avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apometre
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apometre

Buna seara,as dori sa stiu si eu cati proprietari trebuie sa-si dea acordul pentru a se monta apometre dintr-un total de 36 proprietari.
Multumesc anticipat.
@Adam Grecu
Blocul dvs este un un caz aparte. Eu am 6 apometre in apartament. Decat sa aplic solutia Dvs. mai bine il las pe vecini sa faca dus la mine :D

Prin fraza cu 'majoritatea' am vrut sa spun ca,din pacate, in mintea romanului democratie este atunci cand doi lupi si o oaie hotarasc ce mananca la pranz .
Ei da, am inteles.
Eu am mai spus, in diverse discutii purtate pe forum, ca sunt situatii si situatii, dar nu multa lume ma crede.
Din nefericire, aproape toate blocurile vechi au distributia „pe verticala” a apelor si a incalzirii. Acum s-au mai luminat baietii (cred ca in trecut nu am avut proiectanti prosti ci supusi - adica executau si ei cum li se ordona) si au inceput sa faca distributia utilitatilor „pe orizontala”, cu posibilitatea inchiderii dinafara apartamentului - in sensul ca platesti, ai utilitati, nu platesti ti se taie macaroana.
In fine, am pornit ca de obicei de la o discutie si am ajuns undeva in alta zona.

Cu democratia, ei bine, si aici este loc de discutie. Este foarte adevarat ca multa lume confunda marfa cu ambalajul - cum se mai spune. Sunt mari pretentiile, dar habar nu are de obligatii. Pe de alta parte, este foarte adevarata remarca cu optiunea pentru masa de pranz, chiar daca la adunare ar fi doar doi lupi si 1000 de oi !!
Toate bune!
ausfahrt a scris:

@Adam Grecu
Blocul dvs este un un caz aparte. Eu am 6 apometre in apartament.

Este exact invers: blocul sau apartamentul dumneavoastra este un caz aparte. Noi avem in asociatie apartamente cu o bucatrie si una sau doua bai. Si toate (peste 100) au ori baile, ori bucataria si o baie, pe acelasi apometru. Asa ca si apartamentele cele mai mari ce au 100 m.p. cu 5 camere au avut nevoie doar de 2 apometre pe apa rece si doau pe apa calda.
Apometrele au o durata de viata ! nu le puteti utiliza pe veci. Si astfel ajungem la teapa apometrelor, adica: este costul inlocuirii amortizat de diferenta (ipotetica) de sarcina de plata "pausal-contorizat"? Daca NU este amortizata, atunci de ce montati apometre!? Va crispati excesiv pe ideea de a nu plati ceea ce nu consumati, ceea ce este corect, numai ca nu faceti socoteala ca pretul "corectitudinii" depaseste costul "incorectitudinii"! Acum peste 100 de ani, Mark Twain dadea un exemplu, ironic: o gospodina care consuma (ardea) o lumanare de 10 centi, incercand sa gaseasca, pe intuneric, o moneda de 5 centi...

La noi in bloc umblau ofertanti de contorizare individuala pentru gaz metan. Costul aparatului + instalarea duceau undeva la 800 ron pe apartament. Amortizarea, ipotetica, ar fi fost de vreo 30 de ani, in conditiile in care durata de viata a aparatului este de 5 ani.
In principiu si eu ii dau dreptate lui @cofnibuc.

Ma lovesc lunar de aceasta problema, a diferentelor la apa.
Sunt oameni care ar fi in stare sa faca moarte de om, fara sa exagerez prea mult, atat sunt de inversunati pe aceste diferente,dar fara sa accepte in niciun fel nici verificarea metrologica a unor aparate care mai functioneaza vai mama lor de vreo 7 ani de zile fara sa stim cat mai masoara ele, dar nici renuntarea la ele. De inlocuit nici nu poate fi vorba! N-o accepta sub nicio forma.
Sunt foarte vocali de zici ca ei intruchipeaza vointa generala si mai fac parte si din comitet.

Sunt administrator si o spun cu mana pe inima, dupa 14 ani si mai bine de masurare a consumului de apa si caldura, ca aceasta masurare este doar o modalitate de economisire, uneori aberanta, a consumului de apa, ca ea nu reflecta decat intr-o masura oarecare consumul real, ca a provocat multe conflicte intre locatari si administratie sau chiar intre locatarii insisi, ca a nenorocit sistemul de canalizare, ca a imputit blocurile si ca, una peste alta, ne-am scumpit la tarate si ne-am ieftinit la grau.

Ca administrator si ca locatar la bloc as renunta in orice moment si la apometre, si la repartitoare, cu toate ca sunt constienta ca as plati dublu macar la apa. Si bataia de cap, ca administrator, nu e pentru gestionarea acestor consumuri contorizate, cat pentru protejarea sensibilitatilor locatarilor si incercarea vesnica de a impaca si capra si varza, adica si repartizarea pe liste a intregii facturi, dar nici sa nu-i supar pe locatari ca platesc diferentele de apa si care nu se lasa convinsi nicicum ca la pausal ar plati dublu sau triplu de cat platesc acum. Unii au capatat o idee fixa: din toata suma de plata se uita cat e de plata pe coloana de diferente.

@Adam Grecu
Pai blocurile asa-zis comuniste au fost create pentru marea masa a oamenilor care a realizat industrializarea, si nu numai la noi, ci in toata lumea, iar proiectarea instalatiilor pe verticala s-a facut asa pentru ca atunci nu se punea problema economisirii apei si energiei termice si, deci, nici a masurarii lor in vreun fel.
Oamenii traiau fericiti pentru ca venisera de la galeata cu apa carata de la fantana sau de la cismeaua din coltul strazii la apa venita pe robinet la nasul lor in bucatarii si bai, venisera de la incalzirea sobelor cu lemne de foc sau carbuni, treaba foarte anevoioasa si uneori chiar murdara la caloriferele elegante care le incalzeau locuintele. Nimeni nu se stressa atunci sa economiseasca sau sa se uite in ciorba vecinului.
A trebuit sa vina ideea pe cat de generoasa in principiul ei de a economisi resursele pamantului, pe atat de paguboasa pentru traiul individului. Economia de bani i-a adus un stress in plus si ceva mai multa imputiciune si boala.
Cat suntem de castigati sau pagubiti, una peste alta, greu de apreciat.
Personal sunt convinsa 100% ca am fost dramatic pagubita de aceasta idee a economisirii de orice fel.
Ultima modificare: Joi, 29 Mai 2014
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Refuz inlocuire contoare de apa, pausal roberth roberth Buna ziua, am mai cautat pe forum dar nu am gasit decat spete adiacente cu speta pe care vreau sa o aduc in discutie.: - din cauza diferentelor foarte mari si ... (vezi toată discuția)
Apometre cu / fara citire radio florinapopa florinapopa Buna ziua In blocul in care locuiesc au fost schimbate apometrele in majoritatea apartamentelor. Eu, deocamdata, din motive tehnice, nu am facut-o, am ... (vezi toată discuția)
Citire contoare apa rece Roger25 Roger25 Buna ziua, As dori sa descriu problema de pe scara mea (dar si de pe altele invecinate, apartinand de aceeasi asociatie de proprietari): in fiecare luna pe ... (vezi toată discuția)