avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Program Vizita
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Program Vizita

Buna ziua,

Am sa incerc sa expun problema mea cat se poate de la obiect.
In ianuarie 2008 am divortat din culpa comuna fara motivarea actiunii de fosta sotie. La momentul respectiv baietelul meu era in varsta de 2 luni, astfel incat nu am cerut program de vizita. A existat o intelegere intre noi prin care am putut vizita copilul la inceput zilnic, dupa care marti,joi si sambata. Din iunie 2008 programul meu a fost de 2 weekend-uri pe luna sambata si duminica de la 9.00 pana pe la ora 13.00 cand copilul avea somnul de dupa-amiaza. In tot timpul de la pronuntarea divortului si pana astazi am incercat sa am o relatie cat se poate de civilizata cu fosta familie, insa vad pe zi ce trece ca imi fuge pamantul de sub picioare si vad cum relatia cu copilul meu risca sa dispara. Ideea unui proces prin care sa obtin dreptul la relatii personale cu copilul meu mi se pare una penibila, insa imi dau seama ca alte sanse nu prea am. Deja eu am ajuns tatal care "a facut" copilul si nu cel care-l "creste". Intrebarea, sau mai exact ce sfaturi imi dati, pt ca doresc in prima faza sa pot sta macar mai mult cu copilul meu la domiciliul fostei pana cand pot obtine luarea la domiciliul meu a minorului. Azi relatia mea cu el se limiteaza la 8 ore pe weekend de 2 ori pe luna. Pana deschid procesul de stabilire program vizitare va rog sa imi spuneti ce drepturi dar si ce "interdictii" am in ceea ce priveste timpul petrecut cu copilul meu. Prin timp petrecut cu copilul meu se intelege ca stau cu el in camera lui sau in curte daca am noroc si e soare, in timp ce in restul casei obligatoriu trebuie sa fie mama sau bona, socrii, uneorii si concubinul actual (frumos stiu!). Nu pot face absolut nimic singur cu copilul meu, ex sa ies singur cu el pe strada. Nu pot fara sa fiu insotit de bona sambata (pt ca mama nu este sambata) sau de mama duminica. Daca weekend-ul acesta de exemplu, pt ca urmeaza sa-l vizitez, ma duc ca de obicei la ora 9.00 plec la 13.00 si ma intorc dupa somnul de dupaamiaza si stau pana seara ce se poate intampla(nu voi avea acceptul evident). Sau daca respectand programul de somn al copilului il sui in masina il duc pana la parintii mei si ma intorc pana la masa de pranz ce se intampla.Pe decizia judecatoreasca nu este mentionat nimic despre programul de vizitare. Imi cer scuze pt lungimea mesajului dar este imposibil de structurat. Va multumesc pt raspunsuri.
robertalex a scris:
Metodele prin care pot obtine un program de vizitare le stiam. Intrebarea era daca pana ajung la tribunal - (trebuie luat in calcul vacanta judecatorilor, o constructie a cererii pt ca nu vreau sa ma arunc cu capul inainte avand in vedere ca mai pot face o alta cerere dupa inca 6 luni daca nu obtin ceea ce doresc) - avand in vedere situatia de fata fara program de vizitare, pot "forta nota" si sa-mi vad copilul mai mult de 16 ore pe luna pt numele lui Dumnezeu.

Va recoamnd sa aveti o discutie amiabila cu fosta sotie pentru a fi de acord cu vizitarea copilului dv. asa cum doriti dv., si sa puneti pe primul loc interesul major al minorului, astfel incat aceste vizite sa nu-i dauneze in sensul ca ii stricati programul de masa, de culcare etc. Poate exista o cale de impacare intre fostii soti. S-au mai vazut situatii...Uneori, este rau cu raul dar mai rau este fara rau.
Daca exista intelegere intre fostii soti, nu aveti nevoie de niciun program stabilit la notar/avocat sau instanta. ;)
eu.ro.lex a scris:

dar pe cine sunteti asa de suparat...:rolleyes: noi va dam doar niste sugestii si se pare ca stiti exact ce aveti de facut...;)

Nu sunt suparat pe nimeni. Insa intrebarea mea nu era "Cum pot obtine un program de vizitare minor?"
Poate nu m-am exprimat corect si coerent in primul post, insa doream sa stiu ce mi se poate intampla daca stau mai mult cu copilul meu in weekend-urile cand il vizitez, de la divort si pana azi neavand un program de vizitare minor, program pe care urmeaza sa-l stabilesc prin cea de a doua varianta enumerata de dumneavoastra.
Si daca se va da o hotarare in principiu instanta va va aproba aproximativ acelasi timp de vizita.

Fosta sotie poate invoca diverse motive sa n uva puteti vedea copilul. E racit.. etc. Adeverinta de la medic primeste negresit.

Calea amiabila e cea mai buna.

Va recoamnd sa aveti o discutie amiabila cu fosta sotie pentru a fi de acord cu vizitarea copilului dv. asa cum doriti dv., si sa puneti pe primul loc interesul major al minorului, astfel incat aceste vizite sa nu-i dauneze in sensul ca ii stricati programul de masa, de culcare etc. Poate exista o cale de impacare intre fostii soti. S-au mai vazut situatii...Uneori, este rau cu raul dar mai rau este fara rau.
Daca exista intelegere intre fostii soti, nu aveti nevoie de niciun program stabilit la notar/avocat sau instanta. ;)

Din pacate nici macar o simpla discutie, avand ca subiect minorul nu mai poate exista, dar sa discutam despre posibilitatea de a avea legaturi mai stranse cu fiul meu. Eu nu trebuie sa mai exist in peisaj. Eu nu mai sunt tatal "care creste copilul". Eu mai nou sunt "inca un tata". Pentru ca am fost credul si prost, la momentul divortului nu am stabilit program de vizitare, nu ca asa ceva ar schimba datele problemei. Intelegerea dintre noi a functionat pana la aparitia in viata fiecaruia a unui nou partener. Iar intrebarea mea era: ce pot face eu sau ce anume incalc daca astazi, pana ajung la tribunal pt stabilire program vizitare, ma duc de exemplu si iau copilul sambata sau duminca cand mi se permite sa-l vad, si il iau cu mine pentru 2 ore sa-l vada si parintii mei. Nu exista acord si intelegere din partea fostei. In ideea in care nu exista program de vizitare inseamna ca eu si acum cand ma duc sa-l vad incalc ceva? Atunci daca-l sui cu mine in masina si il duc pana la ai mei 1 ora 2 nu incalc acelasi lucru? Nu stiu exact ce as incalca tocmai asta era intrebarea. Va multumesc si stiu ca nimeni nu este dispus sa ofere consultatii gratuite, insa eu ca si potential client al unuia dintre dumneavoastra ma ghidez dupa raspunsurile date pentru a imi gasi un avocat.
Daca nu exista stabilit un program de vizitare al minorului, dar fosta sotie va lasa sa-l luati, nu incalcati absolut nicio norma. Programul de vizitare al minorului se stabileste de instanta numai atunci cand exista neintelegeri intre soti cu privire la modul de a avea legaturi personale cu minorul de catre sotul caruia nu i-a fost incredintat minorul. Instanta sau politia nu poate interveni in relatiile dintre oameni, daca exista intelegere.
Daca, insa, la un moment dat, sotia dv. se razgandeste si nu mai doreste sa va lase copilul, sa-l luati in vacante sau sa-l vizitati, numai atunci puteti introduce o actiune de stabilire program de vizita minor, drept prevazut de lege, iar acel program trebuie respectat si de dv. si de fosta sotie care trebuie sa nu va ingradeasca dreptul la vizita in programul stabilit de instanta. Pana atunci insa sotiei dv. nu i s-a incalcat vreun drept, atata timp cat aceasta nu se plange sau nu ia vreo masura impotriva dv. ;)

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara/drept vizita lexyaly lexyaly Am divortat de un an si aproape 2,copilul ramanand in custodia mea dar pe hotararea judecatoreasca nu s-a pus un program de vizita pt tata,ci doar pensia ... (vezi toată discuția)
Schimbare custodie ALICE000 ALICE000 Buna ziua. Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva.In urma cu 2 ani am divortat de sotul meu, iar custodia baietelului nostru in varsta de 12 ani acum ... (vezi toată discuția)