avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Doar certificat de informare?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Doar certificat de informare?

Este suficient ca reclamantul sa depuna doar certificat de informare(doar el se informeza nu si celalalta parte) la instanta pentru a nu fi respinsa ca inadmisibila actiune sa?
e vb de litigiu cu o banca pe clauza abuziva...persoana doreste doar sa se informeze sa primeasca certificatul, sustinand ca banca nu se va media si ca se opreste doar la informare pentru a nu- i fi respinsa actiunea ca ainadmisibila.!
Ultima modificare: Marți, 18 Martie 2014
Ramona24, utilizator
Avand in vedere ca procesul verbal de informare trebuie sa contina si motivul pentru care cealalta parte nu a dat curs invitatiei, credeti ca instanta care va citi : "reclamantul a dorit sa se informeze cu privire la mediere pentru ca avea el un conflict interior gandindu-se ca ii va fi respinsa actiunea", va avea alta reactie decat uimirea?. In speta, partea care a venit la mediator se afla intrun conflict cu banca, dar trebuie sa afle si banca de acest conflict, nu?

Informarea obligatorie se realizeaza pentru toate partile implicate in conflict

Art. 43
(1) Partile aflate in conflict se pot prezenta impreuna la mediator, in cazul in care se prezinta numai una dintre parti, mediatorul, la cererea acesteia, va adresa celeilalte parti invitatia scrisa, in vederea informarii si acceptarii medierii, stabilind un termen de cel mult 15 zile. Invitatia se transmite prin orice mijloace care asigura confirmarea primirii textului. Partea solicitanta va furniza mediatorului datele necesare contactarii celeilalte parti.

Art. 60 (2)
(1) Procedura de informare, incluzand si formalitatile pentru convocarea partilor, nu poate depasi 15 zile calendaristice. Prevederile art. 2.532 pct. 7 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, sunt aplicabile In mod corespunzător.

Pentru lamuriri suplimentare se poate rasfoi si Ghidul privind organizarea si desfasurarea sedintei de informare privind medierea, emis de catre Consiliul de mediere.



Sustin parerea colegei @Birou_de_mediator. Informarea, in sensul prevazut de lege, presupune prezenta sau macar invitarea tuturor partilor implicate intr-un conflict. Indiferent cine transmite acea invitatie. De asemenea, cu acceptul mediatorului, informarea se poate realiza in sedinte separate pentru parti, daca acestea solicita acest lucru.

Justificarea la nivel logic, dincolo de cea legala, este data de faptul ca medierea presupune acceptul tuturor partilor implicate, ca atare informarea unei singure parti nu va putea avea niciodata finalitatea acceptarii medierii, pentru ca nu toate partile afla informatiile necesare pentru a lua o decizie in acest sens. Trebuie create macar la nivel ipotetic premisele unei medieri, altfel chiar e golita de sens informarea.

Informarea unei singure parti este posibila (in sensul unei consultatii gratuite in cadrul careia i se explica "in avans" ce presupune medierea), insa nu se elibereaza un proces verbal in acest sens, legea prevazand ca "Dacă una dintre părţi refuză în scris participarea la şedinţa de informare, nu răspunde invitaţiei prevăzute la art. 43 alin. (1) ori nu se prezintă la data fixată pentru şedinţa de informare, se întocmeşte un proces-verbal, care se depune la dosarul instanţei." De aici rezulta clar conditiile in care se poate elibera procesul-verbal, respectiv doar daca partea, desi fusese instiintata, nu se prezinta.

De asemenea, termenul de "proces-verbal de informare", desi folosit inclusiv de instante, nu exista in lege sau in alte prevederi interne legate de mediere. Exista doar "certificat de informare" (cand informarea este facuta, adica TOATE partile implicate afla despre mediere...), respectiv "proces-verbal" (cand informarea nu se poate face datorita lipsei uneia dintre parti).

Revin pentru a ma corecta asupra unui aspect, se pare ca exista denumirea de "proces-verbal de informare", chiar in Ghidul Consiliului de mediere.

Imi pare tare interesant ca se numeste asa, desi in finalul sau scrie clar: "Motivul pentru care nu s-a putut realiza informarea partilor este ca ...". Deci e de informare, dar nu prea... De altfel, doar titlul fisierului poarta acest nume, pentru ca in documentul propriu-zis apare scris doar "Proces-verbal nr...". La fel si in continutul Ghidului, referirile sunt doar la "proces-verbal". "Informarea" s-a pierdut pe drum, explicabil, de altfel, pentru ca nu a avut loc.

:D
Ultima modificare: Miercuri, 19 Martie 2014
mediator_comeaga, utilizator
In mod obligatoriu partea adversa trebuie instiintata.
Daca nu este instiintata conform legii se poate ajunge la inadmisibilitate.
Revin, in formularul de proces verbal de informare a CM- nu se precizeza nimic in sensul ca cel care a solicitat medierea este informat/a fost informat cu privire la avantaje folosirii mediereii(apropo nici titlul nu e complet)...etc... ci doar motivul pe care nu s-a realizat informarea partilor. pai pardon partea care a solicitat este informata si astfel nu ar trebui precizat in PV cand doar solicitantul s -a prezentat la data fixata in invitatie - ca el este informat? asa am facut pana acum, dar cine stie,,,,poate era prea mult..? voi c e titlu puneti doar proces verbal sau PROCES-VERBAL
ÎNCHEIAT CU OCAZIA PREZENTÃRII AVANTAJELOR FOLOSIRII MEDIERII ÎN ªEDINŢA DE INFORMARE???

multumesc mult.
Ultima modificare: Duminică, 30 Martie 2014
Ramona24, utilizator

Alte discuții în legătură

Despre certificatul de mediere florenta_22 florenta_22 Buna ziua, Ma intereseaza cand se elibereaza certificatul de informare,atat in cazul cand este pe rol si inainte de a inainta in instanta,daca eu ca reclamant ... (vezi toată discuția)
Cat de gratuita este sedinta de informare asupra medierii? dyadina33 dyadina33 Buna seara, Va supun atentiei urmatorul aspect: Art. 2, alin 1^1 din Legea 192/2006, spune ca „dovada participarii la sedinta de informare privind ... (vezi toată discuția)
Mediator la domiciliul unei parti care refuza informarea sau medierea CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Daca mediatorul se deplaseaza la domiciliul unei parti si aceasta nu ii deschide usa mediatorul consemneaza aceasta in procesul verbal? Informarea sau ... (vezi toată discuția)