As vrea sa stiu cum se gestioneaza in cadrul asociatiei reparatia hidroizolatiei la terasa blocului. Precizez ca ma refer la un caz aparte si anume: terasele apartin la doua apartamente de la ultimul etaj - deci nu sunt spatiu comun - dar din pricina infiltratiilor sufera toti locatarii de la ultimul etaj pana la parter. Nu mi se pare corect ca reparatia sa fie suportata doar de cei doi proprietari.Totusi hidroizolatia protejeaza tot blocul. Este ca un acoperis pentru ceilalti.
Exista o regula de repartizare a cheltuielilor in acest sens? Se merge pe cota parte indiviza sau variaza in functie de etaj?
Eu nu inteleg de fel ce scrie aici @viorelh. Daca este un imobil cu mai multe etaje, cum de v-ati pricopsit cu acea terasa numai cei doi proprietari de la ultimul etaj? Chiar nu pricep acest lucru si este pentru prima data cand aud asa ceva in cazul unui condominiu. As putea sa accept aceasta idee acolo unde blocul/cladirea apartine doar celor doi proprietari si da, s-a stricat terasa, proprietarii trebuie sa o repare pe cheltuiala lor - in conditiile cand ceilalti sunt chiriasi.
Adica, poate incercati sa dezvoltati putin situatia. Numai terasa este in proprietatea celor doi? Dar casa scarii cu tot ce inseamna ea, scari, balustrade, pereti interiori, accesorii, poate aveti lift, subsol, instalatii de tot felul, usile si scarile de la intrare - ale cui sunt?
In fine, in cazurile obisnuite, terasa este un bun comun si pentru repararea acesteea, fiecarui proprietar i se repartizeaza costuri proportional cu cota-parte indiviza de proprietate.
Daca ziceti ca aveti terasa in actul de proprietate, nu mai inteleg de ce intrebati cine trebuie sa o repare, chit ca, iata nici dvs. nu vi se pare corect ca numai cei doi proprietari trebuie sa achite costurile reparatiei...
Se pare ca nu am fost inteles. Vorbim de doua apartamente tip penthouse care detin in proprietate privata si terasele mentionate. Or fi ele terase private dar acea hidroizolatie este acoperisul celorlalti de mai jos. Ce vina au cei doi proprietari ca hidroizolatia a cedat sau poate nu a fost bine efectuata de constructor? Si asa cei doi avand suprafete mari platesc cota parte la toate reparatiile din bloc care poate nu-i afecteaza in mod direct. Si totusi platesc . Aici fiind vorba de o hidroizolatie care acopera toate apartamentele de la etaj in jos mi se pare corect si de bun simt sa participe toti locatarii. Si mai e un aspect. Accept ca gresia, granitul sau tipul de pardoseala de pe terasa sa fie suportata doar de proprietarii teraselor si nu de toti locatarii. Dar lucrarile de refacere a hidroizolatiei apartin tuturor locatarilor. In ciuda unor legi care poate au fost facute pentru situatii generale.
E bine ca in situatiile speciale legea sa fie aplicata si altfel, mult mai flexibil. Asa e usor sa te acoperi de o lege si sa spui nu platesc, nu ma intereseaza , nu e al meu. etc.
@viorelh, eu va inteleg nemultumirea, probabil (sigur) sunteti proprietarul uneia din aceste terase, daca propriatarii acelor terase folosesc exclusiv acele terase si alearga zilnic pe ele, dau chefuri, fac gratare si nu le folosesc doar lunea, miercurea si primavara, sunt terase circulabile (nu cum sunt terasele normale care sunt folosite DOAR ca acoperis) este foarte normal sa si suporte reparatia acestora. Este exact cazul balcoanelor de la ultimul etaj care nu au copertina deasupra si in care ploua ca afara, ce fac cei care le au in proprietate, apeleaza la vecini sa le faca hidroizolatia ca sunt acoperis al celorlalte balcoane?
Daca cineva a cumparat apartamentul cu terasa mare in care sa faca plaje, sa faca gratare si sa dea petreceri (se simte ca la curte, umbrelute, balansoar, sezlong) trebuie sa si repare ceea ce strica, ca doar nu vin vecinii sa il deranjeze pe proprietatea lui, dar nici el sa nu deranjeze (financiar) vecinii!!
Din punct de vedere juridic si tehnic situatia este clara: fiind apartamente tip penthouse, proprietarii lor detin si folosesc in exclusivitate terasa blocului, inclusiv sistemul de hidroizolare de sub stratul de circulatie.
Stratul de hidroizolatie de sub stratul de circulatie este un element de constructie aflat in proprietatea comuna, fortata si perpetua, a tuturor proprietarilor din condominiu
Responsabilitatea pentru functionalitatea lui este deci comuna.
Totusi, nu este exclusa posibilitatea (am avut o expertiza de acest gen) ca hidroizolatia sa fie deteriorata de actiunea personala si exclusiva a proprietarului apart. penthouse.
In acest caz aparte, responsabilitatea este exclusiva a celui care a provocat deteriorarea.
Consultati un expert tehnic de specialitate.
"daca propriatarii acelor terase folosesc exclusiv acele terase si alearga zilnic pe ele, dau chefuri, fac gratare si nu le folosesc doar lunea, miercurea si primavara..."
Mentalitatea tuturor Gica Contra...Din fericire supozitiile dvs. nu sunt din acest film...