avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort in Romania, recuperare minor din Italia
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort in Romania, recuperare minor din Italia

buna ziua as vrea sa ma ajutati si pe mine. in urma cu 2 ani am fost plecata in italia cu sotul si copilul minor, in urma nentelegerilor dintre mine si sot eu am revenit in romania dar fara copil , eu am intentat proces de divort iar pe 10 mai am a doua infatisare la care se va prezenta si sotul care a revenit si el in urma instintari de catre mine la domiciliul din italia dar venind fara copil lasandu-l cu mama sa . vreau sa stiu daca este corect ceea ce a facut el , sa se prezinte la divort fara copil , lasandu-l intr-o tara straina si ce sanse am sa-mi recuperez copilul in situatia precizata. multumesc
Pe cale de ordonanta presedintiala, va puteti adresa instantei de judecata, in vederea stabilirii locuintei minorului la dumneavoastra, pentru plata pensiei de intretinere si pentru exercitarea autoritatii parintesti ( actiunea este caracterizata de urgenta, vremelnicie si de neprejudecarea fondului ).

Astfel, dumneavoastra trebuie sa demonstrati ca sunt indeplinite conditiile prevazute de dispozitiile normative pentru a fi stabilita locuinta minorului la dumneavoastra, masura speciala a ordonantei presedintiale intinzandu-si efectele pana la ramanerea definitiva a procesului de divort.

Hotararea judecatoresca este executorie de drept, atacabila cu apel , in termen de cinci zile de la pronuntarea hotararii judecatoresti, daca a fost dispusa cu citarea partilor .In cazul in care hotararea judecatoresca a fost dispusa fara citarea partilor, termenul de cinci zile curge de la comunicarea hotararii judecatoresti.

Motivele de apel vor fi depuse dupa ce este comunicata hotararea judecatoresca.( hotararea in materie de ordonanta presedintiala poate fi dispusa si fara a fi transat un proces pe cale dreptului comun ).

Instanta de judecata se va raporta la interesul superior al copilului minor, justificand, astfel, adoptarea unei masuri de urgenta, ce prezinta caracter de protectie.

Aceasta masura poate fi concomitenta cu divortul.

Succes.

sa inteleg ca situatia este mai complicata pentru mine decat pentru el?
dar in cazul in care as castiga eu custodia legea il obliga pe el sa aduca copilul in tara sau va trebui sa ma duc eu sa o iau?
Legal, trebuie ca tatal sa se supuna rigorilor legii si sa aduca fetita de buna voie. Cum, insa, in practica se intampla deseori ca tatii sa se opuna, atunci va trebui sa mergeti personal, posibil chiar cu executorul.
Formulati o cerere in fata instantei ca sa il oblige sa o aduca in tara.
Pana sa castigati custodia poate fi o adevarata odisee in circumstantele de fapt descrise de dvs.
Va trebui sa aveti foarte multa rabdare si sa actionati la un mod cat se poate de strategic.
Va fi cumva si norocul foarte important in afara de o aparare cat se poate de buna.

Aveti un exemplu oarecum negativ al cantaretei brunete si cu un italian cu care se judeca si pe care i-a aratat la TV zilele trecute.
Ea vrea dar sa vedem daca va putea.
Nu stiu ce cetatenie are copilul in cazul cantaretei dar ea are probleme serioase sa castige custodia.

Daca veti avea o hotarare judecatoreasca peste cativa ani o veti putea pune in executare.

Ar trebui sa incercati sa nu asteptati cativa ani dar este teribil de complicat si aceste aspecte ar trebui sa le discutati in detaliu cu avocatul dvs.
Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Reincredintarea minorei de 14 ani spre tata eceamihaela eceamihaela fata a fost incredintata mamei la varsta de 2 ani dupa divort . mama a plecat de 9 ani sa lucreze in strainatate si vine o data pe an acasa iar fata a fost in ... (vezi toată discuția)
Custodie copil minor oanamaiu oanamaiu Buna ziua, Eu si sotul meu vom divorta, avem impreuna o fetita(4 ani), se pare ca nu putem ajunge la o intelegere de custodie comuna(cum as fi vrut eu) si ... (vezi toată discuția)
Custodia comuna a copilului cu domiciliul în italia Gabriela 28 Gabriela 28 Buna seara... In urma divortului in fata judecatorului sa stabili custodia comuna dar copilu are domiciliu stabilit cu mine in Italia. In actiunea de divort nu ... (vezi toată discuția)