Consultantul la datorie raspunde :)
Eu am fost chemata la o mediere, problema e ca am aflat dupa ce ma dadusera deja in judecata.
Cu siguranta ca asociatia de proprietari a investit mediatorul cu o cererea de deschidere a procedurii de mediere, urmand ca acesta sa intreprinda toate demersurile pentru a aduce cealalta parte (restantierul) la masa negocierilor.
Conform procedurii, invitatia trimisa cuprinde textul: " va invitam in data de...ora...in vederea participarii la o sedinta gratuita de informare cu privire la avantajele medierii, efectele acesteia si regulile aplicabile, cat si a solutionarii conflictului privind......." Mediatorul, in respectarea legii, are in vedere in primul rand posibilitatea ca partile sa ajunga la o intelegere si numai in cazul in care nu exista disponibilitate pentru dialog, sa faca doar informarea privind medierea. Dna. @alinaiancu nu a gresit afirmand ca a fost "chemata la mediere", numai ca din moment ce nu a primit invitatia, si in consecinta nu s-a prezentat pentru a isi exprima optiunea de a ramane doar la stadiul informarii privind medierea, ori acceptarea procedurii propriu-zise de mediere, mediatorul a eliberat asociatiei procesul-verbal de informare. Acesta este inscrisul care trebuia depus la dosar de catre reclamant....probabil impreuna cu dovada expedierii invitatiei catre cealalta parte (nu toate instantele solicita aceasta dovada). In caz contrar, instanta ar fi respins cererea de chemare in judecata a reclamantului pentru neindeplinirea obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare in judecata, sau dupa declansarea procesului, pana la termenul dat de instanta in acest scop.
Cand s-a terminat procesul mi-a introdus taxa de mediere pe lista de intretinere ca si cheltuieli. Este normal?
"Taxa" despre care aminteste utilizatoarea, este de fapt contravaloarea serviciului prestat de mediatorul investit de catre asociatie, pentru a face demersurile privind procedura de mediere (informare si medierea propriu-zisa). In cazul in care partile conflictului (devine litigiu doar in momentul in care partile ajung in instanta) vin impreuna la mediator pentru informarea privind medierea, atunci se emite gratuit, un certificat de informare (procesul-verbal de informare se emite atunci cand nu au fost informate toate partile).
Utilizatoarea va trebui sa achite sumele stabilite prin hotararea judecatoreasca.
In privinta recuperarii cheltuielilor ocazionate de investirea mediatorului, cel mai in masura sa raspunda in privinta temeiului legal in baza caruia suma poate fi ceruta restantierului, sunt colegii consultanti cu expertiza in domeniul asociatiilor de proprietari.