ridice permisul o s ai se spuna sa vina dupa inca 30 de zile si ce o sa faca ? O sa spuna ca i-a spus cineva de ghiseu ca nu trebuia sa dea testul si i s-ar fi restituit dupa 30 de zile? CE e scris, ramane scris.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Martie 2014
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Examen pentru permis retinut pentru straini Gio89 Gio89 Buna ziua. As vrea sa stiu daca cererea pentru a beneficia de o scurtare din perioada retinerii permisului este valabila si pentru strainii. In cas afirmativ ... (vezi toată discuția)
Permis luat pe 3 luni sau 1 luna? leonsorin leonsorin buna ziua, am facut-o lata ... aseara am baut o bere (fiind cu masina), si m-a oprit politia, si fiindca eu nu beau, corpul meu deja a asimilat-o si am avut ... (vezi toată discuția)
Doua abateri de conducere sub influenta alcolului BalintJoachim BalintJoachim In urma cu doi ani in 2010 a-m fost prins la volan conducand sub influenta alcolului si cu numere expirate.Am primit 6 luni suspendat permisul si amenda ... (vezi toată discuția)