avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Infiere / Adoptie propriul copil?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Infiere / Adoptie propriul copil?

Va supun atentiei urmatoarea situatie:

In anul 2010 am divortat . Pe parcursul casatoriei noastre, acesta a avut o relatie extraconjugala cu fosta cumnata , relatie din care a rezultat un copil .
Ulterior s-a demonstrat in instanta pe baza analizelor ADN ca atat fiul meu cat si celalt minor au acelasi tata, respectiv fostul sot.F apt demonstrat ulterior de o hotarare judecatoreasca si doua certificate ADN . Au fost doua dosare pe rol.Din dosarul de tagada de paternitate decizia definitiva si irevocabila a decis radierea copilului , iar din dosarul de divort a fost demonstrata tot prin decizie definitiva si irevocabila relatia extraconjugala si vinovatia partilor.
Am aflat ca fostul meu sot a beneficiat in baza unui articol CCM de plata unor salarii compensatorii prin adoptia copilului rezultat din relatia extraconjugala.
Intreb daca este posibil legal sa-ti adopti propriul copil avand in vedere documentele???

Multumesc
Intreb daca este posibil legal sa-ti adopti propriul copil avand in vedere documentele???


care documente ?
Aveti o tagada de paternitate pornita de frate din care rezulta ca nu e tatal copilul, astfel copilul a ramas fara tata.
mai departe s-a pronuntat divortul dintre frate si cumnata fara relevanta pt discutie.
Ce mai aveti ? aveti un act din care sa rezulte ca fostul sot e tatal acelui copil ?
Inteleg ca ati facut test adn din care rezulta ca fiul dvs e frate cu fiul fratelui dvs.. dar rezulta de undeva ca fostul sot e tatal acelui copil ? Ar rezulta din acte, hotarari, orice ca sotul dvs stia ca e tatal acelui copil ? Aveti cum dovedi ca omul sti aca e al lui ?
Puteti cere anularea adoptiei fictive.
Art. 480

Nulitatea absolută a adopţiei

(1) Sunt nule adopţia fictivă, precum şi cea încheiată cu încălcarea condiţiilor de formă sau de fond, dacă, în acest din urmă caz, legea nu o sancţionează cu nulitatea relativă.

(2) Adopţia este fictivă dacă a fost încheiată în alt scop decât cel al ocrotirii interesului superior al copilului.

(3) Acţiunea în constatarea nulităţii adopţiei poate fi formulată de orice persoană interesată.

Veti avea o problema in a dovedi ca aveti un interes legitim, ca a fost o adoptie fictiva..
In afara de faptul ca a profitat de oportunitate pt a incasa niste bani, mai aveti si alt motiv pt care va intrebati de legalitatea adoptiei ?
Din testele ADN rezulta ca fiul dvs. şi copilul fostei dvs cumnate (fosta sotie a fratelui dvs.) sunt FRATI (au acelaşi tată)

Din hotărârea judecătorească de tăgadă de paternitate aflăm ca fratele dvs. nu este tatăl copilului născut de fosta lui soţie.

Nu există hotărâre judecătorească de stabilire de paternitate.

În baza certificatului dvs. de căsătorie, existent la data nasterii fiului dvs., a fost completată rubrica tată din actul de naştere al fiului dvs. cu numele fostului dvs. soţ. (copilul născut in timpul casatoriei are ca tata pe soţul mamei).

Dacă pun cap la cap înscrisurile despre care vorbiţi, sunt posibile LOGIC două variante:

1 fostul dvs. sot este atât tatal copilului dvs. cât şi al copilului cumnatei dvs.
2 fostul dvs. sot nu este tatăl niciunuia dintre copii, adică... nici ...nici...

Va rog să mă iertaţi pentru cea de-a două variantă logică. În acest fel veti înţelege însă de ce suntem ...aşa de greu de convins.

Dovada filiaţiei se face cu actul de naştere. (degeaba povestim pe lângă ...)

Cred că trebuie să verificaţi ceea ce aţi auzit. Prin adopţia despre care aţi auzit ar fi încetat legătura de rudenie dintre MAMA (părintele firesc - fosta dvs. cumnată) şi copilul dat spre adopţie. Exista si o EXCEPŢIE. Situaţia în care copilul este adoptat de SOŢUL părintelui firesc. Or, cred că aţi fi aflat mai repede "amănuntul" că a luat-o de nevastă ...

Acolo este o simpla recunoaştere de paternitate ...pot să pun pariu.
Ultima modificare: Marți, 24 Iunie 2014
romascanu, moderator
Ar mai exista o exceptie :
art6 (2) c L273
copilul adoptat are un singur parinte, necasatorit, iar acesta se afla intr-o relatie stabila si convietuieste cu o persoana de sex opus, necasatorita, care nu este ruda cu acesta pana la gradul al patrulea, si declara prin act autentic notarial ca noul adoptator a participat direct si nemijlocit la cresterea si ingrijirea copilului pentru o perioada neintrerupta de cel putin 5 ani.

Si eu cred ca l-a recunoscut, desi nu e chiar imposibil sa-l fi adoptat.


Da. Am cititi si eu acest articol. Mi se pare interpretabil acolo unde se face referire la gradul de rudenie. E logic ca cei doi nu pot fi rude in conditiile impuse acolo. Atunci mi-am pus intrebarea . Acest om este tatal biologic. Cat despre adoptie am informatii din sursa sigura cand s-a depus cererea pentru ajutorul financiar primit.

multumesc .
Stimata doamna,

Dosarul de tagada a fost pus pe rol dupa citatia primita in dosarul inaintat de fosta cumnata dar de divort cu solicitare pensie alimentara si program vizitare minor. Fiind decalate in termen fiecare dosar in parte a fost suficient timp (cam doua luni) ca fratele meu fiind si parat si reclamant in doua dosare pe rol sa realizeze ca pot avea o relatie cei doi si implicit sa planeze suspiciunea in ceea ce priveste minorul motiv pentru care a fost facut primul ADN folosit ca proba in dosarul de paternitate. Cel de-al doilea a fost facut ulterior EU l-am facut copilului meu (analiza cromY care stabileste gradul de rudenie pe linie paterna) pana la ridicarea suspendarii dosarului de divort pentru a demonstra ca desfacerea casatoriei este din vina exclusiva a fostei cumnate.
Dupa definitivarea celor doua dosare a aparut aceasta adoptie care m-a determinat sa pun aceasta intrebare.
Pare greu de convins (desi nu incerc asa ceva) dar evenimentele s-au desfasurat in acest fel.
Daca s-ar studia in detaliu toate dosarele intrebarile cu siguranta ar fi mai putine.

Alte discuții în legătură

Paternitate roxana000 roxana000 Buna ziua,fratele meu a facut un copil cu o domnisoara/doamna,iar copilul nu este pe numele lui,este pe numele fostului sot al doamne/domnisoarei ... (vezi toată discuția)
Inregistrare copil din relatie extraconjugala cristina130 cristina130 buna ziua as vrea sa ma ajutati cu o nelamurire. sunt casatorita si am un copil dintr-o relatie extraconjugala , cu sotul sunt in divort iar legea m-a obliga ... (vezi toată discuția)
Ce este de facut?paternitate steriel steriel buna ziua, ma adresez dvs in speranta ca ma puteti indruma. sunt casatorita de n ani dar de 3 ani nu mai stau cu sotul. am o relatie de concubinaj cu un alt ... (vezi toată discuția)