Sunt mama a 2 copii minori, si in urma divortului s-a hotarat o custodie comuna cu domiciliul stabil la mine, si drept de vizita pentru tatal lor 2 weekenduri pe luna (primul si al 3 lea) precum si cate 2 saptamani in vacantele de vara si iarna, si sarbatorile de Paste si Craciun alternand in anii pari la el, iar in anii impari la mine. De la pronuntare Tatal a respectat doar partial acest program si anume, aprox 1 an i-a luat in weekenduri dar nu si in vacante sau de sarbatori, iar din Sept 2013 nu i-a mai luat deloc pana in martie2014, cand a solicitat un weekend si datorita faptului ca au insistat copii (fiindu-le dor de el) am fost de acord. Le-a promis ca ii va lua mai des, inclusiv de acest Paste ca "e Pastele lui"asa cum s-a expromat, insa azi le-a spus copiilor la telefon ca nu ii mai poate lua si poate peste alte 2 sapt. Asa i-a tot mintit pana acum, si desi i-am acordat telefonul sa vb cu ei de cate ori am putut, totusi m-a amenintat si imi vb foarte urat. As fi avut toate motivele sa intrerup legatura lui cu copii...insa copii il iubesc, e tatal lor, si m-am gandit ca desi ii raneste nerespectandu-si promisiunile, nu am eu dreptul sa le tai aceasta mica legatura cu el. Totusi, custodia comuna pentru el inseamna doar dreptul de a lua copii ori de cate ori vrea, fara ca eu sa am un cuvant de spus, si desi in afara de pensia alimentara platita (poprire pe sal) cu altceva nu a contribuit la cresterea si educatia copiilor. Nu le-a cumparat niciodata un creion, un pantalon...sau nimic altceva. In aceste conditii si vazand ca cei mici sufera cand primesc raspunsuri de genul "nu pot sa va mai iau...poate peste 2 sapt" iar cand suna imi spune ca ii va lua cand va avea chef...ma intreb...este oare corect, moral si legal ca el prin aceasta hotarare sa aiba doar dreptul de a lua copii cand doreste (in limita programului agreat) cauzandu-le daune emotionale in restul timpului cand nu isi exercita acest drept? Ma intreb oare nu exista o lege ceva prin care sa pot demonstra ca nu a respectat nici ce a cerut si deci...custodia comuna este de fapt unica pentru ca in afara de pensia alimentara pe care o vireaza datorita popririi puse pe salariu...cu altceva nu a contribuit la aceasta custodie comuna? Pot cumva sa ii ingradesc sau sa ii revoc acest drept? Nu mi se pare ok ca o data sau de 2 ori pe an cand vrea el sa intre cu picioarele in vietile noastre si sa ne dea peste cap buna dispozitie, si sanatatea psihica pe care cu greu incerc sa o pastrez pentru cei mici.
Va rog mult sa imi spuneti daca pot face ceva...ori sa il oblig sa isi respecte cele stabilite....ori sa renunte la aceasta legatura pe care evident nu si-o doreste, si din cauza careia copii sufera aproape weekend de weekend.
Multumesc mult!
Incercati sa va detasati de neseriozitatea lui si sa o luati ca atare. Daca ar fi fost un tata model foarte probabil ati fi fost inca impreuna. Realitatea fiind altfel, trebuie sa va adaptati la ea.
Copiii se vor adapta mai usor daca dvs luati lucrurile asa cum sunt si nu va mai suparati pentru ele.
Nu stati la dispozitia lui, intrebati-l pe email daca vine la urmatoarea vizita, daca va raspunde ca da si nu vine, trimiteti un nou email in care sa constatati ca desi a spus ca vine, n-a venit. Daca va spune ca nu vine, cu atat mai bine.
Pastrati raspunsurile si vedeti-va de viata mai departe, planificati-va activitati in timpul respectiv.
Daca veti fi chemata la politie pentru ca "l-ati impiedicat sa-si viziteze copiii" aveti dovezi ori ca a spus ca nu vine, ori ca, bazat pe comportamentul anterior, ati crezut ca nu vine. In ambele cazuri nu e vorba de rea credinta.
Daca chiar vreti sa-l fortati sa-si petreaca timp cu copiii, mergeti si duceti-i copiii la el acasa si lasati-i acolo.
Si cel mai important nu lasati copiii sa se entuziasmeze la ideea ca "vine tata", incercati bland sa le explicati de fiecare data ca in ceea ce priveste vizitele tatei este mai bine sa astepte sa vada daca vine inainte sa isi faca sperante, nu pentru ca ar fi ceva in neregula cu ei, ci pentru ca asa este tata si trebuie sa il luam asa cum este.
Custodia unica nu ii va restrange programul de vizita tatalui, deci nu va va rezolva problema.
Da se pare ca asta e singura varianta. E-mail nu are...sau daca are nu il stiu eu, insa singura cale de comunicare ramane telefonul. Dar de acum ii voi trimite SMS pentru a stii ce program imi fac cu copii. De ex vreau de 1 mai sa plec la mare dar acel weekend el le-a spus ca ii va lua. Daca eu imi cumpar bilet doar pt mine si nu ii ia...devine o problema...asa daca stiu ca nu ii ia, pot sa cumpar bilete pentru toti 3. Mai ramane verianta sa ii spun direct ca in weekendul X am treaba si sa faca bine sa vada ce face cu copii. Dar toate aceste razboaie nu fac decat sa se rasfranga asupra copiilor si sa ii fac sa sufere....iar eu tocmai asta incerc sa evit. Este o idee buna in a-i trimite SMS sa imi raspunda tot prin SMS, si la o adica voi avea dovezile clare. Desi acum am martori ca nu ii ia, pentru ca copii din sept au stat numai la mine si doar intr-un weekend au fost la el. Multumesc mult pentru sfaturi si pentru cuvintele frumoase si va doresc tuturor sa nu aveti probleme de nici un fel....!
Da, teoretic are primul si al 3 lea weekend din luna, si 2 sapt in vacanta de vara si 2 in cea de iarna. Sarbatorile de Craciun si Paste alternativ...un an eu, un an el. Pana acum nu i-a luat nici in vacante, si de sarbatori doar odata de Craciun 2 zile 25 si 26. In rest....de ex Pastele care a trecut le-a spus ca ii ia, apoi mie mi-a spus ...citez :"e Pastele meu" dar intre timp Joi le-a spus ca nu ii mai ia....si ii va lua peste 2 sapt. Nu ma pot baza, asa ca imi voi face planuri cu copii...si in caz ca suna, o sa ii spun frumos ca plecam din localitate...si asta e. |Data viitoare sa fie serios si sa anunte cu siguranta, pentru ca nu imi pot rata toate ocaziile doar ca el are sau nu chef sa ii ia.
Doamna draga, trimiteti tatalui o notificare (cost 50-80 lei) prin executor judecatoresc. Daca nu puteti, trimiteti-o recomandata, cu confirmare de primire si valoare declarata. Faceti in ea "un bilant" al ultimului an, de tipul: avand in vedere ca in anul 2013, desi conf hot jud def nr...din...ti s-a incuviintat urmatorul program de vizitare.....nu ai venit decat in zilele....lipsind de/in....te notific prin prezenta ca: 1. la data fiecarei vizite daca nu vei fi prezent voi incheia un procev verbal semnat de 2 martori care vor confirma absenta ta. 2. in baza acestor procese verbale voi solicita instantei reducerea progr de vizitare raportat la dezinteresul tau. 3. in functie de activ mele/ale copiilor in cazul in care nu iti vei anunta absenta, in scris, cu minim 48 de h inainte te voi actiona in instanta pentru daune, dovedind prejudiciul creat. Programul de vizitare este in 1ul rand un drept al copilului si nu o unealta de sicanare a vietii mamei. Programul trebuie sa fie unul predictibil!!! si sa nu deranjeze rutina zilnica a copilului!
Subiectul 2 autoritatea parinteasca exclusiva: invitati-l in scris la scoala, sedinta cu parintii, serbare, control la medicul de familie, alegerea unei activ extra scolare, cereti-i sa participe la organizarea zilelor de nastere/nume ale copiilor, chemati-l in scris sa ia/sa stea cu copiii intr-o zi anume in care dvs "nu puteti" etc indicand data, locul si ora. Deranjati-l, solicitati-l, cereti-i, implicati-l, copiii nu sunt exponate de muzeu, nici animale de companie. Copiii nu se plimba si nu se arata rudelor/prietenilor. Copiii se cresc! cu grija si responsabilitate. Adunati minim 10-15 absente/refuzuri. Amintiti-le "inteleptilor" magistrati ca autoritatea parinteasca nu este un titlu nobiliar ci presupune exercitarea ei in comun in interesul copilului. Tatal nu face dovada exercitarii ei in interesul copilului! deci nu este in interesul copilului exercitarea ei impreuna. Este foarte greu deoarece judecatorii romani abia au invatat aceasta noua poezioara a aut parintesti si ca de obicei au ochelari de cal.
Nu o sa reusiti din prima, dar dupa 2 sau 3 cereri in acest sens, adunand cat mai multe dovezi, veti reusi!
Cat timp il lasti in boii luio sa vina cand vrea asa va proceda si in continuare, ca e comod, si asta e in general singura lor ratiune! Faceti astfel incat sa nu fie comod! Succes.