avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce pot face? Despagubire a unui pretins proprietar ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce pot face? Despagubire a unui pretins proprietar pentru o pretinsa paguba

In luna august a anului 2010 in momentul in care am deschis apa la chiuveta de la baie datorita presiunii apei pe coloana principala s-a desprins teava
care asigura legatura intre scurgerea mea si coloana principala si apa din coloana principala a inceput sa curga spre apartamentele de sub cel al meu.
Blocul nostru are coloanele exterior apartamentelor.
Am alergat pe scari si am inchis apa rece de la robinetul de la subsol.Vecina de sub mine nu era acasa,doar mama ei care nu locuieste la aceea adresa.
I-am spus si I-am precizat ca apartamentul meu nu este inundat curgea de pe coloana principala si am intrebat-o daca la dansii este ceva.Mi-a raspuns ca doar o mica pata pe tavan in dreptul becului,intrucat apa a curs doar maximum 5 minute-locuiesc la etajul 2- si nici vorba despre vreo inundatie in apartamentul meu.
La parter avem o Asociatie, la dansii nu era nimic.
Am chemat imediat instalatorul blocului care a vazut ca baia mea era uscata si
care a facut remedierile necesare punand
si un robinet exterior langa coloana.Totul pe cheltuiala mea.
Ulterior acestui mic incident desi m-am vazut in nenumarate randuri cu vecina mea fiica doamnei respective aceasta nu mi-a spus ca ar avea vreo pretentie.
Nici administratorul si nici presedintele Asociatiei de locatari nu m-au instiintat
verbal sau in scris dupa incident despre faptul ca respectivii vecini
ar fi facut vreo plangere la dansii.Verbala sau in scris.Nici adminstratorul blocului si nici presedintele Asociatiei de Proprietari nu au venit la mine sau la vecinii respectivi chemati de catre mine sau de catre ei pentru vreo constatare.A
Asha au trecut 3 ani si 5 luni.
In data de 17 ianuarie 2014 am primit de la Judecatoria Bucuresti o Comunicare adresa prin care mi se comunica faptul ca sunt chemata in garantie intr-un dosar din anul 2013 in care Asociatia de Proprietari a blocului unde locuiesc este in stadiul de judecata pe fond cu Societatea de Asigurari la care vecinii mei au Polita de asigurarepentru plata unor daune solicitate de catre vecinii mei catre aceasta Societate in baza politei de asigurare generala pe care o au acestia incheiata cu aceasta societate.
Si ca Societatea de Asigurare a determinat faptul ca pretinsa inundatie a apartamentului de sub mine a avut loc datorita coloanei principale a blocului si deci raspunzatoare pentru pagubele pretinse
de catre vecinii mei este Asociatia debloc.In anexa mi s-a comunicat si Cererea de chemare in garantie inaintata de catre Asociatia de bloc instantei prin presedintele asociatiei.Precum si Intampinarea facuta de catre aceasta prin care sunt declarata eu vinovata.
In cerere se precizeaza e asemenea ca vinovata de pretinsa inundatie sunt eu nu asociatia.Am depus in 25 de zile Raspunsul cerut de catre Tribunal
explicand situatia si precizand faptul ca cele scrise de Presedintele de bloc nu sunt reale.Nimeni din Comitetul de bloc nu a venit sa constate faptul ca eu am baia inundata asha cum declara dansul in scris ,Adeverinta data vecinului meu.Ca nu s-a intocmit nici un act constatator
in aceea perioada.Nu am primit nici o plangere in sensul respectiv.Am cerut sa fiu scoasa din cauza -se judeca pe fond- intrucat nu am tangent cu Societatea de Asigurari.Si deja au trecut peste trei ani de la data pretinsei inundatii fara ca pana la data primirii Instiintarii sa fiu contactata pentru a plati ceva.
Instanta pare a nu fi citit cele scrise de catre mine sau nu le-a luat in consideratie pentru ca acum sunt chemata de catre Societatea de Asigurari
in calitate dubla,garant si parat.Si mi se trimit in anexa actele constatarii daunei facute de catre ea la cererea vecinilor mei in luna respectiva a anului 2010
Pecum si Adeverinta data de catre Presedintele Asociatiei de Bloc acestui vecin
datata o luna dupa producerea incidentului si prin care Presedintele
declara sub semnaturaca inundatia din apartamentul respectivului vecin
este din cauza avariei la instalatia din baia mea.Si ca adeverinta este data pentru a-I folosi vecinului la intocmirea formelor cu firma de asigurare si a recupera daunele produse in apartamant ca urmare a inundatiei.
Nu inteleg cum a putut da o astfel de declaratie datata la o luna dupa ce a avut loc pretinsa inundatie atata timp cat nici dansul si nici administratorul sau Comitetul de Bloc nu mi-au facut in aceea perioada si nici in acesti trei ani nici o comunicare verbal sau scrisa ca au vreo plangere in acest sens de la vecinii de sub apartamentul meu.
.In plus in dimineata aceea dansii erau amandoi la serviciile pe care le au.Nici ulterior in seara zilei respective nu au fost chemati de catre vecinii mei sau de catre mama lor pentru a vedea despre ce este vorba,vecinii nu au facut o plangere verbala sau scrisa.Am termen 26 mai ac ,,in calitate de chemat in garantie in procesul Societatii de Asigurare cu Asociatia de Proprietari dar si
in calitate de parat,, asha scrie in Citatie.Intrucat am fost introdusa in cauza.Si mi se cere iar sa depun o Intampinare la actiunea principala.Adica aceea a Firmei de Asigurare in calitate de reclamanta impotriva paratei a Asociatia de Proprietari a blocului in care locuiesc.In care I se solicita celei din urma 848.00 lei despagubire achitata de catre Omniasig vecinilor mei la data de 26.10.2010 in dosarul de dauna incheiat cu acestia plus 185,34 lei dobanzi legale BNR de la data platii despagubirii pana la data actiunii Firmei de Asigurare
impotriva Administratieide Proprietari (22.07.2013) a blocului in care locuiesc.Pe care desigur Asociatia de Proprietari prin Presedintele ei le solicita de la mine.Am inteles in sfarsit ca Firma de asigurare a platit deja vecinilor mei contravaloarea daunei -cf Deviz de calcul copie trimisa mie-ca a dat in judecata Asociatia de proprietari si aceasta nu vrea sa plateasca.deci este in process cu ea.
Am primit si copii ale devizului pentru suma de 848.00 lei plus dobanzi pe care
Societatea de asigurari le cere Asoc de Proprietari prin Chemarea in judecata a acesteia din 22.07.2013 si niste xerocopii ale unor fotografii de cum aratau cica peretii in baie si exterior,pe hol.Plus Deviz de cum au decopertat gletul pe hol,glet tavan,zugraveli lavabile ,plus plus plus.Valoare totala 848 lei.
Ce pot face?De ce trebuie sa depun si eu o intampinare la actiunea in instanta
a Societatii de Asigurare impotriva Asociatiei de proprietari atata timp cat eu am scris in Raspunsul meu trimis prima data si faptul ca nu am nici o legatura cu Asiguratorul ca nu stiu cand au facut constatarile pentru ca nu am fost solicitata.Si am rugat sa fiu scoasa din acest dosar.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 21:55, 7 Martie 2017
Inseamna ca oricine deschidea robinetul la acel moment cand ati facut Dvs s-ar fi intamplat la fel. Ptr ca e vorba de presiune si nu ptr ca la Dvs in interior s-a intamplat ceva. Parerea mea este ca asiguratorul dupa plata nu avea drept de REGRES. Pur si simplu trebuia sa ramana de despagubirea achitata. E un caz fortuit. Inca ceva asiguratorul are dreptul sa recupereze despagubiri de la terte pesoana in maxim 2 ani de la producerea evenimentului, daca a platit in baza unui polite facultative. Dupa aceea cererea lor prin instanta este tardiva.
M-am prezentat luni 6 octombrie a.c la Tribunal in baza Citatiei primita dar m-am confruntat cu urmatoarea situatie.Anume,Dna judecatoare a spus ca instanta a retinut cele scrise de mine,adica faptul ca termenul de introducere a actiunii este depasit,a citit cele scrise de mine dar pentru completarea procedurii trebuie sa raspund si la Interogatoriul asiguratorului.Am raspuns negativ la toate intrebarile iar dansa in loc sa decida ramanerea in pronuntare a dat un nou termen.Initial nu am inteles de ce dar apoi am inteles.La data respectiva asiguratorul o citase ca martora pe sotia celui pe care l-a despagubit-persoana care locuieste la alta adresa decat a mea).S-a fixat un nou termen.Este aceasta conform procedurii in caz de prescriptie?Sau este o shmecherie a Dnei judecatoare de a ma introduce in proces?Credeti-ma incep sa cred ca dansa nu a citit dosarul si ca este de partea asiguratorului care este reprezentat prin avocat.Am facut o adresa si catre conducerea asiguratorului dar nu am primit raspuns desi a trecut mai bine de o luna de atunci.Voi merge in audienta sa-i cer personal retragerea actiunii.Nu inteleg insa care a fost idea Dnei judecator.De ce nu ia in consideratie prescriptia.Si de ce a scos din dosar Asociatia de Proprietari.M-am hotarat sa merg la Tribunal sa citesc intreg dosarul sa vad ce anume s-a scris in Incheierea de sedinta si apoi sa imi caut un avocat pentru ca din punctul meu de vedere Dna judecatoare are fata de mine o atitudine ostila si daca mai merg si la termenul urmator imi este teama ca va inchide dosarul declarandu-ma buna de plata.Nu m-a lasat sa vorbesc,era f grabita desi era ora 9.30 si mai avea doar trei dosare de judecat.Nu mai am incredere intr-o judecare corecta si in faptul ca Dna judecator va tine seama de prescriptie si de actele pe care chiar asiguratorul le-a depus la dosar si care mi-au fost communicate si mie la cerere dupa 3 ani si jumatate de la pretinsa paguba. Imi pare deja ceva necurat in aceasta situatie.Imi poate da cineva un sfat?Multumesc.
Eu nu am vazut sau nu am auzit nici un proces care sa se termine la primul termen.
Poate ar fi bine sa mergeti si sa cereti consultarea dosarului complet ca sa vedeti toate actele depuse. Dvs in actiune civila ar trebui sa primiti acasa tot ce cuprinde actiunea facuta de asigurator, dar daca nu macar sa vedeti ce mai contine acel dosar.
Intre termene puteti sa consultati dosarul.
Intre timp va sugerez ca sa solicitati audienta la departamentul juridic al societatii si atunci veti afla daca cazul e externalizat la avocat sau nu. Daca e extyernalizat orice discutie veti avea doar cu avocatul. Indiferent cu cine veti discuta in final solicitati sa se faca un Proces verbal despre cele discutate. Daca se refuza acest lucru faceti Dvs singur in care aratati ca ati incercat o mediere in timpul procesului si ca nu s-a dorit acest lucru de asigurator, dupa care depuneti un exemplar la asigurator, obtineti un exemplar cu nr de inregistrare ptr Dvs si depuneti in dosarul de instanta exemplarul inregistrat la asigurator.
Ultima modificare: Joi, 9 Octombrie 2014
Szekely Barna, Consultant asigurari
Normal.ce alt sfat puteam primi de pe acest site decat sa-mi iau un avocat.Care sa ce?Sa constate ca un coleg de al sau aparator al reclamantei a depus in Tribunal acte care dovedesc clar un fals intellectual la firma de asigurari?Sa fim seriosi!Posibil sa fac si aceasta cand epuizez toate posibilitatile legale de aparare la indemana unui cetatean de rand ca mine.Fara posibilitati materiale sa-si angajeze un avocat pentru a-si dovedi nevinovatia.Chiar daca pretentia este prescrisa si instanta a acceptat-o ca dizjunctie intr-un dosar. Instanta dispune chiar daca nu am nici o relatie juridca cu reclamantul societatea de asigurari si termenul de reclamatie este prescris..Am toate dovezile ca este de la coloana principala,m-am uitat,in sf si eu.Dar nu vreau ca eu sa scap si sa plateasca Societatea de Proprietari a blocului in care locuiesc.Sa plateasca cine a falsificat documentele la firma de asigurari.Presedintele Asociatiei,ca persoana fizica pentru decklaratii false,nedocumentate si de capul dansului si asha spre informarea Baroului Bucuresti,Dna avocat a asiguratorilor care nu-si recunoaste vina.Aici nu cred ca va avea un ecou prea mare.Deocamdata faptul ca plangerea mea nu a ajuns la Dl Director al Societatii de Asigurari fiind deviata nu inteleg prin ce manevra la Of Juridic care a vizat plata si care desigur mi-a raspuns dupa o sapt de la prezentarea mea la sediul firmei, of Juridic are un alt sediu,separat de acela sa-i spunem commercial,cam o luna si jumatate de la plangere,si fara semnatura Dl Director si nu in legatura cu ce am scris eu in plangere.imi este suficient si imi confirma faptul ca in aceasta societate de asigurari ceva este ff putred.Ceva de genul sa plateasca proasta decat sa ne pierdem noi locurile de munca caldute.Pentru ca suntem tineri.Luni incerc sa aflu daca nu cumva si Dl Director isi are biroul in cel de al treilea sediu al firmei asha cum vineri am aflat ca Of juridic este separat de acela comericial si deoarece nu am stiut aceasta am trimis adresa la sediul inscris pe site.Nu am ridicat raspunsul de la Dna jurist a firmei de asigurari,raspuns care mi se trimisese print-un curier.Nu se refera la plangerea mea catre Dl Director si nici la data inscrisa pe Confirmarea de Primire semnata de,oare cine din societatea dansilor?Ci strict la dosarul deschis mie de catre Societate.Cica curierul dansilor daca nu te gasesc acasa nu are obligatia sa te avizeze.Cred ca aceasta este f convenabil pentru aceasta firma de asigurari in caz de litigiiTe trezesti cu pleasca direct in Tribunal.O retrimit,sunt f sigura.Si cei de la Tribunal tot in cutia postala imi lasa citatiile desi pe citatie scrie un ceva de genul,,de la data semnarii pentru primire,etc,,.S-o lase si curierul lor.Nu pot spune ca nu stiu textul ei,camerele de luat vederi ale societatii m-au pozat cand o citeam.Cu tot respectul pe care inca il am pentru avocati si judecatori,majoritatea de buna credinta,asha ceva este illegal.Un abuz si o desconsiderare a persoanelor care nu au avut niciodata de a face cu notiuni juridice.Tarate in judecata pentru interese material meschine.Norocul meu ca mai stiu cate ceva.Sigur nu dijnug si eu din dosarul mama plangerea mea catre Presedintele Asociatiei de Proprietari si nici nu voi deveni Paratul-Reclamant.Imi voi satisfice curiozitatea in priviinta motivatiei Instantei de scoatere din dosar a Asociatiei de proprietari impotriva careia actiunea a fost introdusa in termenul de 3 ani.In baza PV intocmit de asigurator din care reiesea ca vina este a ei in blocul unde locuiesc eu.Ca apoi sa fie a mea unde locuieste si este proprietar si posesor de polita de asiguirare si anexa si unde a fost despagubit reclamantul.Cam 6 km distanta.Apoi mai vad eu ce fac!Am timp sufficient desi aceasta situatie mi-a creat deja un stress.Pentru ca in loc sa-mi traiesc linistita viata de pensioner trebuie sa imi pierd timul cu excroci.
Stimate Domn avocat,ati avut dreptate.Instanta a luat in consideratie numai cutuma depusa la dosar de catra avocata asiguratorului in priviinta termenului de prescriptie iar aceasta cutuma a repus pe rol dosarul dupa aproape 4 ani.Era vorba despre o Sentinta data la Curtea de Apel Bucuresti,doua societati,nici o persoana fizica.Cu final,casarea si retrimitere la...La unul dintre termene,la care eu nu am fost prezenta dar nici reprezentantul paratei Asociatia de Locatari,eu sunt si parata si luata in garantie,a dispus expertiza.pentru data de 16.01.2015.La urmatorul termen cand am fost prezenta,desi nu am fost citata de catre Judecatorie, ca de obieci,Judecatoarea mi-a obstructionat timp de o ora cererea de a vedea dosarul,intrucat Dna av a reclamantei era inca in sala pentru un alt proces.Dupa plecarea dansei,desi stie acum cine sunt,mi-a spus ca sedinta s-a amanat din lipsa expertiza.Formalitatile pentru expert s-au facut a doua zi dupa prima sedinta la care eu nu am fos,deci nici sa contest nu mai puteam.De la expert am primit Notificarea ieri 12.01.2015,prin posta cu confirmare de primire pentru data de 16.01.2015.Deci nu min 5 zile cat prevede legea ci aproape 4.Personal voi accepta expertul,la cum s-a judecat aceasta cauza nu vreau sa ma trezesc si cu taxa dansului de 1000 lei in sarcina mea.Totusi nu mi se pare normal si nici legal nu este ca instanta sa nu tina cont de faptul ca dupa 4 ani si jumatate o expertiza tehnica este interpretativa.Am citit dosarul si am tras urmatoarele concluzii:desi atat asiguratorul cat si parata Adm de Proprietari declara in sedinta ca vor administra probe cu documente si interogatoriu unicei martore,sotia,daca o mai fi, a pretinsului proprietar,nu este sigur,acestea s-au administrat doar unilateral,de catre asigurator si nu prin interogatoriu ci Dna respectiva a spus ce a vrut dansa.Ceva neutru,mintind ca intr-o zi,nu mai stie care,chiar a venit la mine sa spuna ca o inund.Va dati seama in ce situatie sunt.Dar atata timp cat la dosar se depune un Contract de Constructie xeroxat cu umbre si doar o pagina,din care nu rezulta proprietarul apartamentului,CI a pretinsului proprietar in care acesta are din 2006 alt domiciliu,lipsesc insa Polita de asigurare si Anexa ei.Eu le-am primit si le-am trimis si instantei cand am facut intampinarea.Din acestea reiesind domiciliul dansului din 2006.Si inca ceva f ciudat pentru mine.Presedinta Completului a fost schimbata dupa depunerea de catre mine a Intampinarii si plingerilor.Actuala le-a ignorat..total.Nu,stiu nu o pot recuza.Oricum sentinta nu poate fi din start definitiva si pana atunci sigur voi gasi o solutie.Normal,un avocat pentru ca in sfarsit,Dna Presedinta sa imi permita si mie sa-mi sustin cauza.Si sa nu ma mai simt ca un infractor de drept comun fara dreptul prezumtiei de nevinovatie.

Alte discuții în legătură

Inundatie apartament Cdefghi Cdefghi Buna ziua. In decursul unui an si cateva luni apartamentul parintilor mei a fost inundat de 3 ori de vecina care sta deasupra. S-au facut doar cârpeli, ... (vezi toată discuția)
Asigurarea de inundatii - adeverinta de la asociatie c0stii c0stii o intrebare foarte importanta/ la o scara de bloc propr.de la et.3 l-a inundat pe cel de la etj.2 in urma probelor efectuate la inst de incalzire omul a ... (vezi toată discuția)
Probleme administrator elrobby2002 elrobby2002 Buna seara, doresc sa va prezint o problema pe care o am cu administratorul blocului unde locuiesc. Nu de putine ori am fost inundat de vecinul de deasupra ... (vezi toată discuția)