avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Program Vizita
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Program Vizita

Buna ziua,

Am sa incerc sa expun problema mea cat se poate de la obiect.
In ianuarie 2008 am divortat din culpa comuna fara motivarea actiunii de fosta sotie. La momentul respectiv baietelul meu era in varsta de 2 luni, astfel incat nu am cerut program de vizita. A existat o intelegere intre noi prin care am putut vizita copilul la inceput zilnic, dupa care marti,joi si sambata. Din iunie 2008 programul meu a fost de 2 weekend-uri pe luna sambata si duminica de la 9.00 pana pe la ora 13.00 cand copilul avea somnul de dupa-amiaza. In tot timpul de la pronuntarea divortului si pana astazi am incercat sa am o relatie cat se poate de civilizata cu fosta familie, insa vad pe zi ce trece ca imi fuge pamantul de sub picioare si vad cum relatia cu copilul meu risca sa dispara. Ideea unui proces prin care sa obtin dreptul la relatii personale cu copilul meu mi se pare una penibila, insa imi dau seama ca alte sanse nu prea am. Deja eu am ajuns tatal care "a facut" copilul si nu cel care-l "creste". Intrebarea, sau mai exact ce sfaturi imi dati, pt ca doresc in prima faza sa pot sta macar mai mult cu copilul meu la domiciliul fostei pana cand pot obtine luarea la domiciliul meu a minorului. Azi relatia mea cu el se limiteaza la 8 ore pe weekend de 2 ori pe luna. Pana deschid procesul de stabilire program vizitare va rog sa imi spuneti ce drepturi dar si ce "interdictii" am in ceea ce priveste timpul petrecut cu copilul meu. Prin timp petrecut cu copilul meu se intelege ca stau cu el in camera lui sau in curte daca am noroc si e soare, in timp ce in restul casei obligatoriu trebuie sa fie mama sau bona, socrii, uneorii si concubinul actual (frumos stiu!). Nu pot face absolut nimic singur cu copilul meu, ex sa ies singur cu el pe strada. Nu pot fara sa fiu insotit de bona sambata (pt ca mama nu este sambata) sau de mama duminica. Daca weekend-ul acesta de exemplu, pt ca urmeaza sa-l vizitez, ma duc ca de obicei la ora 9.00 plec la 13.00 si ma intorc dupa somnul de dupaamiaza si stau pana seara ce se poate intampla(nu voi avea acceptul evident). Sau daca respectand programul de somn al copilului il sui in masina il duc pana la parintii mei si ma intorc pana la masa de pranz ce se intampla.Pe decizia judecatoreasca nu este mentionat nimic despre programul de vizitare. Imi cer scuze pt lungimea mesajului dar este imposibil de structurat. Va multumesc pt raspunsuri.
cora2006 a scris:

Daca nu exista stabilit un program de vizitare al minorului, dar fosta sotie va lasa sa-l luati, nu incalcati absolut nicio norma. Programul de vizitare al minorului se stabileste de instanta numai atunci cand exista neintelegeri intre soti cu privire la modul de a avea legaturi personale cu minorul de catre sotul caruia nu i-a fost incredintat minorul. Instanta sau politia nu poate interveni in relatiile dintre oameni, daca exista intelegere.
Daca, insa, la un moment dat, sotia dv. se razgandeste si nu mai doreste sa va lase copilul, sa-l luati in vacante sau sa-l vizitati, numai atunci puteti introduce o actiune de stabilire program de vizita minor, drept prevazut de lege, iar acel program trebuie respectat si de dv. si de fosta sotie care trebuie sa nu va ingradeasca dreptul la vizita in programul stabilit de instanta. Pana atunci insa sotiei dv. nu i s-a incalcat vreun drept, atata timp cat aceasta nu se plange sau nu ia vreo masura impotriva dv. ;)

Va multumesc de raspunsul la obiect. Evident calea amiabila este cea mai buna, insa ea nu mai exista in momentul de fata. Asta nu inseamna ca ne injuram sau ne spargem farfurii in cap. Nu exista comunicare absolut deloc, atata tot. Intrebare: in fiecare sambata din cele 2 cand ma duc la copil, fosta nu este acasa, eu stand cu copilul meu si bona la domiciliul fostei. In acel moment nu sunt eu cel care "preia" "custodia" copilului pentru cele 4-5 ore cat stau cu el? Intreb acest lucru pentru ca vreau sa stiu daca in aceasta minunata tara cu minunatele ei legi, eu ca tata am vreun drept? Mai am un pic si o sa stau cu copilul meu sub atenta supraveghere a concubinului sotiei mele si totodata cel "care creste" copilul.
vreau sa stiu daca in aceasta minunata tara cu minunatele ei legi, eu ca tata am vreun drept?

Aveti drepturi parintesti, dreptul de a avea legaturi personale cu minorul, drepturi prevazute in primul rand de Codul familiei. Pentru a beneficia de aceste drepturi, daca va sunt incalcate, veti apela la instanta de judecata. ;)
Da aveti perfecta dreptate. Stiam ca aceasta este singura varianta, insa mi se pare josnic sa ma duc la tribunal sa cer ce? dreptul copilului meu si al meu de a avea "legaturi personale", un program care oricum nu ar garanta nimic. Tocmai de la aceasta stare de fapt ar trebui sa se plece dupa un divort cu minori, si apoi pe baza unei atente supravegheri a institutiilor de profil, psihologi, protectia copilului etc, sa se stabileasca "cuantumul" timpului pe care fiecare parinte il poate petrece cu copilul sau... dar acest lucru se poate intr-o alta lume sau peste 50 ani si in Romania. Adica legea nu da din start unuia dintre parinti dreptul de a petrece timp cu copilul sau, pentru ca mai apoi la o eventuala cerere de modificare a programului sa se invoce lipsa de atasament a minorului. Tara stramba, proceduri strambe. Asta este asteptam noul cod civil sau mai exact noul cod de procedura si poate se vor mai schimba lucrurile.
Eu zic sa vedeti partea buna a lucrurilor.

I nalte tari drepturile mamei sunt atat de mari..ca nu il mai vedeti deloc.
Si in alte tari drepturile si obligatiile parintilor sunt egale.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara/drept vizita lexyaly lexyaly Am divortat de un an si aproape 2,copilul ramanand in custodia mea dar pe hotararea judecatoreasca nu s-a pus un program de vizita pt tata,ci doar pensia ... (vezi toată discuția)
Schimbare custodie ALICE000 ALICE000 Buna ziua. Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva.In urma cu 2 ani am divortat de sotul meu, iar custodia baietelului nostru in varsta de 12 ani acum ... (vezi toată discuția)