avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Program Vizita
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Program Vizita

Buna ziua,

Am sa incerc sa expun problema mea cat se poate de la obiect.
In ianuarie 2008 am divortat din culpa comuna fara motivarea actiunii de fosta sotie. La momentul respectiv baietelul meu era in varsta de 2 luni, astfel incat nu am cerut program de vizita. A existat o intelegere intre noi prin care am putut vizita copilul la inceput zilnic, dupa care marti,joi si sambata. Din iunie 2008 programul meu a fost de 2 weekend-uri pe luna sambata si duminica de la 9.00 pana pe la ora 13.00 cand copilul avea somnul de dupa-amiaza. In tot timpul de la pronuntarea divortului si pana astazi am incercat sa am o relatie cat se poate de civilizata cu fosta familie, insa vad pe zi ce trece ca imi fuge pamantul de sub picioare si vad cum relatia cu copilul meu risca sa dispara. Ideea unui proces prin care sa obtin dreptul la relatii personale cu copilul meu mi se pare una penibila, insa imi dau seama ca alte sanse nu prea am. Deja eu am ajuns tatal care "a facut" copilul si nu cel care-l "creste". Intrebarea, sau mai exact ce sfaturi imi dati, pt ca doresc in prima faza sa pot sta macar mai mult cu copilul meu la domiciliul fostei pana cand pot obtine luarea la domiciliul meu a minorului. Azi relatia mea cu el se limiteaza la 8 ore pe weekend de 2 ori pe luna. Pana deschid procesul de stabilire program vizitare va rog sa imi spuneti ce drepturi dar si ce "interdictii" am in ceea ce priveste timpul petrecut cu copilul meu. Prin timp petrecut cu copilul meu se intelege ca stau cu el in camera lui sau in curte daca am noroc si e soare, in timp ce in restul casei obligatoriu trebuie sa fie mama sau bona, socrii, uneorii si concubinul actual (frumos stiu!). Nu pot face absolut nimic singur cu copilul meu, ex sa ies singur cu el pe strada. Nu pot fara sa fiu insotit de bona sambata (pt ca mama nu este sambata) sau de mama duminica. Daca weekend-ul acesta de exemplu, pt ca urmeaza sa-l vizitez, ma duc ca de obicei la ora 9.00 plec la 13.00 si ma intorc dupa somnul de dupaamiaza si stau pana seara ce se poate intampla(nu voi avea acceptul evident). Sau daca respectand programul de somn al copilului il sui in masina il duc pana la parintii mei si ma intorc pana la masa de pranz ce se intampla.Pe decizia judecatoreasca nu este mentionat nimic despre programul de vizitare. Imi cer scuze pt lungimea mesajului dar este imposibil de structurat. Va multumesc pt raspunsuri.
Eu, din pacate, nu sunt de acord nici cu mistourile care ascund lipsa de cunostinte si nici cu cele de mai sus.
Am reprezentat tati, am castigat incredintari...
Motivele trebuie sa fie dovedite si in conformitate cu scopul legii.
Am avut caz in care doi frati au declarat ca vor sa stea cu mama si tot tatal i-a castigat... ;)

Conteaza foarte mult cum se ocupa parintii de copil inainte de divort... dar numai in cazul ca se poate demonstra...

Din pacate, desi in SUA instantele acorda custodie comuna numai in cazul ca parintii se inteleg (nu conform unui text legal, ci a unei idei jurisp[rudentiale, caci nu am spus vreodata ca o lege ar zice asta), proiectul noului nostru cod civil o da automat ambilor parinti...
Sa vedem atunci cati copii mai fericiti vor fi!... :D

LE O custodie comuna nu inseamna ca ambii parinti au depturi egale. Desi proiectul nostru tinde spre asta, aceeasi idee nu se regaseste in celelalte legislatii despre custodia comuna. Ea presupune numai ca drepturile parintesti sunt exercitate nu de unul, dar de amandoi parintii. Ceea ce presupune ca unul are dreptul de a-i stabili domiciliul, altul de a-l inscrie la scoala, nu toate drepturile parintesti fiind o decizie luata de doi parinti cu drepturi de 50-50.
Ultima modificare: Vineri, 8 Mai 2009
Liliana Gradinaru, Avocat
ralu_2008 a scris:

unde-i lege, nu-i tocmeala.
cert este ca atunci cand ati divortat trebuia sa cereti expres si un program de vizita...chiar daca copilul era mic. de mic, copilul se ataseaza de persoanele din jurul lui, dar, ma rog.
chiar nu inteleg. de ce nu va mutati cu concubina dvs la fosta sotie si concubinul acesteia sa va cresteti impreuna copilul ca vad ca va deranja ca la vizite statea bona cu copilul si nu fosta sotie.
nu sunt de acord ca legile sunt toate ok, mai ales ca situatiile reglementate s-au mai schimbat intre timp, dar ar trebui sa intelegeti ca, odata ce ati divortat relatia dvs nu va fi ca relatia copilului dvs cu 'tatal care-l creste'.


Daca dumneavoastra cititi printre randuri sau daca aveti o aversiune fata de tati din principiu, dialogul nu are sens. Cat mama a fost gravida si mai apoi dupa nastere, eu am fost langa copil zi de zi. Mai apoi s-a ajuns la o frecventa mai mica pentru ca acum sa fie in weekend la doua saptamani (adica de la 9.00 - 13.00) la domiciliul mamei. Nu am spus ca ma deranja faptul ca stateam cu bona, ci ma deranja faptul ca eu ca tata al copilului nu am un cuvant de spus in fata nimanui. Nici macar a bonei.
Program nu am cerut pt ca, copilul avea 2 luni. Obtineam acelasi lucru sunt constient de asta. Dar acum copilul a crescut si slava Domnului, este perfect sanatos, astfel incat sa pot sta singur cu el si la mine acasa. Nu se intampla acest lucru doar din simplul motiv ca mama nu vrea acest lucru. Nu ma catalogati ca si cum as fi venit dupa 5 ani cu pretentii. Iar eu pot fi tatal care-l creste daca ar exista intelegere din partea mamei, insa acest lucru nu se intampla pentru ca ea nu vrea acest lucru (pana aici e clar?). Daca exista un alt tata care creste copilul nu este din vina mea, eu mi-am dorit si imi doresc acest copil. La varsta aceasta se ataseaza de cine ii este "servit", ca drept dovada bona este persoana de care este cel mai "legat". Iar daca mama nu vrea nici macar legea nu o poate "obliga" in vreun fel.
Imi vorbiti foarte de sus pentru ca legea e de partea dumneavoastra, momentan insa, pentru ca va fi la un moment dat va fi de partea copiilor. De ce un tata trebuie sa ceara si sa demonstreze ca are dreptul de a sta cu copilul sau?.Plecati de la ideea ca un program de vizita pentru tata de 4 zile pe luna este minunat. Asta-i program de vizita la un spital.
Nu facea nimeni misto de nimeni si nimic. Nu e un subiect de ras. Dumneavoastra aveti dreptate in ceea ce spuneti insa trebuie tinut cont si de cei care doresc sa se implice in viata copiilor lor. Noi nu ne putem implica din simplul motiv ca mama interzice acest lucru, avand in spate o lege si mai ales o slaba aplicare a acesteia. Eu va spun sincer ca daca ma reprezentati vom castiga mult mai multe drepturi. Dupa care ele imi vor fi incalcate de mama. Si ce am castigat de fapt?
Pana cand legea nu se va schimba, si pana cand hotararile nu vor fi aplicate asa cum trebuie vom continua sa discutam degeaba aici. O lege puternica si o aplicabilitate corecta a ei va duce catre 2 lucruri cu care sunt de acord: ori imi pierd toate drepturile (dar stiu ca le-am avut si e numai vina mea pt ca nu m-am implicat) , ori parintele care are incredintarea minorului va trebui sa invete sa respecte legea. Din moment ce au divortat 2 oameni nimeni nu spune ca trebuie sa se mai iubeasca, insa trebuie respecte copilul indiferent de frustrarile fiecaruia. Ceea ce ne deosebeste de animale este comunicarea. Daca aceasta nu exista in ce ne transformam?
@ralu_2008: Va rog sa nu aduceti in discutie aspecte de ordin personal. Discutia se refera la aspectele juridice conexe programului de vizita al unui minor, nu la conduita celui care il cere, nu la relatia acestuia cu bona sau alte persoane, etc. In plus, mesajele de pe forum trebuie sa fie bazate pe argumente si sa aduca un plus de valoare discutiei. Multumesc!
si instanta poate tine cont de anumite situatii si relatii interpersonale cand va delibera programul de vizita.
nu se poate ca un copil sa stea o saptamana la un parinte si o saptamana la celalalt parinte.
si oricum este mic ca sa fie ridicat de la domiciliul mamei, mai ales ca, se pare, nu e atasat de tata.
reiterez, ideal ar fi fost sa se fi cerut printr-o cerere accesorie programul de vizita. in situatia de fata, ori partile cad de comun acord asupra unui program, ori instanta va decide.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara/drept vizita lexyaly lexyaly Am divortat de un an si aproape 2,copilul ramanand in custodia mea dar pe hotararea judecatoreasca nu s-a pus un program de vizita pt tata,ci doar pensia ... (vezi toată discuția)
Schimbare custodie ALICE000 ALICE000 Buna ziua. Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva.In urma cu 2 ani am divortat de sotul meu, iar custodia baietelului nostru in varsta de 12 ani acum ... (vezi toată discuția)