avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1091 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Program Vizita
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Program Vizita

Buna ziua,

Am sa incerc sa expun problema mea cat se poate de la obiect.
In ianuarie 2008 am divortat din culpa comuna fara motivarea actiunii de fosta sotie. La momentul respectiv baietelul meu era in varsta de 2 luni, astfel incat nu am cerut program de vizita. A existat o intelegere intre noi prin care am putut vizita copilul la inceput zilnic, dupa care marti,joi si sambata. Din iunie 2008 programul meu a fost de 2 weekend-uri pe luna sambata si duminica de la 9.00 pana pe la ora 13.00 cand copilul avea somnul de dupa-amiaza. In tot timpul de la pronuntarea divortului si pana astazi am incercat sa am o relatie cat se poate de civilizata cu fosta familie, insa vad pe zi ce trece ca imi fuge pamantul de sub picioare si vad cum relatia cu copilul meu risca sa dispara. Ideea unui proces prin care sa obtin dreptul la relatii personale cu copilul meu mi se pare una penibila, insa imi dau seama ca alte sanse nu prea am. Deja eu am ajuns tatal care "a facut" copilul si nu cel care-l "creste". Intrebarea, sau mai exact ce sfaturi imi dati, pt ca doresc in prima faza sa pot sta macar mai mult cu copilul meu la domiciliul fostei pana cand pot obtine luarea la domiciliul meu a minorului. Azi relatia mea cu el se limiteaza la 8 ore pe weekend de 2 ori pe luna. Pana deschid procesul de stabilire program vizitare va rog sa imi spuneti ce drepturi dar si ce "interdictii" am in ceea ce priveste timpul petrecut cu copilul meu. Prin timp petrecut cu copilul meu se intelege ca stau cu el in camera lui sau in curte daca am noroc si e soare, in timp ce in restul casei obligatoriu trebuie sa fie mama sau bona, socrii, uneorii si concubinul actual (frumos stiu!). Nu pot face absolut nimic singur cu copilul meu, ex sa ies singur cu el pe strada. Nu pot fara sa fiu insotit de bona sambata (pt ca mama nu este sambata) sau de mama duminica. Daca weekend-ul acesta de exemplu, pt ca urmeaza sa-l vizitez, ma duc ca de obicei la ora 9.00 plec la 13.00 si ma intorc dupa somnul de dupaamiaza si stau pana seara ce se poate intampla(nu voi avea acceptul evident). Sau daca respectand programul de somn al copilului il sui in masina il duc pana la parintii mei si ma intorc pana la masa de pranz ce se intampla.Pe decizia judecatoreasca nu este mentionat nimic despre programul de vizitare. Imi cer scuze pt lungimea mesajului dar este imposibil de structurat. Va multumesc pt raspunsuri.
Am inteles foarte bine, ba mai mult dar cu alte cuvinte am spus si eu acelasi lucru. Nu ma intereseaza faptul ca in SUA desi exista posibilitatea de a cere custodia comuna nu o fac decat 10-15% sau cati or fi. Nu ma intereseaza ca in Romania x% isi bat nevestele si neamul acestora, nu ma intereseaza ca alti y% nu-si sustin financiar copii etc etc. Eu nu ma numar printre acestia si ca atare nu vreau sa fiu tratat la gramada. Sunt convins ca daca maine ar fi posibila custodia comuna in Romania, procentul parintilor care vor cere custodia comuna nu va creste alarmant. Numarul celor dezinteresati va ramane acelasi.
In ceea ce priveste faptul ca trebuie sa-mi angajez avocat...sunt de acord. Asa o sa si fac. Insa dupa ce am citit sute de mesaje scrise de avocati pe acest forum, sperantele mele sunt foarte mici. Si ma refer aici la a reusi sa am o minima legatura cu fiul meu. Doar in gand si in vise imi imaginez o relatie stransa cu el. In realitate sper la 4 zile pe luna doar eu cu el. Si cum pot spera la mai mult dupa ce tot un avocat de pe aici imi explica ca sunt egoist ca ma gandesc doar la mine si la timpul meu. Stiu sunt egoist sa vreau mai mult de 16 ORE PE LUNA. Trebuie sa accept insa ca altcineva este tatal copilului meu, pentru ca altfel se cheama ca ma opun fostei sotii de a isi reface viata. Nu vad legatura. O caut inca..
Asa ca pe langa legi slabe, institutii si mai slabe, ceea ce pune cu adevarat capac este atitudinea celor din jur. Pe principiul las'o mah ca merge asa, de ce sa ne chinuim sa schimbam ceva.
Doamna AVLIL spunea in posturile de mai sus ca "afara" multi parinti au mult mai putine drepturi dupa un timp. Sunt de acord insa lipseste explicatia. Au pierdut drepturile dupa ce initial le-au fost date in mod egal ambilor parinti. Ulterior se fac anchete sociale (pe langa cele initiate de soti care pot fi subiective), dupa care pe baza acestor studii se iau decizii in ceea ce priveste drepturile, obligatiile si legaturile intre parinti si copii. Si sunt perfect de acord. Din cate stiu pana si un criminal are prezumtia de nevinovatie. Un parinte divortat in Romania si care nu are minorul in incredintare este vinovat din start.
dle robertalex, ati divortat cand copilul dvs avea doar 2 LUNI....abia s-a nascut si ati renuntat la el...cand era mic nu doreati sa stati prea mult cu el, nici macar nu ati solicitat program de vizita, acum ca s-a marit, crescut si ingrijit de fosta sotie si de 'concubinul ei' doriti sa redeveniti tatal care-l creste...hi, hi, hi...
ralu_2008 a scris:

dle robertalex, ati divortat cand copilul dvs avea doar 2 LUNI....abia s-a nascut si ati renuntat la el...cand era mic nu doreati sa stati prea mult cu el, nici macar nu ati solicitat program de vizita, acum ca s-a marit, crescut si ingrijit de fosta sotie si de 'concubinul ei' doriti sa redeveniti tatal care-l creste...hi, hi, hi...


Cum ati tras dumneavoastra concluzia aceasta? Ce va face sa credeti ca eu am divortat? Sotia mea a intentat divortul, iar eu pt a fi totul civilizat si pt ca nu ma interesa culpa exclusiva a sotiei, am divortat din culpa comuna fara motivarea deciziei. "Concubinul" de acum era "amantul" de atunci. Program de vizita nu am cerut pt ca avocatul m-a sfatuit sa mai astept pana ce copilul va face 1-2 ani si pentru ca la acel moment a existat o "intelegere" intre noi in ceea ce priveste vizitarea copilului. La inceput a fost zilnic, mai apoi marti-joi-sambata si ulterior o data ce s-au mutat impreuna la 2 saptamani. Nu am renuntat niciun moment la copilul meu si nici nu o voi face. Nu fortez nota si nu ma duc cu legea in brate pentru ca nu rezolv nimic. Mai intai trebuie ca mentalitatea noastra (a romanilor) sa depaseasca pragul frustrarilor in care se afla acum. A sta pe margine si a comenta avand niste idei preconcepute...
E drept ca sunt multi nemernici, insa eu nu sunt unul dintre ei. Din pacate acest lucru nu conteaza in Romania. Suntem toti o apa si un pamant. Nu caut sa ma justific in fata dumneavoastra insa inainte de a arunca cu pietre e bine sa cautati tinta corecta.
O zi buna! Hi Hi Hi-ul dumneavoastra e :(( pt mine.
unde-i lege, nu-i tocmeala.
cert este ca atunci cand ati divortat trebuia sa cereti expres si un program de vizita...chiar daca copilul era mic. de mic, copilul se ataseaza de persoanele din jurul lui, dar, ma rog.
chiar nu inteleg. de ce nu va mutati cu concubina dvs la fosta sotie si concubinul acesteia sa va cresteti impreuna copilul ca vad ca va deranja ca la vizite statea bona cu copilul si nu fosta sotie.
nu sunt de acord ca legile sunt toate ok, mai ales ca situatiile reglementate s-au mai schimbat intre timp, dar ar trebui sa intelegeti ca, odata ce ati divortat relatia dvs nu va fi ca relatia copilului dvs cu 'tatal care-l creste'.
Oricum nu are nici un fel de importanta ce fel de tata ati fost in timpul casatoriei, daca v-ati ocupat sau nu de copil.
Efectul in ceea ce priveste incredintarea si programul de vizita e acelasi.
Concluzia e din pacate trista....cu cat un tata se implica mai mult in cresterea si educarea copilului inainte de divor , cu atat copilul va suferi mai mult dupa divort.
E bine de stiut pentru toti acutalii si viitorii tati....

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara/drept vizita lexyaly lexyaly Am divortat de un an si aproape 2,copilul ramanand in custodia mea dar pe hotararea judecatoreasca nu s-a pus un program de vizita pt tata,ci doar pensia ... (vezi toată discuția)
Schimbare custodie ALICE000 ALICE000 Buna ziua. Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva.In urma cu 2 ani am divortat de sotul meu, iar custodia baietelului nostru in varsta de 12 ani acum ... (vezi toată discuția)