avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 913 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de mana din 1974, valabilitate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de mana din 1974, valabilitate

Daca in 1974 sa incheiat un act de mana vanzare-cumparare pe baza de martori si Cod Numeric Personal ; in ziua de astazi in istantele de judecata actul respectiv se mai ia in considerare in caz de proces? Multumesc
Cel mai recent răspuns: dobresenciucp , utilizator 23:48, 20 Martie 2014
Doamne numai prin tribunale sa nu ajungi pt o bucata de pamant. Multumesc de informatii!
Proprietarul construcţiei este un simplu detentor precar. Prin urmare, despre ce fel de uzucapiune putem vorbi?

Prin legea nr.58/1974 s-a dispus că terenurile aferente construcţiilor înstrăinate trec în proprietatea statului. Cumpărătorul construcţiei dobîndea un drept de folosinţă asupra terenului statului, de unde şi precaritatea posesiei:

Art. 30
Dobindirea terenurilor cuprinse in perimetrul construibil al localitatilor urbane si rurale se poate face numai prin mostenire legala, fiind interzisa instrainarea sau dobindirea prin acte juridice a acestor terenuri.
In caz de instrainare a constructiilor, terenul aferent acestor constructii trece in proprietatea statului cu plata unei despagubiri stabilita potrivit prevederilor art. 56 alin. 2 din Legea nr. 4/1973.
Dobinditorul constructiei va primi din partea statului in folosinta terenul necesar in limitele prevazute de art. 8 si 17 din prezenta lege. Atribuirea se face pe durata existentei constructiei, cu plata unei taxe anuale, potrivit Legii nr. 3.

Cum spuneam, nici vorbă despre uzucapiune. Alta era soluţia. Ca proprietar al construcţiei, aveaţi posibilitatea să invocaţi prevederile Legii nr.19 din 1991:

Art. 36
(3)Terenurile atribuite in folosinta pe durata existentei constructiilor dobanditorilor acestora, ca efect al preluarii terenurilor aferente constructiilor, in conditiile dispozitiilor art. 30 din Legea nr. 58/1974 cu privire la sistematizarea teritoriului si localitatilor urbane si rurale, trec in proprietatea actualilor titulari ai dreptului de folosinta a terenului, proprietari ai locuintelor.

Desigur, s-ar putea invoca orice. Hîrtia suportă. Pînă la un punct :closedtopic:

:bow:
Eu nu am dezvoltat conditiile de invocare a uzucapiunii, intrucat informatiile date de solicitant nu erau suficiente in sensul acesta. In alta ordine de idei, prin Decretul-Lege nr.1/1989 si Decretul-Lege nr.9/1989, au fost abrogate si Legile nr.58/1974 si nr.59/1974, deci ar putea invoca uzucapiunea daca sunt indeplinite toate conditiile expuse de colega, avocatul ales de solicitant stiind ce are de facut.
dobresenciucp a scris:

casa a fost cumparata si facut acte prin notar dar cand sa cumparat casa terenul casei era trecut in proprietatea statului

Terenul a fost atribuit in folosinta, incepand cu data cumpararii constructiei. Proprietarul constructiei este doar detentor precar in ceea ce priveste terenul, nicidecum posesor. A folosit terenul in temeiul conventiei (antecontractului de v/c) pana la data incheierii actului autentic prin care a dobandit casa, dupa care a platit, an de an, contravaloarea folosintei, ca orice detinator cu titlu precar al terenului. Cum sa uzucapeze in aceste conditii?

Daca ar fi inceput posesia inainte de 1974 (si aici discutam despre o posesie apta sa conduca la uzucapiune, nu una exercitata cu ingaduinta promitentului vanzator), ar fi putut invoca uzucapiunea, chiar daca au intervenit legile 58 si 59 din 1974 (ICCJ s-a pronuntat in acest sens). Dar, in situatia concreta expusa de user, singura posibilitate de a dobandi in proprietate terenul aferent casei este cea prevazuta de Legea nr.18 din 1991, uzucapiunea fiind, in opinia mea, exclusa. Titularul dreptului de folosinta asupra terenului aferent casei nu poate uzucapa, asa cum nu poate uzucapa chiriasul care stapaneste un imobil in virtutea conventiei cu proprietarul bunului.

Impozitul pe terenul respectiv cine l-a platit in acest timp ?

Alte discuții în legătură

Lipsa unui act ce a stat la baza dobandirii dreptului de proprietate TheArhmanager TheArhmanager Buna ziua! Doresc sa cumpar un teren in Bucuresti, iar proprietarul mi-a spus ca urmeaza sa iasa cadastrul in cateva zile, insa am fost sunat spunandu-mi ca a ... (vezi toată discuția)
Abuz din partea prefecturii in baza legii 18/1991 G_Constantin G_Constantin Buna ziua Tatal meu a mostenit de la parintii sai un teren intravilan de 1000 de metri patrati in 1973, terenul [b]nu a fost niciodata [/b]in propietatea ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate teren Lorenzo21 Lorenzo21 Buna ziua Am nevoie de ajutorul vostru. Părinți au cumpărat o casa și teren în 1985 cu 2500 metri pătrați.In momentul de fata au acte de ... (vezi toată discuția)