avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Hidroizolatie terasa bloc - proprietate privata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Hidroizolatie terasa bloc - proprietate privata

Buna seara,

As vrea sa stiu cum se gestioneaza in cadrul asociatiei reparatia hidroizolatiei la terasa blocului. Precizez ca ma refer la un caz aparte si anume: terasele apartin la doua apartamente de la ultimul etaj - deci nu sunt spatiu comun - dar din pricina infiltratiilor sufera toti locatarii de la ultimul etaj pana la parter. Nu mi se pare corect ca reparatia sa fie suportata doar de cei doi proprietari.Totusi hidroizolatia protejeaza tot blocul. Este ca un acoperis pentru ceilalti.

Exista o regula de repartizare a cheltuielilor in acest sens? Se merge pe cota parte indiviza sau variaza in functie de etaj?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 00:31, 14 Septembrie 2021
Multumesc @grandanat! scurt si la obiect, clar si concis=D>!
grandanat a scris:

Nici daca ar vrea, proprietarul respectiv nu ar avea dreptul sa intervina asupra structurii terasei si implicit asupra izolatiei.

Iar raspunsul la intrebarea cu balconul este evident ca toati proprietarii trebuie sa suporte refacerea izolatiei.
user @legalmgm a explicat foarte frumos si corect.

Daca nu are dreptul sa intervina asupra izolatiei, atunci nici nu o poate folosi (ca sa n-o strice.
E stiut faptul ca terasa blocurilor are o hidroizolatie care se poate deteriora fie din maltratarea ei cu diferite prilejuri (montare de antene, de cabluri internet, fie de veche ce e si expirata, si apa curge siroaie sau numai pic cu pic la apartamentele de sub planseu.
Ca sa nu mai ploua in apartamente, atunci hidroizolatia trebuie reparata.
De cine? De cine o are in proprietate. In mod obisnuit, fiind proprietate comuna, o repara asociatia.
In cazul nostru invelisul terasei nu apartine asociatiei,ci prin faptul ca este o suprafata din interiorul proprietatii, apartine proprietarilor de la ultimul etaj, prin actul de proprietate.

Daca se punea problema sa repare planseul, atunci se putea discuta, al cui e, dar altfel, fiind vorba de hidroizolatie care se poate deteriora foarte usor, ea trebuie reparata de proprietarul ei.
Comparatia cu balconul nu este deloc nepotrivita pentru ca daca acesta nu este bine izolat, si asta i se datoreaza proprietarului acestuia, atunci el provoaca stricaciuni la vecinul de dedesupt, asa ca el trebuie sa-si repare hidroizolatia balconului in interior, astfel incat oricat i-ar ploua in balcon, apa sa se scurga prin teava de scurgere si nu printre placi.

Este suprafata din interiorul proprietatii.

Similar, daca la un etaj se provoaca inundatie si e afectat vecinul de dedesupt, paguba trebuie platita de cel de deasupra pentru ca el nu si-a pus un invelis hidroizolant perfect, lucru la care nimeni nu se gandeste. Dar la caz de inundatie trebuie sa plateasca pagubele vecinului.

Asa ca fiecare raspunde pentru suprafata din interiorul proprietatii sale, nu pentru ziduri sau plansee, exceptie fiind interventia cu buna stiinta si stricarea acestor elemente de constructie.

Ultima modificare: Luni, 12 Mai 2014
elga50, moderator
@viorelh, i-am dat dreptate ca sa nu mai continuam discutia ca nu are nici un sfarsit, dar sunt curios cum poate trece aceasta cheltuiala (si nu este mica) in listele de plata, are curaj sa treaca "reparat terasa apartamentului X, propietatea lui Y".
Credeti ca o sa va dea cineva dreptate sa o repare toti proprietarii si dumneavoastra sa o folositi?
Eu unu nu asi da nici macar 1 ban pentru proprietatea altuia!!!
O aveti in acte, sunteti proprietar, atunci si platiti, daca era caciula prea mare, trebuia sa va ganditi de doua ori inainte de a cumpara, toti vor sa folosesc terasa blocului fara sa o repare!!
Ceea ce spune @grandanat se poate face in Zimbabwe, sau inainte de 1989, cand toti erau bagati in aceiasi oala!
Dar aici emitem doar pareri, unele va convin si aplaudati, altele nu va convin si injurati, este dreptul dumneavoastra daca vreti sau nu sa respectati legile, puteti sa dati si foc la bloc dupa parerea mea!
Se pare ca multa lume nu intelege ce inseamna de fapt o hidroizolate. Probabil va imaginati ca e un simplu strat de material impermeabil, asa-siza smoala, care se toarna pe placa de beton. Va inselati amarnic. O hitroizolatie este mult mai complexa, implica de la 5 pana la 10 straturi diferite de materiale fiecare cu scopul sau. Unul sau mai multe straturi de izolatie termica, unul sau mai multe straturi de hidroizolatie, sapa de egalizare, si altele.

Toate aceste straturi, impreuna cu placa de beton formeaza asa zisul planseu care, repet, este in proprietatea comuna, si deserveste toata proprietate, avand rol de "acoperis".

Proprietarul terasei, "foloseste" in definitiv, doar stratul superior al acestei terase, pe care calca. La fel cum si dvs, puteti sa varuiti peretele in ce culoare doriti si sa puneti ce vreti pe el, chiar si rigips, insa nu aveti dreptul sa interveniti asupra peretelui (sau planseului). Nu aveti dreptul sa-i afectati rezistenta, sa scoateti armatura metalica, sau mai stiu eu ce.

Un planseu superior, prin natura lui, prin modul cum este construit, include atat hitroizolatia cat si termoizolatia, Este absurd sa afirmati ca acestea sunt in proprietate privata.

Spre deosebire de tarisoara noastra, unde vreme de 50 de ani s-au construit cutii de chibrituri, fara nici un simt estetic sau cofort, si unde nici macar nu vezi balcoane mai late de jumatate de metru, fara sa ma vorbim de lodgii sau terase, in lumea asta mai exista zone unde s-au construit si astfel de locuinte.

Aruncati o privire mai ales inspre tarile cu o clima putin mai calda si veti constata ca in majoritatea constructiilor sunt valorificate si aceste terase de la ultimul etaj.


Dvs spuneti
Daca nu are dreptul sa intervina asupra izolatiei, atunci nici nu o poate folosi (ca sa n-o strice.

Pai doamna draga, el foloseste hidroizolatia? =D>. El foloseste doar pardoseala de peste izolatie (daca se poate numi in acest mod-a folosi), la fel cum si dvs nu folositi nici grinzile de rezistenta sau armatura din planseu, si parchetul pe care vi l-ati montat in locuinta.
Si are tot dreptul sa o foloseasca in aces mod pentru ca asa a fot construita, sa fie circulabila.


Apoi, orice lucru chiar si nefolosit, are o durata de viata, cel mai mare daunator fiind chiar natura in sine prin precipitatii si variatiile de temperaturi. De ce ati pus verdictul din start ca el a stricat-o, sau ca n-ar mai trebui sa o foloseasca pentru ca o strica. Pff #-o
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca sa nu divagam catre alte tari, stiu foarte bine cum este alcatuita constructiv terasa si hidroizolatia. Pana acum am reparat de trei ori terase de bloc.

Trebuie sa intelegeti ca au terasa in proprietate si trebuie sa repare acolo unde s-a crapat hidroizolatia si unde numai ei au acces, e in proprietatea lor, ca doar nu s-au crapat placile de beton....si nu le pretinde nimeni sa monteze o pardoseala (placi de beton) noua, ci pur si simplu sa o repare, asa cum o repara orice asociatie cand terasa este in proprietate comuna si se crapa.

Acolo este proprietate privata.

Alte discuții în legătură

Balconul neacoperit considerat acoperisul blocului? SorinPd SorinPd Bună ziua, Locuiesc într-un bloc de apartamente la ultimul etaj, iar vecinul de la etajul inferior este inundat din cauza ploilor. Menționez faptul ca ... (vezi toată discuția)
Costuri hidroizolatie balcon ultim etaj AndraB. AndraB. Buna ziua, Am un apartament intr-un bloc relativ nou. Apartamentul este la ultimul etaj si are un balcon/terasa mare descoperita. Vecinul de la etajul ... (vezi toată discuția)
Hidroizolatie terasa balcon saab saab Locuiesc la etajul 9 intr-un bloc de 10 etaje. De multa vreme in balconul meu la fiecare ploaie exista infiltratii. In timp au afectat structura de rezistenta ... (vezi toată discuția)