Sunt mama a 2 copii minori, si in urma divortului s-a hotarat o custodie comuna cu domiciliul stabil la mine, si drept de vizita pentru tatal lor 2 weekenduri pe luna (primul si al 3 lea) precum si cate 2 saptamani in vacantele de vara si iarna, si sarbatorile de Paste si Craciun alternand in anii pari la el, iar in anii impari la mine. De la pronuntare Tatal a respectat doar partial acest program si anume, aprox 1 an i-a luat in weekenduri dar nu si in vacante sau de sarbatori, iar din Sept 2013 nu i-a mai luat deloc pana in martie2014, cand a solicitat un weekend si datorita faptului ca au insistat copii (fiindu-le dor de el) am fost de acord. Le-a promis ca ii va lua mai des, inclusiv de acest Paste ca "e Pastele lui"asa cum s-a expromat, insa azi le-a spus copiilor la telefon ca nu ii mai poate lua si poate peste alte 2 sapt. Asa i-a tot mintit pana acum, si desi i-am acordat telefonul sa vb cu ei de cate ori am putut, totusi m-a amenintat si imi vb foarte urat. As fi avut toate motivele sa intrerup legatura lui cu copii...insa copii il iubesc, e tatal lor, si m-am gandit ca desi ii raneste nerespectandu-si promisiunile, nu am eu dreptul sa le tai aceasta mica legatura cu el. Totusi, custodia comuna pentru el inseamna doar dreptul de a lua copii ori de cate ori vrea, fara ca eu sa am un cuvant de spus, si desi in afara de pensia alimentara platita (poprire pe sal) cu altceva nu a contribuit la cresterea si educatia copiilor. Nu le-a cumparat niciodata un creion, un pantalon...sau nimic altceva. In aceste conditii si vazand ca cei mici sufera cand primesc raspunsuri de genul "nu pot sa va mai iau...poate peste 2 sapt" iar cand suna imi spune ca ii va lua cand va avea chef...ma intreb...este oare corect, moral si legal ca el prin aceasta hotarare sa aiba doar dreptul de a lua copii cand doreste (in limita programului agreat) cauzandu-le daune emotionale in restul timpului cand nu isi exercita acest drept? Ma intreb oare nu exista o lege ceva prin care sa pot demonstra ca nu a respectat nici ce a cerut si deci...custodia comuna este de fapt unica pentru ca in afara de pensia alimentara pe care o vireaza datorita popririi puse pe salariu...cu altceva nu a contribuit la aceasta custodie comuna? Pot cumva sa ii ingradesc sau sa ii revoc acest drept? Nu mi se pare ok ca o data sau de 2 ori pe an cand vrea el sa intre cu picioarele in vietile noastre si sa ne dea peste cap buna dispozitie, si sanatatea psihica pe care cu greu incerc sa o pastrez pentru cei mici.
Va rog mult sa imi spuneti daca pot face ceva...ori sa il oblig sa isi respecte cele stabilite....ori sa renunte la aceasta legatura pe care evident nu si-o doreste, si din cauza careia copii sufera aproape weekend de weekend.
Multumesc mult!
Din pacate asa este, dar nu il pot obliga in nici un fel sa isi respecte ce a solicitat in hotarare, si nu il pot obliga sa isi doreasca sa petreaca timp cu proprii copii. Dar nici nu ma pot impotrivi sa fim la cheremul lui de cate ori acea nenorocita de hotarare ii da dreptul. Asta ma irita cel mai tare. El nu stie nimic de scoala copiilor, de gradinita, de cate ii trebuie unui copil, de faptul ca tb dus la control medical periodic....de mers la dentist...etc. Oare custodie comuna inseamna doar a plati o pensie alimentara si a vizita copii doar cand are chef? Oare prin acea hot "Tatal" are numai drepturi? Obligatii nu? Pentru ca atata timp cat eu sunt trasa la raspundere daca nu ii permit sa vada copii...adica legal tb sa ii permit....oare de ce el nu pote fi tras la raspundere ca nu isi respecta hotararea judecatoreasca? Mie nu mi se pare drept. Sunt o mama singura, cresc 2 copii, stau cu chirie, am o doamna care ma ajuta sa ia copii de la scoala si gradi, in timp ce eu am 3 job-uri. Nu vreau sa ma plang...dar fac tot ce omeneste e posibil pentru ca lor sa nu le lipseasca mai nimic. Iar el..."Tatal" nici nu se gandeste la ei...sau cand isi aduce aminte ma ameninta ca daca nu ii dau copii imi aduce politia la usa...asta dupa ce 6 luni a uitat ca are 2 copii. Oare este just? este corect fata de toate partile implicate? Oare legea asta nu ar trebui facuta in asa fel incat...daca nu isi respecta hotararea...put si simplu sa ii fie revocate aceste drepturi?
Imi cer scuze daca am deranjat pe cineva cu cele spuse....insa...pur si simplu nu mi se pare corect. Si stiu ca trauma psihica este creata din momentele in care au aparut certurile...insa daca pot sa fac ceva...orice sa diminuez aceste traume...cat de putin...voi face.
Pacat ca in aceasta tara legea e asa cum e....si favorizati sunt tot cei ce nu merita sa fie numiti "tati" sau "Parinti"
Stimată mămică, întrebările de mai sus au fost puse, chiar aici, pe forum, de nenumărate mămici; dar acum,este valabilă zicala:"Legea nu se discută, se execută".
Din punctul meu de vedere, aveţi dreptate 100%.
(editat)
Dumneavoastră faceţi cum credeţi că e mai bine pentru copii, iar ameninţările ignoraţi-le.
Dacă vine cu Poliţia, să vină, nu ar fi nici primul, nici ultimul. Până la urmă, copiii îl vor judeca; oricum, dvs. nu trebuie să-l vorbiţi de rău pe el, fiindcă copiii reţin şi nu ştiţi când vă vor reproşa că din cauza dvs. nu au avut parte de tată. Mai bine nu amintiţi de el, nici de bine, nici de rău.
Chiar daca o sa aveti custodia unica el tot va avea drept de vizita dupa un program! Prin custodia unica, castigati doar posibilitatea sa ii scoateti din tara fara acordul lui dat la un notar !
El nu are obligatia sa respecte acel program de vizitatre , dar d-voatra aveti obligatia sa ii dati copii intotdeauna cand ii cere in timpul acelui program! Si nimeni nu o sa ii interzica sa isi vada copii! Bucurati-va ca macar lucreaza legal si are din ce sa i se retina pensia ...
Pentru a obtine custodie exclusiva trebuie sa fie tatal de acord.
Vorbiti cu el.
Daca el este de acord aveti sanse insa nu este sigur 100%.
Insa...se poate asa...
Da...din nou promisiunile sunt incalcate. Dupa ce le-a promis ca ii ia de aceste sarbatori..asa cun scrie in Hot...nu i-a luat. Iar copii i-au cerut explicatii si vesnicul raspuns este : "Lucrez...sunt la servici" desi este bugetar si chiar cel mare i-a spus...ca toata lumea e libera de Paste....ce sa spun...o alta promisiune ca ii va lua peste 2 saptamani.... Deja nu o sa ii mai raspund la tel...si incerc sa tin copii cat mai departe de el cu putinta. Mi se rupe sufletul cand ii vad cum practic se roaga de el sa ii ia...ca le e dor de el....si el...Asta e. O sa incerc sa ii protejez cat de mult pot...si o sa vina probabil momentul cand copii nnu il vor mai vrea. Pana atunci...nu am decat sa le alin suferinta. Multumesc mult pentru tot!