buna ziua as vrea sa ma ajutati si pe mine. in urma cu 2 ani am fost plecata in italia cu sotul si copilul minor, in urma nentelegerilor dintre mine si sot eu am revenit in romania dar fara copil , eu am intentat proces de divort iar pe 10 mai am a doua infatisare la care se va prezenta si sotul care a revenit si el in urma instintari de catre mine la domiciliul din italia dar venind fara copil lasandu-l cu mama sa . vreau sa stiu daca este corect ceea ce a facut el , sa se prezinte la divort fara copil , lasandu-l intr-o tara straina si ce sanse am sa-mi recuperez copilul in situatia precizata. multumesc
Luati-va avocat. Mergeti in Italia. Vorbiti cu copilul (cati ani are?), vedeti ce vrea si el, ce stie de la tata, de la bunici. De cat timp ati plecat de langa el? Cum tineti legatura?
Cine se ocupa de copil anterior plecarii dv.? Unde stateati toti 3 inainte de a va desparti de sot? Cine unde lucra, cine unde intretinea familia?
Ati incercat o intelegere cu sotul? Una institutionalizata, cu avocat sau mediator sau preot sau psiholog... de-astea, nu discutii in care va certati mereu la fel, in acelasi cerc vicios...
Mai doreste vreunul continuarea casatoriei?
Contactati un avocat si faceti demersuri si dv. sa va recuperati copilul...
copilul are 5 ani. eu am plecat de un an de langa el in acest timp am vorbit la telefon pana in urma cu cateva luni de cand sotul nu mi-a mai dat-o la telefon. el probabil ca ar vrea sa i se stabileasca domiciliul acolo in italia dar n sta cu forme legale si nici nu cred ca are un loc de munca stabil. este posibil ca instanta sa decida asa ceva sau i se va lua in considerare domiciliu din romania ? din cate am inteles eu ancheta sociala ar fi definitorie.
Buna ziua. problema cu domiciliul poate rezolva destul de usor, poate ca intre timp, de cand ati plecat dvs din Italia , sotul a rezolvat aceasta problema, o terta persoana l-a luat in spatiu sau si-a inchiriat o locuinta, sau locuieste in casa parintilor sai ..
sa presupunem ca s-a si angajat ..
discutiile sunt multe si degeaba ne dam noi cu presupusul. avocata pe care ati angajat-o dvs sa va reprezinte, cunoaste cel mai bine detaliile spetei si este cea mai in masura sa va ajute .
conteaza foarte mult ce s-a cerut prin cererea de chemare in judecata , daca ati solicitat doar divortul sau ati solicitat incredintarea minorei /exercitarea autoritatii parintesti in comun, stabilirea domiciliului minorei la dvs., etc.etc.
Numai o sentinta sau un acord intre parti (dnv. si sotul) poate stabili copilul cu cine sa ramina.In Italia copilul se da mereu la mame si sunt mult mai tutelate fata de legea romana.Dar avand in vedere ca infatisarea este in Romania cel mai ar fi,pe cit posibil, sa stabiliti un acord cu sotul si acel acord sa fie apoi omologat de Tribunal.
situatia nu este de loc confrotabila pentru dvs...in primul rand daca minorul are forme legale in Italia si are un avocat priceput procesul nu se mai judeca aici ci in Italia. aveti o situatie delicata fara un avocat bun parerea mea este ca nu aveti sanse la obtinerea domiciliului copilului.