avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 973 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce pot face? Despagubire a unui pretins proprietar ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce pot face? Despagubire a unui pretins proprietar pentru o pretinsa paguba

In luna august a anului 2010 in momentul in care am deschis apa la chiuveta de la baie datorita presiunii apei pe coloana principala s-a desprins teava
care asigura legatura intre scurgerea mea si coloana principala si apa din coloana principala a inceput sa curga spre apartamentele de sub cel al meu.
Blocul nostru are coloanele exterior apartamentelor.
Am alergat pe scari si am inchis apa rece de la robinetul de la subsol.Vecina de sub mine nu era acasa,doar mama ei care nu locuieste la aceea adresa.
I-am spus si I-am precizat ca apartamentul meu nu este inundat curgea de pe coloana principala si am intrebat-o daca la dansii este ceva.Mi-a raspuns ca doar o mica pata pe tavan in dreptul becului,intrucat apa a curs doar maximum 5 minute-locuiesc la etajul 2- si nici vorba despre vreo inundatie in apartamentul meu.
La parter avem o Asociatie, la dansii nu era nimic.
Am chemat imediat instalatorul blocului care a vazut ca baia mea era uscata si
care a facut remedierile necesare punand
si un robinet exterior langa coloana.Totul pe cheltuiala mea.
Ulterior acestui mic incident desi m-am vazut in nenumarate randuri cu vecina mea fiica doamnei respective aceasta nu mi-a spus ca ar avea vreo pretentie.
Nici administratorul si nici presedintele Asociatiei de locatari nu m-au instiintat
verbal sau in scris dupa incident despre faptul ca respectivii vecini
ar fi facut vreo plangere la dansii.Verbala sau in scris.Nici adminstratorul blocului si nici presedintele Asociatiei de Proprietari nu au venit la mine sau la vecinii respectivi chemati de catre mine sau de catre ei pentru vreo constatare.A
Asha au trecut 3 ani si 5 luni.
In data de 17 ianuarie 2014 am primit de la Judecatoria Bucuresti o Comunicare adresa prin care mi se comunica faptul ca sunt chemata in garantie intr-un dosar din anul 2013 in care Asociatia de Proprietari a blocului unde locuiesc este in stadiul de judecata pe fond cu Societatea de Asigurari la care vecinii mei au Polita de asigurarepentru plata unor daune solicitate de catre vecinii mei catre aceasta Societate in baza politei de asigurare generala pe care o au acestia incheiata cu aceasta societate.
Si ca Societatea de Asigurare a determinat faptul ca pretinsa inundatie a apartamentului de sub mine a avut loc datorita coloanei principale a blocului si deci raspunzatoare pentru pagubele pretinse
de catre vecinii mei este Asociatia debloc.In anexa mi s-a comunicat si Cererea de chemare in garantie inaintata de catre Asociatia de bloc instantei prin presedintele asociatiei.Precum si Intampinarea facuta de catre aceasta prin care sunt declarata eu vinovata.
In cerere se precizeaza e asemenea ca vinovata de pretinsa inundatie sunt eu nu asociatia.Am depus in 25 de zile Raspunsul cerut de catre Tribunal
explicand situatia si precizand faptul ca cele scrise de Presedintele de bloc nu sunt reale.Nimeni din Comitetul de bloc nu a venit sa constate faptul ca eu am baia inundata asha cum declara dansul in scris ,Adeverinta data vecinului meu.Ca nu s-a intocmit nici un act constatator
in aceea perioada.Nu am primit nici o plangere in sensul respectiv.Am cerut sa fiu scoasa din cauza -se judeca pe fond- intrucat nu am tangent cu Societatea de Asigurari.Si deja au trecut peste trei ani de la data pretinsei inundatii fara ca pana la data primirii Instiintarii sa fiu contactata pentru a plati ceva.
Instanta pare a nu fi citit cele scrise de catre mine sau nu le-a luat in consideratie pentru ca acum sunt chemata de catre Societatea de Asigurari
in calitate dubla,garant si parat.Si mi se trimit in anexa actele constatarii daunei facute de catre ea la cererea vecinilor mei in luna respectiva a anului 2010
Pecum si Adeverinta data de catre Presedintele Asociatiei de Bloc acestui vecin
datata o luna dupa producerea incidentului si prin care Presedintele
declara sub semnaturaca inundatia din apartamentul respectivului vecin
este din cauza avariei la instalatia din baia mea.Si ca adeverinta este data pentru a-I folosi vecinului la intocmirea formelor cu firma de asigurare si a recupera daunele produse in apartamant ca urmare a inundatiei.
Nu inteleg cum a putut da o astfel de declaratie datata la o luna dupa ce a avut loc pretinsa inundatie atata timp cat nici dansul si nici administratorul sau Comitetul de Bloc nu mi-au facut in aceea perioada si nici in acesti trei ani nici o comunicare verbal sau scrisa ca au vreo plangere in acest sens de la vecinii de sub apartamentul meu.
.In plus in dimineata aceea dansii erau amandoi la serviciile pe care le au.Nici ulterior in seara zilei respective nu au fost chemati de catre vecinii mei sau de catre mama lor pentru a vedea despre ce este vorba,vecinii nu au facut o plangere verbala sau scrisa.Am termen 26 mai ac ,,in calitate de chemat in garantie in procesul Societatii de Asigurare cu Asociatia de Proprietari dar si
in calitate de parat,, asha scrie in Citatie.Intrucat am fost introdusa in cauza.Si mi se cere iar sa depun o Intampinare la actiunea principala.Adica aceea a Firmei de Asigurare in calitate de reclamanta impotriva paratei a Asociatia de Proprietari a blocului in care locuiesc.In care I se solicita celei din urma 848.00 lei despagubire achitata de catre Omniasig vecinilor mei la data de 26.10.2010 in dosarul de dauna incheiat cu acestia plus 185,34 lei dobanzi legale BNR de la data platii despagubirii pana la data actiunii Firmei de Asigurare
impotriva Administratieide Proprietari (22.07.2013) a blocului in care locuiesc.Pe care desigur Asociatia de Proprietari prin Presedintele ei le solicita de la mine.Am inteles in sfarsit ca Firma de asigurare a platit deja vecinilor mei contravaloarea daunei -cf Deviz de calcul copie trimisa mie-ca a dat in judecata Asociatia de proprietari si aceasta nu vrea sa plateasca.deci este in process cu ea.
Am primit si copii ale devizului pentru suma de 848.00 lei plus dobanzi pe care
Societatea de asigurari le cere Asoc de Proprietari prin Chemarea in judecata a acesteia din 22.07.2013 si niste xerocopii ale unor fotografii de cum aratau cica peretii in baie si exterior,pe hol.Plus Deviz de cum au decopertat gletul pe hol,glet tavan,zugraveli lavabile ,plus plus plus.Valoare totala 848 lei.
Ce pot face?De ce trebuie sa depun si eu o intampinare la actiunea in instanta
a Societatii de Asigurare impotriva Asociatiei de proprietari atata timp cat eu am scris in Raspunsul meu trimis prima data si faptul ca nu am nici o legatura cu Asiguratorul ca nu stiu cand au facut constatarile pentru ca nu am fost solicitata.Si am rugat sa fiu scoasa din acest dosar.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 21:55, 7 Martie 2017
hudro a scris:

AR trebui sa gasiti un avocat care sa fii lucrat mult timp in asigurari ca consilier juridic, iar de ceva vreme sa fii intrat in Barou. Pe moment nu stiu sa va recomand vreo persoana, iar pana la termenul invocat de Dvs chiar nu mai este mult timp. Nici nu sunt in tara inca o saptamana.


Multumesc pentru raspuns si sfatul dat.Asha voi face.Poate gasesc pe net sau poate chiar pe acest site.

Hotararea Judecatoreasca primita admite cererea de chemare in judecata a mea de catre societatea de asigurari si ma obliga la plata tuturor sumelor care includ dauna achitata de catre aceasta,dobanzi, cheltuieli de judecata, taxa de timbre,onorariu avocat si onorariu expert.
Desi am invocat verbal in cursul sedintelor de judecata dar si in scris faptul ca am fost chemata in judecata in afara termenului de prescriptie, in motivarea sentintei Instanta de judecata spune ca societatea de asigurare nu a avut cunostiinta de adresa mea inainte de a I se recomanda chemarea mea in judecata de catre Administratia blocului unde locuiesc. Fapt care este incorrect.Deoarece in Nota Interna facuta de catre inspectorul de daune pentru plata despagubirii se mentioneaza cu recuperarea ei de la ap unde locuiesc eu.
Mi-am angajat avocat si am declarat Apel.Tribunalul mi-a pus in vedere, in scris, sa achit taxa judiciara de timbru in contul bugetului local al unitatii administrative-teritoriale in care imi am domiciliul. Mi-am sunat avocata dar aceasta deja achitase taxa in contul bugetului local al unitatii administrativ-teritoriale al sediului Casei de Avocatura care este diferit de al meu.
Din acest motiv in baza OUG 80/2013 la termenul de judecata din luna ianuarie 2016 tribunalul a invocat si pus in discutie exceptia netimbrarii cererii de apel.Prin decizie civila instanta a admis exceptia netimbrarii cererii de apel, invocate de instanta din oficiu si a anulat apelul formulat de mine in calitate de apelanta-parata impotriva sentintei civile pronuntata de catre Judecatorie.
Am incercat sa obtin o revenire asupra acestei decizii printr-o Sesizare la CSM.Raspunsul acesteia mi-a venit ieri prin posta:judecatorii au procedat correct,nu am contestat aceasta,am cerut doar o modalitate de a se accepta aceasta taxa si implicit dreptul meu de a face acest apel.Citez:,,Faptul ca apelanta si-a ales domiciliul in vederea citarii in Sectorul ...nu este de natura a duce la respingerea exceptiei netimbrarii cererii de apel, atata timp cat legea nu prevede posibilitatea ca taxa judiciara de timbru sa fie achitata in bugetul local al unitatii administrati-teritoriale in care se afla acest domiciliu ales. Alegerea domiciliului are relevanta numai in materia citarii partilor, iar nu in materia taxelor judiciare de timbru,,.

Nu am dat inca acest raspuns avocatului pe care l-am angajat.Si care mi-a spus cand am facut Sesizarea in nume propriu ca a mai platit taxe prin Casa de Avocatura pentru alte procese ai raror subiecti aveau domiciliul in alte sectoare.Nu il invinovatesc pe avocat,a vrut sa fie operativ, sa ma ajute.
Mai am oare vreo alta posibilitate de a mi se accepta Apelul?
Va rog un raspuns. Multumesc.
Sper ca vi s-a acceptata Apelul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inundatie apartament Cdefghi Cdefghi Buna ziua. In decursul unui an si cateva luni apartamentul parintilor mei a fost inundat de 3 ori de vecina care sta deasupra. S-au facut doar cârpeli, ... (vezi toată discuția)
Asigurarea de inundatii - adeverinta de la asociatie c0stii c0stii o intrebare foarte importanta/ la o scara de bloc propr.de la et.3 l-a inundat pe cel de la etj.2 in urma probelor efectuate la inst de incalzire omul a ... (vezi toată discuția)
Probleme administrator elrobby2002 elrobby2002 Buna seara, doresc sa va prezint o problema pe care o am cu administratorul blocului unde locuiesc. Nu de putine ori am fost inundat de vecinul de deasupra ... (vezi toată discuția)