avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Fostul sot nu imi plateste pensia de 7 ani , este plecat afara , stiu adresa lui unde locuieste , am decizie definitiva de la divort ....intrebare : daca imi iau avocat as putea recupera banii de la el chiar daca nu are adresa acolo si munceste la negru ?...Va rog sa ma indrumati , cu respect va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:42, 16 Aprilie 2014
Toata energia imi este indreptata pentru copil , el este viata mea !!!!! ... dar nu inteleg de ce nu au rezolvare astfel de cazuri , ....oricum va multumesc inca odata pentru sfat :)
V-am spus: puteti merge pe calea legala de a ii face plangere penala, dar merita? Vor fi termene peste termene, citatii peste citatii, ..... si poate in final demonstreaza ca nu are venituri si vi se stabileste pensia la salariul minim pe economie ...... Va incalzesc cei 150-200 lei pe care ii veti primi lunar? Nu prea cred ....
Neplata pensiei alimentare constituie infractunea de abandon de familie , prevazuta si pedepsita de art.378 C.pen.

Art. 378 C.pen - Abandonul de familie
(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
...
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
....

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

In acest caz, depuneti o plangere penala impotriva fostului sot. In cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara o plangere prealabila, aceasta trebuie sa fie introdusa in termen de doua luni, din ziua in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul.
E, in cazul doamnei au trecut 7 ani.. daca depuneti plangere acum, va fi respins ca tardiv introdusa.
Adresati-va instantei pt a obtine o alta hotarare prin care se modifica pensia raportata la salariul minim actual si apoi dupa 3 luni depuneti plangere sau incercati sa-l executati silit in strainatate.
Realist.. putin probabil sa obtineti banii.
Stimate freeelis..., iti multumesc pentru raspuns , si pentru tine am o intrebare la care poate imi poti raspunde : cum procedez in cazul in care ne judecam in doua state diferite ( eu Romania , el Austria ) ?..am luat legatura in Viena la primaria de unde apartine locuinta la care sta , cei de acolo m-au trimis la ambasada ....cat de cat am inteles cum sta treaba ....din pacate timpul trece ....! ...iar eu ma lovesc aici de multe obstacole .....MULTUMESC din nou pentru sfat :)

Alte discuții în legătură

Actiune in instanta pentru plata pensiei ioanpas ioanpas Buna ziua as dori sa deschid actiune in insatata pe cale civila pt neplata pensiei de intretinere minori ...intrebarea este imi trebuie avocat ? sau cum ar ... (vezi toată discuția)
Proces pensie alimentara danaru danaru Va rog sa-mi spuneti, ptr recuperarea pensiei alimentare, e imperios necesar un avocat? sau e suficient sa depun eu singura acea cerere catre ... (vezi toată discuția)
Neplata pensie alimentara roxilex roxilex sunt divortata din 2007 si nici pana in prezent fostul sot nu a platit pensia alimentara stabilita de instanta. Ce pot face sa recuperez banii? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)